QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Hayatımızı yapay zekâlı kameralar yönlendirecek

KÜRESEL salgınla birlikte Çin’de çok yeni teknolojiler kullanılmaya başlandı. Öyle ki sadece 3 aylık bu süreçte, Çin yönetimi 2 bin yeni teknolojiden faydalandı. Bunların başında da yapay zekâsı olan kameralar geliyor.

Devlet olarak, uzun bir süredir vatandaşlarının davranışlarını “sosyal güven” başlığı altında sıralayarak büyük bir puanlama sistemi kurmuş durumda.

Böylece şahıslara, sahip oldukları puanlara göre ödül veya ceza veriyor: Devletin belirlediği kurallara uyanların ödüllendirileceği, uymayanların cezalandırılıp teşhir edileceği bir sistem.

Bu yöntem bireylerin puanlarını belirlerken; harcama alışkanlıkları, sosyal medya kullanımı, arkadaş çevresi gibi son derece kapsamlı unsurların dahil olduğu bir algoritmayı kullanıyor.

Basitçe anlatmak gerekirse; bankaların kara listesi olduğu gibi artık devletlerin de kara listeleri olacak.

Kara listeye girenler birçok ayrıcalıktan faydalanamayacak. Seyahat ve sağlık hakları dahi kısıtlanabilecek.

İYİ-KÖTÜ VATANDAŞ AYRIMI YAPILACAK

Bırakın ağır hatta hafif yasa dışılığı, kırmızı ışıkta geçmek, kapalı alanda sigara içmek bile notunuzu düşürebilecek. Çin bu yılın sonuna kadar tüm vatandaşlarını puanlamayı amaçlıyor.

Yapay zekâ ile bütünleşmiş kameralar ile anlık bir şekilde insanlara puan verecek ve bu puanlar sayesinde, Çin vatandaşları ya iyi vatandaş ya da kötü vatandaş olarak sınıflandırılacak.

Şöyle bir şey hayal edin…

Dünkü yazımın girişiydi. Sokağa çıktığınız andan itibaren milyonlarca kamera yüzünüzü tanıyarak her anınızı gözetliyor. Yaptığınız her şey hazırlanan algoritmalarla çözümleniyor ve sizlere puan veriliyor.

Üstelik sistemin yakın gelecekte tüm dünyada uygulanmaya başlaması kesin gibi.

Bunun en önemli yardımcısı ise tüm ülkeyi sarmalayan yapay zekâ destekli 200 milyondan fazla kamera.

Yapay zekânın da dahil olduğu düzen korkutucu. Bilim kurgu gibi gelse de her şey gerçek.

Sistem aynı anda yüzlerce kişiyi analiz ediyor. En önemli kısmı ise psikolojik analizler de yapabilmesi.

Kamera, görüş alanında bulunan bütün insanları tanımlıyor. Sakin mi sinirli mi olduğunu, yüzündeki mutluluk oranını, üstünde nasıl bir elbise olduğunu, saç rengini, cinsiyetini, adını soyadını, hatta ırkını bile anında tespit edebiliyor.

Biz görür müyüz? Kesinlikle EVET! Zira bizim nesil gaz lambasından pompalı gaz ocağına geçişi, masa telefonundan akıllı telefona geçişi görmüş nesiliz.

Dişimizi sıkar bekleriz, yapay zeka ile de başa çıkarız.

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık