QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Koronavirüs’ün ağırlığı ne kadar?

BUGÜN biraz Türkçe, biraz da fizik konusunda cebelleşelim. Ben de sizlerle öğreniyorum. Bakalım beğenecek misiniz, hatta dayanabilecek misiniz?

Bir atasözümüz var, hepiniz biliyorsunuzdur: “Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın.” Ama önce tam doğrusunu öğrenelim. Sözcük, Arapça ‘crm’ kökünden geliyor. Bu özlü sözdeki ‘cürüm’ün hatalı kullanıldığı belirtiliyor ve aslının ‘cirim’ olduğu vurgulanıyor.

Ama artık dilimize pelesenk olmuş haliyle yani cürüm şeklinde devam ediyor. Cürüm, burada “hacim, ebat”, yerine göre biraz da “ağırlık” anlamlarına geliyor. Yani, “ne yaparsan yap en fazla kendi boyutun kadar zararın olur” açıklamasına karşılık gelen bu deyim, bir nevi de meydan okuma şekli olarak değerlendiriliyor.

Pekiiiii, asrın salgını bu Koronavirüs, yani Covid-19’un cürmü ne kadar, bilen var mı? Evet var. İncelemişler, tartmışlar ve tam ağırlığını bulmuşlar.

Bir virüsün ağırlığı 0.85 attogram geliyor. Attogram, 0.85 x 10-18 gram (10-18 yazıyla on üzeri eksi on sekiz gram) demek oluyor. Bir başka açıklamayla da attogram, yaklaşık olarak gramın trilyonda birinin milyonda biri olarak ölçülüyor.

İNSANLIK TOPLAM 1 GRAMLIK VİRÜSLE ÇARPIŞIYOR

Attogramdan ağır olanlar var: 0.1 gram= Desigram (Sembolü: dg), 0.01 gram= Santigram (Sembolü: cg), 0.001 gram= Miligram (Sembolü: mg), 10–6 gram= Mikrogram (Sembolü: µg), 10–9gram= Nanogram (Sembolü: ng), 10–12 gram= Pikogram (Sembolü: pg), 10–15 gram= Femtogram (Sembolü: fg)…

10–18 gram= ATTOGRAM (Sembolü: ag) idi. Attogramdan hafif olanlar da şunlar: 10–21 gram= Zeptogram (Sembolü: zg) ve 10–24 gram= Yoktogram (Sembolü: yg)…

“Bilgi bilgidir”, “Öğrenmenin yaşı yoktur” özlü sözlerinden yola çıkarsak devam edeyim…

Bir insanı hasta edecek olan 70 milyar virüs, yaklaşık 0.0000005 gram çekiyor. Hani 0.05 rakamını ortaokullu yıllarımızda öğrenmiş, ‘sıfır tam yüzde 5’ olarak okuyorduk ya.  0.0000005’i de ‘sıfır tam milyarda 5’ olarak okumamız gerekiyor.

Şu an tüm dünyadaki toplam vaka sayısı 2 milyonun üzerinde olduğuna göre, dünyayı inim inim inleten cani virüslerin toplam ağırlığı yaklaşık 1 gram geliyor.

Bir başka deyişle, insanoğlu toplam 1 gram virüsle çarpışıyor ve henüz başa çıkmış gibi de görünmüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık