QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

25 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Başka yolu yok!

Ekonomi yönetimi hem büyüme yüksek olsun hem de kur ve enflasyon artmasın istiyor. Oysa böyle bir küresel iklim artık çok geride kaldı. Birini öncelikli tercih yapıp diğerinden bir miktar fedakarlık yapmak durumundayız.

Türk ekonomisi dolara endeksli bir ekonomi olduğu için TL’deki değer kaybı, yükselen faiz maliyetine göre enflasyona daha önce yansımakta ve makroekonomik dengeleri daha çabuk bozmaktadır. Bu nedenle ekonomi yönetimi de seçim sathı mailinde olduğumuz bu günlerde kurların yükselmemesini tercih ederek faizleri beklemediğimiz ölçüde artırdı.

Ancak tek başına faiz silahı, cari açık ve özel sektörün yüksek miktardaki dış borcunun çaresi değil. Arzın talebi karşılamakta yetersiz kaldığı her noktada olduğu gibi döviz fiyatlarının da artması ekonominin genel kuralı. Derecelendirme kuruluşlarının yaptığı kasıtlı manipülasyonlar ise, verilen yüksek faize rağmen güven ortamının yeniden eski haline dönmesini zorlaştırıyor.

Oysa güven ortamı düzelmezse nakit akışı da düzelemez. Ekonomi yanında, güvenlik anlamında da dış tehditlerin ve kışkırtmaların yoğunlaştığı şu zaman diliminde topluma acı reçeteler uygulamak da eskisi kadar kolay olmayabilir.

Dolayısıyla, ülkeleri teker teker iflasa sürükleyen neoliberal küresel sisteme alternatif düşünmenin zamanı çoktan gelmiştir. Alternatif; planlı karma ekonomidir. Stratejik sektörleri yeniden kamulaştırarak üretim ve istihdamın önünü açmaktır. Hem iktidarın hem de hala inandırıcı bir iktisadi programı olmayan muhalefetin artık bu gerçeği kabul etmesi lazım. Zira kalkınmanın, huzur, güven ve kalıcı istikrar sağlamanın başka bir yolu hakikaten yok.    

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık