QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Seçimler ve Beşiktaş

Cumhurbaşkanlığı seçimleri bize bir şeyi daha tekrar göstermiştir ki, Recep Tayyip Erdoğan'ın kemik bir oyu var!.. 
Bu kendi partisinin en az 10 puan üzerinde... 
Bu seçimde bir lider daha kazandı Türkiye... 
O da Muharrem İnce... 
Eğer bir kişi kalkıp kısa sürede yüzde 30-31 oy alıyorsa buna şapka çıkarmak lazım.
HDP tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 10 barajını güle oynaya geçiyorsa bunu da iyi irdelemek lazım.
MHP'nin beklenilenin üzerinde oy aldığına katılmıyorum. Çünkü bunu söyleyen kimdi? Sözde araştırma şirketleri...
MHP araştırma şirketlerince barajı dahi geçemeyecek deniliyordu, bunu da İYİ Partiye bağlıyorlardı. Yani MHP'den İYİ Parti'ye oy akışı sağlanacaktı, tam öyle olmadı. MHP yine kendi oyunu aldı.
İYİ Parti yeni olduğu için başarılı sayılabilir ama, öyle ahım şahım bir durum yok ortada... Tüm partilerden biraz biraz oy aldı o kadar!.. 
Ama beklenen gibi yüzde 15-20 bandında hiç bir zanan değildi. Bunu 50 kez yazdım, söyledim.  
Barajı kıl payı geçti. Benim kanaatim barajın altında bile kalabileceği yönündeydi, zaten ucu ucuna barajı geçmeyi başardı, o da Meral Akşener adından gerçekleşti, yoksa kadrolarını bırakın ilçelerde veya illerde, Türkiye bazında bile öyle ahım şahım tanıyan yok.
CHP'nin ise durumu hayli düşündürücü... Nereden başlasam bilemiyorum... HDP'ye oy kaydığı besbelli. Siz deyin HDP barajı geçip meclise girsin diye, ben diyeyim, sol seçmen ümidi iyice CHP'den kesmiş... CHP'den, İYİ Parti'ye de oy kaymış belli... Muharrem İnce'ye verenler bile CHP'ye vermemiş. Sonuçta aldığı oyu çok düşürmemiş belki ama yerinde saymış bunca rezalete rağmen. 
Özetle arttıracağı da yok!.. 
Karmakarışık bir durum CHP'nin durumu!..
Hal böyle olunca, bir kaç ay sonra bir lider sorgulaması başlayacaktır. Muharrem İnce Genel Başkan olur mu bilemem ama, CHP içinde taşlar yerinden oynayacaktır denmeye başlandı bile... İnce seçimi kaybetti diye parti içinde yeniden planlama yapanlar sessizliğe bürünüp safını belli etmeyenler olacaktır şu aralar ama, bence İnce kazanmıştır. Şahsi çıkar için değil, ülke çıkarı adına hareket etmek lazım, ona göre davranmalarını beklerim herkesin...
Göreceğiz yakında zaten...
CHP Atatürk'ün kurduğu en köklü parti, ama ne yazık ki, icraatları ve söylemleri ile toplama bir parti görünümü veriyor gibi bir algı yaratıyor halkta... Ordan oy alalım burdan oy alalım derken, oyları da kaptırmışlar görünen o!...
Muharrem İnce ise, Atatürkçü çizgisini tüm açık yüreklilikle ortaya koydu miting boyunca, ardından da düşüncelerine bir bir sıraladı. Belki Erdoğan karşıtları da kendisine oy verdi ama net tavrı ile kısa sürede gönüllere girdi. Bunun karşılığını da aldı. 
Tüm kesimlerden büyük ilgi gördü.
Yüzde 30-31 oy almak öyle her babayiğidin harcı değil, CHP tarihinde önemli bir gelişmedir bu... 
Bunun da sonuçları olacaktır tabii..
Yaz yaz bitmez bu seçimi, günler sürer, analizler, kimden kime oy kaymış, kim kimi geçmiş, lider neden bu kadar fazla oya almış, partisi neden düşüşte veya parti yüksek, neden adayın oyu düşük, çok basit sade bir vatandaş bile rakamlara bakınca anlar. Onun için detaylı yorumlayıp bir de ben kafanızı şişirmeyeyim...

***
İstanbul ve Beşiktaş'a bakalım birazda...
İstanbul'u alan Türkiye'yi alır diyor herkes gerçekten de öyle oldu. Kıl payı filan ama sonuç önemli... 
Beşiktaş'ta durumu ise hayli ilginç ve düşündürücü... 
İlk haberimiz Muharrem İnce'nin Beşiktaş'ta geçen dönem alınan oyun üzerinde oy aldığı yönündeydi. İnce 80 alırken, belki karşılaştırma yanlış ama yerel seçimlerde Beşiktaş'ta en fazla yüzde 77 oy oranı çıkmıştı. Yüzde 77 rekordu. Ama İnce'nin rekoru 80 ile egale ettiği görülüyordu. Bunu duyurduk biz de vatandaşa...
İlerleyen zamanlarda İnce'nin oyunun 74 civarında sabitlendiği anlaşıldı. CHP'nin parti olarak da oyu 53'lerde kalmış bilgisi geldi... Bu durumda, yüzde 77 ile yüzde 74 ve yüzde 53'ü ayrı ayrı karşılaştırmak da lazım doğru yorumlamak ve hata yapmamak için.  
Muharrem İnce'nin oyu tamamen CHP'nin değil zira.. Ama CHP'nin oyu CHP'nindir. 
Muharrem İnce Türkiye genelinde de CHP'ye 5-6 puan fark attı, Beşiktaş'ta da CHP'ye yaklaşık 20 puan fark atmış. Ancak geçen dönem yerel seçimlerde alınan yüzde 77 oy oranını geçememiş. Türkiye genelindeki o kadar rüzgara rağmen, Beşiktaşlılardaki memnuniyetsizlik demek ki hat safhada... Bu yönüyle de rakamlar düşündürücü...
Diğer taraftan CHP'nin kalesi Beşiktaş'ta 77'den 53'e partinin oylarında 24'lük bir iniş varsa bu durumu da masaya yatırmalıyız!.. Bu da işin başka boyutu?.. 
Demek ki, HDP'ye (16.48) oldukça oy kaymış, benim hiç beklemediğim İYİ Parti'ye bile (9.96) oy almış. Her partiden biraz biraz aldılar ama çoğunu CHP'den aldıkları belli...  AK Parti bile (15.65) aldığı oya sevinmiştir. Diğer taraftan MHP 3.24 oranında kalmış.
Bunun analizini yapmak lazım. Mutlaka genel merkez, il ve ilçe yönetimi bu ve tüm sonuçlara bakacaktır. Yerel seçimler öncesi masaya yatırılacak yine bir çok konu çıktı. 
Benim de bu konuda Beşiktaş'ı çok iyi bildiğimden geniş bir yorumum olacak ama biraz daha beklemekte yarar var. 
Bu sonuçu doğuran nedenler neler? Bundan sonra Beşiktaş'ta neler olur?..
Yerel seçimleri bu sonuçlar nasıl etkiler?...
Neler yapılması gerekir?
Yerel seçimlere kadar sık sık tartışacağız.
Ama şunu söyleyeyim, durum çok entresan.
...Ve ben böyle bir sonuç bekliyordum CHP'nin kalesi Beşiktaş'ta!..
Bunun sorumlusu ve sorumlularını da biliyorum.
Dediğim gibi bunları tek tek yazacağım.
Hazırlık aşamasındayım.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık