13 Kasım 2024, Çarşamba

Koronavirüs stresi mideyi etkiliyor

Koronavirüs stresi mideyi etkiliyor

Koronavirüs salgınının yarattığı stres ortamında, sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderek arttığını bildiren Prof.Dr. Vedat Göral, “Aşırı stres, midede kramplara ve ağrıya yol açıyor. Kuvvetli ağrı kesiciler ve bilinçsizce evde alınan ilaçlar ise mide ve oniki parmak barsakta mide kanamasına bile neden olabiliyor. Gerekli tedbirleri alalım, paniğe kapılmayalım” dedi.

Sabah'tan edinilen bilgilere göre; Koronavirüs nedeniyle oluşan stres ortamının mide asidini arttırdığını belirten Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof.Dr. Vedat Göral, şu bilgileri verdi;

"Özellikle bu dönemde oluşan endişeli ortam kişilerde ülser belirtilerinin çoğalmasına ve gizli gastrite de neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşıyorsanız doktor kontrolünde mide koruyucu alabilirsiniz. Bunun yanı sıra acılı, baharatlı ve biberli gıdalardan uzak durmalısınız. Ağrı kesici alınacaksa sadece parasetamol grubu ağır olmayan ilaçlar tercih edilmelidir."

Korona virüse yakalanan kişilerde mide ağrısı, bulantı ve ishal olabileceğini bildiren Göral, "Koronavirüs mide mukozasında hastalık yapabiliyor. Ağır yemek ve ağır ilaçlardan kaçınmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca, bu dönemde immün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar ise, dikkatli olmaları, ilaçlarının doz ayarlaması için mutlaka, hekimleri ile görüşmelidir" uyarısında bulundu.

Pandemi döneminde ekmek, hamurişi ve büyük porsiyonlarda yeme refleksinin oluştuğunu söyleyen Göral, "Karantinada hareketsizlik ve aşırı kalorili beslenme, karaciğerde yağlanmaya, yağlanma varsa derecesinin artmasına, şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliğine neden oluyor. Bu dönemde özellikle safra taşı olanların yağlı, çikolata ve yumurtadan uzak durmaları gerekiyor. Acil olmayan ameliyatların bile ertelenebildiği pandemi döneminde bilinçsiz gıda tüketimleri tehlikeli olabilir" diye konuştu.

Özellikle psikolojik kökenli hastalıklara sahip kişilerin kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Göral, "Ülseratif kolit, crohn, mutsuz barsak veya huzursuz barsak hastalığı olan kişiler karantina döneminde bozulan psikolojik durum kişilerde barsak şikayetlerinde artmaya, karında ağrı, ishal veya kabızlığa neden olabilir. Bu dönemde, gerekirse psikolojik danışmanlık ve ilaç almaları faydalı olacaktır" bilgisini verdi.

Editör: Araştırma Servisi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık