QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

İmarla Barışamayanlar...

Sevgili dostlarım yeniden merhaba,

Öncelikle  şunu ifade edeyim.

Dünyadaki mekanlar benim işim ve tecrübeli olduğum bir alandır.

Bu sebeple bu makaledeki  konumuz yine dünyada mekan.

Mekanlarımız sorunlu olduğu sürece sorunları söylemeyi sürdüreceğim.

İstanbul Bölge İdare Mahkemelerinde bilirkişilik yaparak, İstanbul'u Samanlıktan Center'a kadar tanıyan sorunlara tanık olmuş emlak müşaviri bir kardeşinizim.

Konumuzun İmar Barışı olmasının nedenleri gayet açıktır. Bir önceki makalemde KERVAN YOLDA DÜZELİR anlayışı ile daha çok yönetmeliklere muhtaç bir durumdayız. Yetmez ama evet demiştim Barışalım barış sözcüğü bile güzeldir ancak makalemin başlığı gibi maalesef barışamayanlar var.!

Tebliğe göre iskanlı binalarda ruhsatlı yapının, imara aykırı  yapıya oranı değil, toplam kapalı alan ve arsa büyüklüğü göz önünde bulunduruyor.

Yapı Kayıt Belgesi için istenilen ücrette imara aykırılık  oranına göre değil arsanın büyüklüğü ve kapalı alanın toplam metrekaresi üzerinden ücret talep ediliyor.

Örneğin rayiç bedelin yüksek olduğu yerleşim bölgelerinde dar gelirli yurttaşlarımızın karşısına ödeyemeyecekleri bir bedel çıktığında bu durumda ki yurttaşlarımızın imarla barışmakta zorlanacaklarını düşünüyorum.!

İmar barışından bütün yurttaşların faydalanması imar mevzuatına  aykırı olan eklentilerin bedelleri talep edilseydi ,barışın sağlanması daha kolay olabilirdi. Aksi halde başvuru çok olurken toplam metrekare üzerinden talep edilen miktarlarla karşılaşan yurttaşlar barış masasından kalkaabilir beklenen barış sağlanmayabilir!

Yine de yetmez ama evet diyerek sorunları azaltmak için süre dolmadan zamanında gerekli işlemleri yapmakta fayda var

İmar barışı için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından e-devlet imar barışı sayfası üzerinden kabul edilmeye devam ediyor. E-devlet üzerinden yapı kayıt belgesi başvuru formu doldurduktan sonra bakanlık bu formu inceleyerek onay veriyor ,ve ardından kişiye imar affı ücreti ve ödeme bilgilerinin yer aldığı kısa mesaj gönderiliyor. İmar affı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlenmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu tarihi bir yıl uzatma yetkisini elinde bulunduğu bilinse de yine de vatandaşlara elde ettikleri bu hakkı kaybetmemeleri adına mutlaka 31 Ekim tarihine yapı kayıt belgesi başvuru formu doldurarak başvuruyu yapmalarını,31 aralık 2018 tarihine kadarda gereken ücreti ödemelerini tavsiye ediyorum.

Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda ise yüzde 5 olarak yatırılacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan yurttaşların cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğal gaz bağlantısı hemen yapılabilecek,belediyelerce ve il özel idareleri tarafından kesilen para cezaları affedilecek.Yapı  Kayıt bedeli her bina ve yapı tipine ,kat sayısına göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanacak.

Sevgiyle kalın hoşça kalın sevgili dostlarım.

Marmara Emlak Müşavirleri

Yönetim Kurulu Başkanı

Adnan Yeşiltaş

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık