QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

19 Mart 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Parayı Lidyalılar buldu Çinliler ise bitirecek

ÇOK kısa bir zamanda önce Almanya sonra da Japonya’dan ekonomik üstünlüğü ele alan Çin, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünya ticaretinde ikinci sıraya oturdu.

Son yazılarımda bu ülkedeki yazılımlardan söz ediyorum.

Ülkede kurulu bulunan sistem herkesi izliyor, tanıştıkları diğer kişileri belirliyor ve iki hafta boyunca takipte kalabiliyor. Üstelik sistem sadece yüzünü gördüğü kişileri değil, arkası dönük ve çok uzakta bulunan kişileri de tanımlayabiliyor. Bunu da şahsın hareketlerinden anlıyor.

Herkesin yürüme şekli, kol ve bacak koordinasyonunun farklı olduğu bilgisi üzerinden hareket eden sistem, gün içerisinde herkesten derlediği bilgileri bir havuzda topluyor.

Daha sonra sadece arkadan görülen bir şahıs tespit edilmek istendiğinde, hedef kişi havuzda bulunan örneklerle karşılaştırılıyor ve eşleştirme başlıyor.

Şu an Çin’de kullanılan bu teknoloji, çok yakın zamanda da tüm dünyaya yayılacak. Zira bu teknoloji, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye hazır halde. Hatta görüşmeler başlamış durumda.

EGE’DEKİ UYGARLIK: LİDYALILAR

Diğer önemli bir olay da dünyanın çok yakın bir gelecekte para kullanma olayına son vereceği gerçeği. 3 paragrafta 2 bin 700 yıl önceye gidelim mi?

Anadolu’nun batısında Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan bölgeye antik çağda Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar deniliyordu. Hint-Avrupa kökenli olan ve doğudan Anadolu’ya gelen bir kavimdi (MÖ 687).

Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair bir kanı vardır. Para kullanımı daha eski medeniyetler olan Sümerler ve Mısır’da da var.

Belirli ölçekteki tahıl, alışverişte değişim ölçüsü oldu. Ancak günümüzdeki anlamına yakın kullanım Lidyalılar’a atfedilir.

Yunanlı tarihçi Heredot, bu uygarlıkta gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar.

O zamanlarda paranın adı “sikke” idi. Sikke eski uygarlıklardan kalmış bir para türüdür.

Altın, gümüş, bakır, nikel, tunç ve alüminyum gibi metal alaşımların karışımları ile üretilmiş olup, ilkel çağlarda ticarette kullanılan takas (değiş-tokuş) yöntemi yerine daha kullanışlı bir değişim aracı arayışlarının sonucu olarak ortaya çıkar.

Çin’de şu an neredeyse nakit para kullanımı sıfırlanmış vaziyette.

Ülkeyi biraz bilen biri, Çin'de “WeChat” ve “Alipay” ile tüm bankacılık işlemlerinin rahatça yapılabildiğini, en ufak dükkândan tutun en büyük mağazaya kadar sadece QR Code (veya QR Kod, hatta biz ona ‘Kare Kod’ da diyoruz) okutarak her ödemenin yapıldığını da bilir.

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık