Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

26 Nisan 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Gök bilimciler Jüpiter'in etrafında yeni uydular buldu

Gök bilimciler Jüpiter'in etrafında yeni uydular buldu

Jüpiter’in etrafında yeni aylar keşfeden gökbilimciler, gezegenin uydularının 10’dan fazla olduğunu ve toplam uydu sayısının 79’a çıktığını açıkladı. Güneş Sisteminde bulunan en fazla uyduya sahip olan gezegen olan Jüpiter’in yeni keşfedilen uyduları, Jüpiter sisteminin bugünkü gibi görünmesinin nedenlerini açıklamalarında bilim adamlarına fikir veriyor.

Bir yıl boyunca Şili’deki 4 metrelik teleskop ile araştırmalar yapan ekip, önceleri Pluto’nun ötesindeki çok uzakta bulunan küçük nesneleri ya da gezegenleri araştırıyorlardı. Bu küçük nesneleri araştırırken, Jüpiter’in etrafına bir göz atmaya karar verdiler. Buldukları göksel nesneleri resmen tanıyan Uluslar Arası Astronomi Birliği’nin onayına sundular. Bulunan bu uydular 1 milden az ve aralarındaki mesafe 2 mil genişliğinde oldukça küçük ve 3 farklı türe ayrılıyorlar.

Ters yönde ilerleyen uydular çarpışabilir

Bu uydulardan 9 tane ters yönde dönen ve aynı uzak bölgede astronomların Valetudo adını verdikleri tuhaf bir ay var. Jüpiter’in dönüşü ile hareket eden bu ay, aynı alandaki diğer uydularla ters yönde ilerliyor. Konu hakkında konuşan astronomlar, bu durumun çok istikrarsız olduğunu ve çarpışmaların meydana gelebileceğini söylediler. Ancak Valetudo, Jüpiter’in ters yönde hareket eden tek ayı değil. Carpo isimli başka bir ay da bir çok ayın ters yönünde hareket ederek Jüpiter’den uzaklaşıyor. Bilim adamları Valetudo hakkında, sadece 1 kilometre uzaklıkta olduğunu ve muhtemelen zaman içinde toz haline gelmiş büyük bir ayın son kalıntıları olduğunu ileri sürüyor.

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni

Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter, geniş bir alanı var. Bu nedenle uydular pek çok yerde bulunabilir ve bu da onları bulmayı zorlaştırabiliyor. Fakat bilim adamlarının kullandığı 4 metrelik Blanco teleskobunun çok büyük kamerası var ve kısa sürede Jüpiter’in etrafındaki büyük bir alanı inceleme fırsatı veriyor.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık