QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

19 Mart 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Nafaka prangası

Erkeklerin boşandıktan sonra ödemeye mecbur kaldığı orantısız nafaka yükümlülüğü; gerek hukuk camiasında, gerekse de kamuoyunda yıllardır tartışılmaktadır. Türk Medeni Kanun’u Madde 175 “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir” demek suretiyle, kadın ya da erkek ayırt etmeksizin nafaka yükümlüsünü belirtmiştir. Ancak; ülkemizde hem Türk örf, adet ve geleneklerimiz, kadının çalışma hayatındaki yeri, hem de hukuki uygulamalar acısından nafaka yükümlüsü yüksek oranda erkeklerdir. Dolayısıyla da, bu kurumun mağdurları erkeklerdir. Orantısız nafakadan kastımız ise; kısa süren evliliklerde uzun yıllar-süresiz nafaka yükümlülüğüne hükmedilmesi, eşit kusurlu boşanmalarda erkeğin yine süresiz nafaka ödemesi, çocuksuz boşanmalarda süresiz nafaka ödeme yükümlülüğü ve nafaka yükümlülüğü yerine getirilmediği/getirilemediği takdirde nafaka yükümlüsünün tazyik hapsiyle cezalandırılmasıdır.

Çok kısa süren evliliklerde eşlerden birinin yoksulluk adı ile tabir edilen nafakayı süresiz olarak ödemesi, nafaka ödeyen açısından büyük sorun oluşturmaktadır. Burada kastımız boşanma gerçekleştiğinde kadının hiç nafaka almaması değildir. Hukuk sistemimizde her olay birbirinden ayrı olarak değerlendirilmeli, somut olay oldukça önemle irdelenerek hakkaniyetli bir karar verilmelidir. Örneğin; düğün gecesi gelinin ailesinin sebep olduğu bir kavga sebebi ile, tarafların fiili evliliği söz konusu olmamış, kavga sonrasında gelin ailesinin evine gitmiştir. Akabinde bir boşanma davası açılmış, yargılama seyrinde ise, kadın lehine bir nafakaya hükmedilmiştir. Aradan yıllar geçmesine, nafaka borçlusu eş ikinci bir evlilik yapmış olmasına rağmen hiç aynı eve girmediği eski eşine nafaka ödemektedir. Bu olay erkeğin ikinci evliliğinde de sorunlar yaratmış, aile kurumunu da zedelemiştir.

Ayrıca yine sosyal medya ve televizyonun da yanlış yönlendirmesi sonucu bazı gençlerde şöyle bir algı oluşmuştur. Zengin bir eş bulup, ondan bir çocuk dünyaya getirip akabinde de gerekirse boşanarak nafaka ve tazminat ile hayatını idame ettirmektir. Bu algı neticesinde toplumun en temel taşı olan aile kurumu da zedelenmiş, nafaka mağduru erkeklerin de evlilik kurumuna olan güvenleri zedelemiş ve evlenme oranlarının düşmesine de sebep olmuştur. Ayrıca da yine burada kadının iş hayatındaki varoluşu engellenmiş, kadın üretimi de dolaylı olarak azaltılmıştır.

Ayrıca; nafakanın ödenmemesi halinde, nafaka alacaklısının talebi ile icra takibi başlatılıp, yine İcra ve İflas Kanunu’nun “Nafakaya İlişkin Kararlara Uymayanların Cezası” başlıklı 344. Maddesi uyarınca nafaka ödemeyen yükümlü hakkında, alacaklının şikayeti üzerine hapis cezası ile cezalandırılma yapılmaktadır. Bu husus da uygulamada oldukça fazla mağduriyetlere sebebiyet vermektedir.
Diğer ülke hukuklarına baktığımızda, nafaka mağduriyetinin önüne geçmek için nafaka süreleri evlilik süresine göre orantılanmıştır. Örneğin; İsviçre Hukuk’unda evlilikler kısa süreli, orta süreli ve uzun süreli olarak ayrılmış, nafaka da evlilik süresine göre belirlenmektedir.

Ülkemizdeki nafaka mağdurlarının uygulamadaki sorunlara yönelik şikayetleri ve kadınların istihdamı ve üretimini artırmak, erkeklerin üzerindeki yükleri kaldırmak maksadı ile hükümet tarafından nafaka hususunda düzenlemeler yapılmakta, nafakayı düzenleyici yargı paketleri düzenlenmektedir. Henüz kesinleşmeyen yargı paketine göre; nafaka ödemesinde alt sınır-üst sınır uygulaması, evlilik süresi, evlilik fonu gibi bir takım düzenlemelerin yapılacaktır. Bu düzenlemeler yapıldığında hem kadının iş hayatındaki varoluşu artacak hem de erkeklerin mağduriyeti giderilecektir.

Bu kısa yazımı Montesquieu'ya ait bir sözle noktalamak istiyorum. "Birtek kişiye yapılan bir haksızlık, bütün topluma yapılan bir tehdittir." Toplumumuzun en küçük yapı taşı olan "Aile" kavramımızın zedelenmemesi ve daha da sağlam varolabilmesi için, kadın ya da erkek farketmeksizin yasalar çerçevesinde somut olaya uygun en hakkaniyetli kararların verilmesi temennisiyle Siz Sayın okurlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

  • Fatih

    Fatih 02.06.2020 13:05

    Cok basirili bir yazi biz erkeklerin kanayan yarasına parmak basmissiniz ozellikle bi bayan tarafindan yaziya dokulmesi beni derinden mutlu etti SAYIN ASLIHAN SEN e tesekkurlerimi bir borc bilirim basarili yazilarinizin devamını bekliyoruz

  • İbrahim halil Huyver

    İbrahim halil Huyver 02.06.2020 13:19

    Çok güzel bir yazı olmuş elinize ağzınıza sağlık umarım en kısa zamanda bu kanun değişir, özellikle erkeklerin mağduriyeti giderilir

  • Murat Taşdöken

    Murat Taşdöken 02.06.2020 15:39

    Erkeklerin iç sesi olmuşsunuz, son derece güncel bir sorun. Tebrik ederim.

  • Bayram

    Bayram 02.06.2020 16:07

    Sayın Beşiktaş.com Sayın Aslı Hanım Mağduru olduğum Yasa hakkında Güzel Açıklamaların türlü platform larda Daha çok Dillendirip Toplum ve Aile Sağlığı için ileri derece de çok faydalı öngörünüzden dolayı bir kez daha teşekkür eder sizler iyiki Varsınız

  • Atilla

    Atilla 02.06.2020 16:43

    Sayın Beşiktaş.com Sayın Aslı Hanım Kaleminize ve yüreğinize sağlık , artık bazı kadınlarında farkında olmaları çok sevindirici. Ayrıca icra ile görme ve ortak velayette çok büyük sorunlar teşkil etmektedir. Bu konular hakkındaki görüşlerinizde çok değerli bizim için.

  • Fatih Tutar

    Fatih Tutar 02.06.2020 17:42

    Aslıhan Hanım ve Beşiktaş Medya çok teşekkürler kanayan bir yarayı gündeme getirdiğiniz için.

  • kemal uzun

    kemal uzun 02.06.2020 18:03

    03.06.2020 / Çarşamba 11:00 'de toplanacak ADALET KOMİSYONU'na öncelikle 32 yıldır TÜRKİYE'de büyük yaralar açan #SüresizNafaka 'nın kaldırılmasıyla ilgili kanun teklifi Adil olarak değerlendirilmeli. Kanunlaşması için @TBMMGenelKurulu'na sevk edilmelidir.

  • kemal uzun

    kemal uzun 02.06.2020 18:05

    2.yargı paketinde yer alacağı açıklanan #suresiznafaka ile ilgili kanun Meclise gelmelidir. İki milyondan fazla olan mağdur vatandaşların sesine kulak vermek ve sorunlarını çözmek @TBMMresmi 'nin ve şu anki hükümetimizin görevi olmalı.

  • İlknur Birsel Büyükakça BİA PLATFORMU bşk.

    İlknur Birsel Büyükakça BİA PLATFORMU bşk. 02.06.2020 18:45

    Aslıhan hanım, yüreğinize, kaleminize sağlık. Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu olarak beş yıldır Süresiz Nafaka ilkelliği ile mücadele veriyoruz. İnşallah hakkaniyetli süreli nafaka yasasını görürüz. Kesinlikle Aile yapımızı bozan bir yasadır. 32 yılda milyonlarca mağdur oluşmuştur. Evlilikten soğutan bu yasa 2.evlilikler için de tehlikedir. Eşit kusurl, işsiz ve çocuksuzlar dahi bu yasanın mahkumudur. Kadın evlenmedikçeİptali imkansızdır @trbiaplatformu @BirselLknur

  • Nurgül yavuz

    Nurgül yavuz 02.06.2020 20:34

    Sayin Aslıhan hanım gerçekten çok güzel bir konuya değinmissiniz. Nafaka konusunda gereken duzenlemelerin en kısa zamanda yapılmasıni ve erkeklerin bu konudaki mağduriyetinin giderilmesini temenni ediyoror, başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiler

  • Salih

    Salih 02.06.2020 21:46

    Her sene nafaka artırım davası,avukat parası.Ah ah.Boşansanda kurtulamıyorsun.Ebeveyne yabancılaştırma sendromu vs vs.İlginize sonsuz tesekkür ederim.

  • Fatih Kivrak

    Fatih Kivrak 02.06.2020 22:52

    Söylenecek söz, yapılacak şey kalmayınca Allahtan yardım diler ondan yardım bekleriz , genede teşekkürler Aslıhan hanım

  • Emre

    Emre 03.06.2020 00:56

    Duyarlı ve aklı selim yazınız için tebrik eder başarılar dilerim.

  • Alim

    Alim 03.06.2020 10:48

    Aslı Hanım yüreğinize sağlık. Bir de eşinden aldığı nafakayı boşanmasına sebep ilan,eşini aldattığı erkek arkadaşına yedirenler var. Nikah yapsa nafaka kesilecek. Bu durumda olan binlerce mağdur erkek var. Bir an önce iki tarafı da mağdur etmeyecek yasal düzenlemeler yapılır inşaallah.

  • Hakkı

    Hakkı 03.06.2020 22:12

    Öncelikle toplumun yıllardır kanayan yarasına değindiğiniz için çok teşekkür ediyorum 30 yıldır erkeğin kâbusu olan bu ilkel yasanın bir an önce hakkaniyetli bir şekilde değiştirilmesi gerekmektedir 15 yıl evli kaldım 15 yıldır nafaka ödüyorum suçumuz günahımız olmadığı halde bu yasanın zulmüne mahkum edildik mahkumiyetimiz ne zaman sona erecek belli değil sabırla bekliyoruz birçok kez söz verilmesine yıllardır dile getirilmesine ragmen mağdurların sesini bir türlü duymuyorlar siz ve sizin gibi duyarlı insanların sayesinde inşallah sesimiz duyulacaktır. saygılarımla...

  • Adnan

    Adnan 04.06.2020 16:31

    21 yıldır bitmeyen ömür boyu görsem tanimayacagim kişiye nafaka ödüyorum böyle adaletmi olur sayın hanımefendi bu konuya değindiğiniz için size sonsuz teşekkürler

  • Hakan yavuz

    Hakan yavuz 21.06.2020 19:36

    Sizin gibi insanları tebrik ediyorum

  • İsmail

    İsmail 24.06.2020 15:36

    Önce rabbim hakkınyanında olmayı hsklı olduğumuz dabalatından gitmeyi ve rabbim muaffak etdin haklıinsanları .Böyle objektif olduğunuz için teşekkürler.Ben garip bir müezzinim babamın vasiyeti üzerine kadına vurmadım O kadın uyurken darp etticeza aldı suç uydurmadanceza aldı ortak suçlu saydı 4 sene sonra süresiz nafaka öfüyorumhakkımı sadece okadına değiltüm yetkili ve sorumlu olamlara hakkımı helal etmediğim gibi her gün hacet namazı kılıp hakimler hakimine şikayet ediyorum.Babam demişti tokat atmadım rabbimin rabbimin tokadı daha büyük 7yaşındaki ikiz kızları velayet bana verdi şimdi sefil birhayat yaşıyor

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık