Her PS5 kontrolcüsü DualSense'de 40 bin küçük PlayStation sembolü

PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense'de küçük PlayStation sembollerini görmek zor da olsa, dokunarak hissedebilirsiniz... On binlerce küçük kare, üçgen, daire ve çarpı tam anlamıyla parmaklarınızın ucunda

Beşiktaş Medya Grup

Muhteşem PlayStation 5 DualSense denetleyicisinin akıllı motorlu tetikleyicileri ve son derece hassas titreşimleri, kumlu bir plajda kasılma veya yağmurun pıtırtı gibi çıtır çıtır çıtır hissini yeniden yaratabiliyor. Medyadan edinilen bilgilere göre; başka bir özelleiği ise; PS5’in yeni oyun kumandasını aldığınızda hissedeceğiniz 40.000 küçük PlayStation sembolü.

Şirket, DualSense denetleyicinin tüm alt kabuğuna, onu Sony'nin şimdiye kadarki en kavranabilir oyun tablası yapan bir mikro doku uygulamaya karar verdi, binlerce on binlerce küçük kare, üçgen, daire ve çarpı tam anlamıyla parmaklarınızın ucunda...

Sony daha önce bunu nasıl yaptığı, kaç tane olduğu veya sembollerin gerçekte ne kadar büyük olduğu hakkında konuşmamıştı. Belki de en çarpıcı kısım, bu küçük semboller, üç boyutlu olarak birbirinin üzerine yığılmışlardır. 2013 tarihli Sony'nin DualShock 4'ünde hatırlayabileceğiniz küçük noktalar gibi, tek ve eşit aralıklı bir katman değiller. Rastgele, neredeyse organik görünüyorlar - bunun nedeni tüm tasarımın elle çizilmiş olması olabilir. Ve sadece bir taslak değil.  

Sony'nin Tasarım Merkezi Ürün Tasarım Grubunun Kıdemli Sanat Direktörü Yujin Morisawa, çeşitli tasarımların el yapımı, dijitalleştirilmiş, modellenmiş, gerçek prototip oyun kumandalarına uygulandığını ve ekipler istedikleri dengeyi bulana kadar defalarca test edildiğini şöyle açıklıyor: "Güzel görünümlü, rahat ve kaymaz olacak kadar dokulu, ancak uzun bir oyun seansında ellerinizi incitecek kadar zımpara kağıdı kadar sert değil."

Tasarımcılar, Sony'nin CAD programlarında diledikleri yere dokunun dijital sürümünü kolayca yerleştirebilirken, Morisawa, farklı prototipleri fiziksel olarak karşılaştırmanın ve test etmenin anahtar olduğunu söylüyor.

Sony'nin sembollerin doğru yüksekliklerini bulmak başlı başına çok işti. Sonunda, Nikon LV100 mikroskobu ile yapılan ölçümlere göre, iki katmana yerleştiler - biri kabaca 15 mikron uzunluğunda ve diğeri 30 mikron yüksekliğinde. Simgeleri DualSense oyun kumandasına uygulamak aslında işin kolay kısmıydı. Bu 40.000 sembolün her biri, standart enjeksiyon kalıplama işlemi sırasında erimiş ABS plastik boncuklarının lazerle kesilmiş küçük yarıklara sıkıştırılmasıyla oluşturulan kontrolör kabuğunun bir parçasıdır. Tasarım, kalıptan çıktıkça sembollerin bozulmadan kalması için optimize edilmiştir.

İşin püf noktası, bu kalıbın başlamasını sağlayacak doğru ekipmana sahip olmak.  Avuç içlerinize sığması amaçlanan üç boyutlu eğimli bir yüzeyin tamamı boyunca bu kadar hassas şekiller oluşturmak için lazerler kullanışlı oldu. 

Sony’nin PlayStation denetleyicisi tartışmalı bir şekilde onlarca yıllık oyun kumandası tanımlamıştır, bu nedenle, örneğin, Google'ın Stadia Denetleyicisinin Sony'nin DualShock 4 ile 2013'te piyasaya sürdüğü aynı tür noktalı dokuya sahip olması şaşırtıcı olmadı.Ancak bu sefer Sony’nin mikro dokusu sadece sizin elleriniz için değil; zar zor bulunan PlayStation sembolleri, bakmayı düşündüğünüz her yerde PS5 deneyiminin bir parçasıdır. Bunları PS5 konsolunun her iki yan panelinde, iç kenarda bulacaksınız. PS5’in isteğe bağlı uzaktan kumandası, DualSense şarj istasyonu, PS5 kamerası ve Sony’nin Pulse 3D kablosuz kulaklığının saplarını da süslüyorlar.