Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Doktora ihtiyaç olmadan teşhis ediyor

Doktora ihtiyaç olmadan teşhis ediyor

Doktorların tanı koymasına bir uzman gibi yardımcı olan Al yazılımı FDA tarafından onaylandı. İlk kez, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, sonuçları yorumlamak için uzman bir doktora ihtiyaç duymayan bir yapay zeka tanılama cihazını onayladı. IDx-DR olarak adlandırılan yazılım programı, retina fotoğraflarına bakarak bir göz hastalığı oluşumunu tespit edebiliyor.

IDx-DR  adlı yazılım programının çalışma şekli ise, bir hemşire veya doktor, hastanın retina fotoğraflarını özel bir retinal kamerayla birlikte yükler. IDx-DR yazılım algoritması ilk önce yüklenen görüntünün, sonuç alabilmek için yeterince yüksek olup olmadığını gösterir. Ardından, hastanın diyabetik retinopatiye sahip olup olmadığını belirlemek için görüntüleri analiz eder. Diabetik retinopati, retina ağ tabakasında bulunan kan damarlarında meydana gelen hasarlanma durumudur. Diyabetik kişilerde diyabetik retinopati en sık görülen görme komplikasyonu olup, yılda yaklaşık 200,00 vaka vardır.

Başarı olasılığı yüksek

900'den fazla görüntüyü kullanan bir klinik çalışma, IDx-DR, retinopatiyi yüzde 87 oranında doğru bir şekilde saptadı ve hastalığa sahip olmayanların yaklaşık yüzde 90'ını doğru bir şekilde zamanında tanımlayabilir.

IDx-DR kurucusu Michael Abràmoff, otonom olduğu için yazılımın benzersiz olduğunu söyledi. “Klinik kararını kendi başına yapıyor.” Bu, teknolojinin bir göz uzmanı olmadan, tanıyı daha erişilebilir kılan bir hemşire veya doktor tarafından kullanılabileceği anlamına gelir. Örneğin, hastaların teşhis almak için bir göz uzmanının bulunmasını beklemesi gerekmeyecektir.

Teşhisin sorumluluğunun kimde olacağı gündemde

IDx-DR, hastalığın nasıl tespit edileceğini ve teşhis edileceğini öğrenen artan algoritma eğiliminin bir parçasıdır.  Bu yılın başlarında, bilim adamları yaşa bağlı görme kaybı ve diyabetik retinopati dahil olmak üzere durumların nasıl fark edileceğini öğrenmek için farklı bir algoritma geliştirdiler. Google da, DeepMind AI'yi göz hastalığını saptamak için eğitiyor. FDA, yeni bir bağımsız otonom teşhis testine ve getirdikleri takaslara yol açabileceğini açıkladı. Bu teşhisler hastalar için daha uygun olabilir ama tabi ki uzman değildir.  Dr. Michael Abramoff da bu konu hakkında, teşhis yanlış olduğunda kimin sorumlu olacağı sorusunu gündeme getirebileceğini söylüyor.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık