QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

24 Haziran yaklaşırken listeler depremi yaşandı

24 Haziran Milletvekili Genel Seçimi öncesi partilerde liste şoku yaşandı. Deneyimli isimler liste dışı kalırken, sürpriz isimler listeye girdi. Bu arada kadın adayların çokluğu, önümüzdeki günlerde meclisteki oturumların hayli renkli geçeceğinin işareti oldu.
Kadın adaylara bakıldığında 7 partide 4 bin 200 adayın 904’ünün kadın olduğu görülüyor. Sadece 49 ilde kadınlar birinci sıradan aday gösterildi. En çok kadın aday HDP ve Vatan Partisi’nde yer alırken en az MHP’de bulunuyor.
Türkiye tarihi bir seçime doğru yaklaşırken, 24 Haziran sonrası Türkiye’nin nasıl bir tablo yaşayacağı merak konusu oldu. Kim kazanırsa kazansın ortaya konulan yeni sistemin dünyada bir örneği olmadığı için daha şimdiden yaşanacaklar karşısında endişe duyanların sayısı arttı.


Bu arada listeler YSK’ya teslim edildiğinde deprem etkisi yarattı. Partilerin durumlarına bakıldığında şunları görebiliyoruz.
24 Haziran Milletvekili Genel Seçimi için partilerin YSK’ya teslim ettikleri listelere bakıldığında AKP ve İyi Parti’nin listeleri oldukça başarılı oldu. HDP ise batıdan sol kimlikli adaylarını öne çıkararak CHP’den gelecek seçmene yatırım yaptığı görülüyor.
CHP ise oldukça dağınık liste hazırlamış. Öyle ki son dakikada bazı adaylar ve durumlarının değişmesi beklenebilir.

MHP’de mevcut 35 milletvekilinin 13’ü liste dışı kaldı.

CHP’de liste şoku yaşandı ve 131 milletvekilinden yarıya yakını aday yapılmadı. Merkez yoklaması ile aday belirleyen CHP’de İlhan Cihaner, Fikri Sağlar, Barış Yarkadaş, Haluk Pekşen, Mustafa Balbay gibi isimlerin listelerde olmayışı herkesi hayrete düşürdü. Bu arada Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’ye yakın olan 3 isim listeye girdi. Ayrıca İyi Parti’ye geçip geri dönen 15 milletvekili yeniden aday gösterildi.
En büyük sürpriz isim ise AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener’in Konya’dan CHP aday yapılması oldu. Umut Oran yine listede yer bulamadı. Kumpas mağduru eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi listeye girmeyi başardı.

AKP’nin yüzde 21’i ise kadın. 600 kişilik listede 126 kadın 474 erkek bulunuyor. Ayrıca AKP’nin 18 yaşındaki adayı Elif Nur Bayram dikkat çekti
AKP’de 5 bakan dahil 149 isim listeye alınmadı Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekçi, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Naci Ağbal listeye giremedi. Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç listeye girdi. Bu arada eski milli futbolcu Alpay Özalan, Kenan Sofuoğlu listeye girdi.


316 vekilden 167’si yeniden aday gösterilirken damat Berat Albayrak vekil listesine yazılınca bakanlığı hayal oldu. Bu arada AKP’nin popüler adayı İbrahim Tatlıses listeye giremedi.
Seçim yaklaşırken liste sarsıntıları sürüyor. Bakalım 24 Haziran’a kadar hangi taşlar yerinden oynayacak. Ancak ortada bir gerçek var. Cumhurbaşkanı Erdoğan koltuğun kerametiyle yandaş medyayı, ekranları, sokakları alabildiğine kendisi için kullanıyor. Diğer adayların ekrana çıkmaları sanki yasaklı gibi… Erdoğan istediği kadar konuşuyor. Diğer adaylar ise geçiştiriliyor. Bu durum seçimin daha şimdiden adil olmadığını gösteriyor. Hükümet seçim yaklaştıkça geçen seçimde olduğu gibi farklı senaryoları hayata geçirebilir. Bakalım neler göreceğiz.
 

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık