QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Merkez yapacağını yaptı ama…

TCMB faizleri kısa bir zaman zarfında 5 puan birden artırarak elinden geleni yaptı. Buna rağmen TL değer kaybetmeye devam etti. Bu hafta kurun biraz toparlanarak geri çekildiğini görebiliriz. Şayet bu olmazsa başka şeyler var demektir. O başka şeylerin başında ise, kredi derecelendirme kuruluşlarının TL’yi istikrarsızlaştırmak suretiyle güven ortamını aşındırması geliyor.

Evet, piyasalara pompalanan krediler istenen sonucu vermedi. Kredilerin bir kısmı yatırımlar yerine vergi borçlarına ve başka harcamalara gitti. Bu nedenle ekonominin ikinci yarıda yavaşlaması, işsizliğin ve donuk kredilerin artması, makroekonomik dengelerin biraz daha bozulması normaldir. Ama her zaman geriden gelmeyi alışkanlık haline getiren ve bu nedenle itibarları sorgulanan derecelendirme kuruluşlarının, riskler daha gerçekleşmeye başlamadan hareketlenmesi, zamansız not indirimleri ile art arda raporlar yayınlaması hiç normal değildir.

Hal böyle olunca da; yoksa bu anomalinin sebebi küresel sermayenin faizleri daha rahat yönlendirebileceği ve ekonomi yönetiminin yeniden Kemal Derviş ekolünden gelen insanlara teslim edileceği bir ortama katkı çabası mı diye düşünmeden edemiyor insan!

Ancak 24 Haziran’dan sonra kim gelirse gelsin kemerlerin sıkılacağı bir dönemin başlaması kaçınılmazdır. Reel sektörün yüksek döviz açığı ise, dolar endeksinin ve LİBOR faizlerinin birlikte yükseldiği bu dönemde kırılganlığı artırmaktadır. Türkiye’nin CDS primleri de kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tür katkısıyla yükselmektedir.

Eğer ki seçim sonuçları belirsizlik yaratırsa, bu tablo daha da olumsuz etkilenerek sert fiyatlamalara neden olabilecektir.   

Her şeye rağmen seçimlerin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık