Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

26 Nisan 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Gökbilimcilerden Samanyolu'nun şimdiye kadarki en ayrıntılı 3D haritası

Gökbilimcilerden Samanyolu'nun şimdiye kadarki en ayrıntılı 3D haritası

Gökbilimciler, galaksinin işleyişine ve daha geniş evrenin gizemlerine yeni bir ışık tutmayı vaat eden bir başarı olan Samanyolu'nun şimdiye kadarki en hassas 3D haritasını açıkladılar. 

The Guardian'dan edinilen bilgilere göre; harita, gökbilimcilerin güneş sisteminin ivmesini ölçmesi ve galaksinin kütlesini hesaplaması için yeterli ayrıntı içeriyor. Bunlar da güneş sisteminin nasıl oluştuğu ve zamanın başlangıcından bu yana evrenin genişleme hızı hakkında ipuçları sağlayacaktır.

Cambridge Astronomi Enstitüsü ESA Gaia bilim ekibinin bir üyesi olan Nicholas Walton, bilinmeyen bölgeleri işaretleyen eski haritalardaki boşlukları doldurma çabasını “burada ejderhalar var” iddiasıyla karşılaştırdı. "Burada gerçekten yaptığımız şey, birkaç yüz ışıkyılı uzaktaki yıldızlar için üç boyutlu olan yerel evrenin çok ayrıntılı bir haritasını elde etmek," dedi.

Sonda, yıldızların konumlarının ve hareketlerinin haritasını çıkararak, Samanyolu'nun kenarının ötesindeki yıkıcı süreçleri ortaya çıkardı. Yakındaki iki galaksi arasında görülen sönük bir yıldız akışı, daha büyük Büyük Macellan Bulutu'nun daha küçük olan Küçük Macellan Bulutu'nu giderek tükettiğinin kanıtıdır.

Gaia'nın gözlemlediği cisimlerin çoğu kuasarlar, son derece uzak ve güneş kütlesinin milyarlarca katı kara deliklerden güç alan yoğun biçimde parlak nesneler. Gaia verileri, güneş sisteminin bunlara göre hareketini ölçerek, güneş sisteminin her yıl saniyede yaklaşık 7 mm'lik bir ivmeyle Samanyolu'nun merkezine doğru düştüğünü gösteriyor.

Galaksi Araştırmacısı olarak bilinen Gaia, gezegeni, Dünya'dan güneşe ters yönde 930.000 mil uzaklıkta Lagrange noktası olarak bilinen yerçekimsel olarak sabit bir konumdan yörüngede dolaşır. Son yedi yıldır, sonda yaklaşık 2 milyar yıldızın konumlarını ve hızlarını ölçtü. Veriler, kozmik tüketimin izlerini ortaya çıkarmanın yanı sıra, gökbilimcilerin Samanyolu'ndaki maddenin dağılımını bir araya getirmelerine ve buradan kütlesini doğrudan tahmin etmelerine olanak tanıyor.

Lagrange noktaları, uzayda yerçekimi kuvvetlerinin nesnelerin yerinde kalmasına neden olduğu bölgelerdir. Gaia gözlemevi için bu, konumunu korumak için minimum yakıt gerektiği anlamına gelir. Uzaktaki yörüngenin başka bir avantajı daha var: Yıldızlara bakışını bozan ışık kirliliğinden kaçınmak için Dünya'dan yeterince uzak.

Astronomi Enstitüsü'nde Gaia için veri işlemeyi yöneten Floor van Leeuwen, verilerin hazinesinin gökbilimcilerin "yıldız mahallemizi adli olarak analiz etmelerine ve galaksimizin kökeni ve geleceği hakkında önemli soruları ele almalarına" izin verdiğini söyledi.

Birleşik Krallık Uzay Ajansı'nda uzay bilimi başkanı Caroline Harper şunları söyledi: “Binlerce yıldır, yıldızların ve onların insanlığın kozmosumuza ilişkin anlayışını genişletirken onların kesin konumlarını not etmek ve detaylandırmakla meşguldük.

“Gaia son yedi yıldır göklere bakıyor ve yıldızların konumlarını ve hızlarını haritalandırıyor. Teleskopları sayesinde bugün elimizde şimdiye kadar oluşturulmuş en ayrıntılı milyar yıldızlı 3D atlas var. "

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık