QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Siyasetçi bozuntuları gazetecileri neden tehdit eder?

Önce küçük bir tespit yapayım...
Gazeteci denilen kişi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak meslek icra eder. Bu görev Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ve Valilik tarafından kendisine sarı basın kartı ile verilir. Yakın zamanda bu görev ve kartlar Cumhurbaşkanlığı tarafından verilecek.
Gazeteci her konuda bağımsızdır. Kamu adına; soru sorar, araştırır, haber yayınlar, yorum yazar. Bu tanım dışındakiler gazeteci değildir.

***
Gazete ve gazeteci ayrımı iyi yapılmalıdır. Gazeteci hür iradesi ile hareket ederken, gazeteler, basın yayın kuralları gereği kişi ve kuruluşlarla çalışabilir. Yayınlarını yaşatabilmek, geniş kitlelere ulaştırabilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapabilir. Gazeteler bir yayın şirketidir, özel şirketlerce yönetilir, kendi iç işleri vardır. Öncelikli amaçı çalışan emekçilerinin hakkını hukukunu korumaktır, emeklerinin karşılığını vermektir. 
Son aylarda 300 adet yerel gazete kapanırken, HaberTürk ve Vatan gibi ulusal gazeteler yayın hayatına son verirken, arkasında koskoca Beşiktaş Kulübü olan onlarca dev sponsor ve lisansörlerle desteklenen BJK Dergi dahil bir çok yazılı basın dijitale dönerken Gazete Beşiktaş'ın 19 yıllık başarısı tüm gazetelerin ve destek veren gerçek Beşiktaşlıların başarısıdır.
Ancak gazetelerle çalışmanın ince bir çizgisi vardır ki, bunu meslek dışında hiç bir siyasetçi, kişi ve kuruluş kabul edemez, anlamakta zorlanır. Bu nedenlere demokrasi hiç bir zaman ilerlemez, hep bir ayağı topal kalır. Örneğin, çalıştığı kişi kurumların aleyhine dahi yazı yazabilen kişidir gazeteci... Kendi görüş ve düşüncelerini paylaşabilir, diğer yandan siyasileri denetler, kamuoyuna bilgi verir. Bunları ben değil, meslek örgütleri ve de siyasi parti liderleri söylüyor. Ayrıca iletişim okullarında 1. sınıf dersidir. Herkes kendi penceresinden bakar. Aleyhte yazdığında düşman, iyi yazdığında yakala olursun bunların gözünde... Türkiye’de bu sistem pek işlemez. Eğer bir kişi ve kuruma karşı iseniz, her türlü haberi yayınlıyabiliyorsanız ki, böyle olması gerekir, size yapmadıklarını bırakmazlar. Birleşirler saldırırlar. Sayfaları ilan ve reklamla doldurup, etliye sütlüye dokunmaz,  iseniz sizden iyisi olmaz. Bu hep böyledir. Bizim misyonumuz tabii kar elde etmek ve gazetemizi geniş kitlelere ulaştırmak ama salt bu değil, biz hem ortak çalışırız hem de gerçekleri yazarız. Hırsızı korumak, adam kayırmak, haber görmemek bizim işimiz değildir. Bu nedenle hiç bir zaman siyasi ilan ve reklam almadık, almayız. Ancak kişi ve kurumlarla uzun soluklu ortak çalışma yapabiliriz. O da bizim şartlarımızla... Çalıştığımız kişiler hayatta onlara da sorabilirsiniz bizim yapımızı...

***
Beşiktaş'ta neler yaşadık, bir zamanlar özetle anlatayım..
Görevden alınan belediye başkanı Gazete Beşiktaş ile ilgili söylemediğini bırakmadı makamına oturunca ve ilk haberler yayınlanınca... O zamanlar onunla birlikte olan bazı meclis üyeleri kendisine destek olmak için önerge bile verdi. İmzaları bizdedir. Hatta hesaptan kitaptan iyi anlayan bir meclis üyesi yememiş içmemiş sözde bilgi toplamış, şu aralar ayrı düştüğü patronunu bilgilendirmişti. Telefon açıp sorduk, doğrulamak zorunda kaldı onun için yazıyoruz.
Şu aralar bakıyoruz da, yine bu ekip eski patronlarıyla yollarını ayırmış, ancak bir kaç değişiklikle yine aynı yolda olduğunu görüyoruz. Tek amaçları var, sürekli belediyede olmak, rant devşirmek, çocuklarını, eşlerini bir yerlere sokmak.
Neden yine alevlendiler?..
Yerel seçim var ve biz yazmaya başladıkta ondan... 
Öyle sorup araştırmaya gerek yok. Bizim referanslarımıza bakın, zaten yazıyor yaptıklarımız...
Ama okuma yazma özürlüler için tekrar edeyim. Bizim 20 yıldır Beşiktaş Belediyesi çalıştığımız kurumlar arasında. Her belediye gazete çıkarır, ortak çalışır. Buna ulusal medyada dahildir. Hadi bizi geçin genel başkan ve genel başkan yardımcılarınız gazetelere destek hakkında söylediklerine bakın ne demek istediğimi belki anlarsınız.
Peki neden oldu veya olur tüm bunlar son dönemde?
Gazete Beşiktaş'ı her zaman ele geçirmeye çalışırlar da onun için. Ortak çalışma içinde olduğumuz halde, istedikleri haberleri koymadık, doğru olanları aleyhte olanları da yazıyoruz onun için.
Gazetecilikte etikten anlamadıklarından, oemokrasi basın özgürlüğü fikir hürriyetinden yoksun olduklarından... 

***
Bir örnek vereyeyim size yaklaşık 5 yıl öncesinden...
Seçim gecesi yapılan liste sahtekarlığını yazdık. Yapanın partiden atıldığını duyurduk.
Meclis üyeleri ve muhtarların bedava ballı yurt dışı gezilerini kamuoyuyla paylaştık.
Hepsi doğru, belgeli ve fotoğraflı... Ama film o an koptu.
Sözleşmeyi fesh etmeye kalktılar, birlik oldular dağıtımı engellediler, bir kadına bile ölmüş annemize küfür ettirdiler. Dava açtılar. Hepsinin cevabını misli ile aldılar. Sonra ne oldu kim doğru kim yanlış anladılar. Ortalık yumuşadı.
Şu aralar yerel seçim var, Gündemde olduğundan haber ve yorumları bu konuda yoğunlaştırdık ya, bakıyoruz, yine bazıları sahneye çıktı. Bu sefer de roller değişmiş. Eski başkanı bırakmışlar, gazetede ve radyoda bir adayın bir kaç haberini ve programını gördüklerinden olacak, birileri kendi daimi imarcı adaylarının birileri de  eski kadın başkan yardımcısı adayının önünü açmak için olacak veya bazı kişilerin önünü kesmek için olacak biz gazetecilere göndermelerde bulunuyorlar.
Bir siyasetçi bir gazeteciyle veya gazeteyle uğraşıyorsa anlayınki bu işin altında pislikler vardır.
Biz de haber çok bilesiniz de...
Bizim yazacaklarımız, sizinkilere benzemez, "Best Seller" kitap olur!.. 

***
Gelelim şu anda görev yapan belediye başkan vekili ve belediyeye...
Şimdi ki belediye zamanında 44 şehidin olduğu gece düzenlenmek istenen Çelik konserini engellediğimiz için kötü adam istenmeyen gazete olduk. Belediye yönetimini bıraktık, bağlı kuruluşları batıran şirket yöneticisi bile gazetecilere ayar vermeye çalışıyor, o duruma gelmiş CHP, yazık...
Onun için Beşiktaş temizlenmeli bu türden insanlardan diyoruz.
Temizlenmez ise Beşiktaşlı hesap sorar size...
Bakın; biz siyasetçi değiliz.
Bizim amacımız Beşiktaş'ın bu rezilliklerden kurtulması.
Bunun içinde mücadele veriyoruz, vereceğiz.
Bizde arşiv geniş...
Ne haber varsa yayınlayacağız, yorumlarda da bulunacağız.
Öncelikle bunu iyi bilin, ona göre davranın.
Önümüzde yerel seçim var;
Dürüst olun... Temiz kalın...

***
Beşiktaş'ta yerel seçim öncesi hareketli geçecek.
Beşiktaşlı herkesi yakından tanıyacak. Bundan kaçış yok!.. 
Bazılarının başkanlık hayalleri suya düşecek.
Bazılarının meclis üyesi adaylıkları gidecek.
Bazıları talip olduğu yerlere bu sefer seçilemeyecek.
Bazıları ise milletvekili desteğine rağmen belediyelere kapılanamayacak, görev alamayacak.
Sonuçta emekleri ile çalışan gazetecilere ve itibarsızlaşmaya çalıştıkları gazetelere pisliklerini bulaştırmak isteyen siyasetçi eskileriyle ve iş birlikçileriyle tek tek mücadelemiz sürecek. Bizimle birlikte bu pisliği temizlemek isteyenlere, kararlı ve dik duranlara, herkese mavi boncuk dağıtmayanlara, özü sözü bir olanlara ise her zaman destek vereceğiz.
BİZ SÖZÜMÜZÜ KİŞİSEL OLARAK DEĞİL, KURUM OLARAK SÖYLEDİK VE KAMUOYUNA AÇIKLADIK.
 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık