QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

07 Mayıs 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Akıllı şehirler

Modern günümüzde bilgisayarlar ve yapay zekanın ilerlemesi, akıllı telefonlar, yüksek işlemci gücüne sahip bilgisayarlarla birlikte şimdi de akıllı şehirler konusu teknolojinin gündemine düştü. Ancak akıllı şehir kurmak oldukça pahalı.

Eşyaların internete girmesi ve akıllı evlerin varlığına alışma aşamasındayken, bu yeni teknolojik buluşun diğer bir yeni tarafı da akıllı şehirler oldu. An itibari ile akıllı şehir kurmak konsept halinde fakat bu projenin sürdürülebilirliği ve güncellenmesi oldukça sorunlu. Bu teknolojinin en büyük problemi ise çok pahalı olması.

Buna örnek olarak Kanada’da başlatılan bu projede uzmanlar birçok sorunla karşılaşmıştı ama bunun çevre dostu olması en büyük avantajı. Quayside adlı bu projede, insan gücüne fazla, hatta hiç gerek kalmıyor. Çöplerin toplanmasından, posta dağıtımına kadar tüm görevi yer altında çalışan robotlar gerçekleştiriyor.

Bu projede öncü olan Kanada Hükümeti ve Google firmaları Toronto’nun kıyı bölgesinde bunu gerçekleştirdi. İhtiyaçlar için tüm hizmetleri ve şehrin otomatik çalışmasını insansız robotlar gerçekleştiriyor. Google’a bağlı Alphabet şirketi ve Kanada Hükümetinin Quayside projesi bunda öncü.

Endüstriel tasarım ve otoparklar da burada mevcut. Yaşam alanı olumlu sürerse Toronto’nun kıyı bölgelerine kadar projenin yayılması düşünülüyor ve bu insanlık içinse büyük bir başarı. Birkaç yıl içinde eşi ve benzeri olmayan yüksel teknolojiyle donaltılan bir şehit inşa ediliyor.

Şehirdeki algılayacılardan elde edilecek verilerle tasarım, teknolojik altyapılar, kent idaresini şekillendirmek için kullanılacak.

Ayrıca solunan hava, çevrenin gürültü seviyesi, enerji kullanımı, trafik bilgisi gibi bulgular şehirdeki veri toplayan teknolojik algılayıcılar tarafından sağlanacak ve gerekli çözümlerde üretilecek. Bu projenin bir Google baş yapıtı olacağı düşünülüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

  • Ahmet Avcı

    Ahmet Avcı 02.10.2019 18:14

    Değişik konular ve değişik bilgiler veriyorsunuz. Teşekkür ederim

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık