Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Kaybolan gezegenler hakkında

Kaybolan gezegenler hakkında

Güneş sistemimize en yakın gezegen olarak bilinen Alpha Centauri Bb kaybolan dünya boyutundaki kaybolan gezegenler arasındaki yerini alıyor. Aslında Alpha Centauri Bb bilim insanlarının yok ettiği bir gezegendi. Hayalet gezegen olarak ta bilinen Alpha Centauri Bb sadece verilerde gözüken, bize en yakın yıldız sisteminde bulunuyor.

Kütlesi Dünya’nın kütlesine benzediği yönünde yapılan açıklamalar 2012 yılında Nature dergisinde “dönüm noktası” şeklinde de ilan edilmişti. Ayrıca Transformers ve Avatar bilimkurgu karakterlerine ev sahipliği yapmış olan, 4.3 ışık yılı uzaklıktaki Alpha Centauri Sistemi’nde, yaşam olma ihtimali heyecan yaratmıştı. Kütlesi, Dünya’nın kütlesine benzemesi her ne kadar bilim insanları tarafından merak uyandırsa da, sıcak yüzeyi erimiş kaya kaplıydı. Bu yabancı dünya yaşam aramak için iyi bir yer olmadığı belliydi.

Gezegen avcıları içinse bundan böyle ders alınması gereken öykü işlevi görecekti ve Dünya kadar küçük gezegenleri bulmanın kolay olmadığını hatırlatacaktı. Uzmanlarca alınan bilgiye göre, yayımlanması planlanan bir rapor, arka plandaki parazitler arasından ipuçlarını fark etmenin çok zor olduğunu söylüyor.

Alpha Centauri gezegeni, Dumusque tarafından Alpha Centauri B yıldızının ışığını gözlemleme yoluyla bulunmuştu. Bir süre önce Dumusque, farklı yıldız simülasyonları oluşturarak arkadaşlarının küçük gezegen bulma yarışına davet etmişti. bir süre önce çalışma arkadaşlarını küçük gezegen bulma yarışına davet etmişti.

Yıldızlardaki hareketleri ekiplere ayrılarak gözlemleyen uzmanlar, yüzde 90 oranda doğru saptama yapmış. Küçük gezegenlerde ise en iyi ekip yüzde 10 civarında kalmış ve çok sayıda hata yaşanmış.

Oxford Üniversitesi astrofizikçisi Vinesh Rajpaul ise uzayda gezegen bulmaya çalışırken yanlış verilerin gözlemlenebileceğini de aktardı. Bu yanılsamalar ise yıldızın yüzeyindeki noktalar, ekipmandaki elektronik parazitler, başka bir yıldızın çekim gücü ve ya belli belirsiz ışık hareketleri.

Editör: Onur Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık