Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

25 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Caretta carettaların sahillerinde sessizlik hakim

Caretta carettaların sahillerinde sessizlik hakim

Corona virüsü salgını nedeniyle dünyanın en önemli caretta caretta yuvalama alanlarına sahip Antalya’da, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği dünyaca ünlü sahiller, tedbir için getirilen kısıtlamalar nedeniyle sessiz kaldı. Sözcü'den edinilen bilgilere göre; girişlerin yasaklandığı sahillerde, dünyada nesli tehlike altındaki türlerden olan caretta carettaların da yumurta bırakma dönemlerine sayılı gün kaldı.

Jandarmadan izin yok

Çıralı, Olimpos ve Adrasan sahillerine girişin yasak olması nedeniyle buralara giden yollarda jandarma ekipleri, kontrol noktaları kurarak, geçişe izin vermiyor. Plajlardaki sessizlik dikkat çekerken, Adrasan’da kıyıya yakın noktada 3 teknenin demirlediği ve bazı kişilerin karantina günlerini yaşadığı görüldü.

Adrasan sahilindeki restoran ve konaklama işletmecileri ise yasağı fırsat bilerek tadilat işlerine başladı. Teknelerin ise tur düzenlenmediği için barınağa çekilerek bakımlarının yapıldığı görüldü.

Corona virüsü caretta carettalara yaradı

100 milyon yıldan fazla bir süredir dünyanın okyanuslarında kilometreler kat ederek doğdukları yere yumurtlamaya gelen deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin önemli bir parçası. Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri Caretta carettaların yaşama şansını sürekli azaltmayı başardı.

Boyları 150 ile 110 santim, ağırlıkları ise 70 ile 100 kg arasında değişen deniz kaplumbağaları, Nisan ayında çiftleşme sonrasında ülkemizdeki 21 noktada açtıkları yuvalara yumurtalarını bırakıyor. Yumurtadan çıkmadan ve çıktıktan sonra yavruların karşı karşıya olduğu doğal tehditler göz önünde bulundurulduğunda her bin yumurtadan sadece bir tanesinin yetişkinliğe ulaştığı söylenebilir.

En büyük tehlike insan

Bilimsel verilere göre deniz kaplumbağalarının yaşamlarıyla ilgili en büyük tehlike insan ve insan kaynaklı hareketlilik. Çevre kirliliği, üreme, beslenme ve kışlama alanlarının tahrip edilmesi, balık ağlarına takılarak ölmeleri, bazı ülkelerde besin olarak tüketilmeleri, yumurtalarının satılması, kabuğunun süs eşyası yapımında kullanılması, yağının parfüm sanayinde, derisinin ayakkabı ve çanta yapımında kullanılması kaplumbağaları tehdit eden önemli etkenler. Bunların yanına tilki, çakal ve yengeç gibi hayvanların yuvalara zarar vermesi de eklenebilir.

Pamukkale Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska Caretta caretta neslinin geleceği ile ilgili konuştu. Corona virüsü salgını nedeniyle insanların sahil ve plajlara inmelerinin yasaklanmasının Caretta carettalar için fırsat olduğunu belirten Kaska, “Yumurta ve yuva sayısı önceki yıllarda ne ise üç aşağı beş yukarı aynı olur. Fakat kumsallarda insan olmaması Caretta carettaların yaşam şartlarını artıracaktır. Buralarda turist ya da turizmden kaynaklanan faaliyetler olmayacağı için ölüm oranını azaltır. Çünkü bu durumda insan kaynaklı zarar yok denecek kadar aza inecek. Denizde su sporları ve kullanılan farklı araçlar azalınca kaplumbağalardaki yaralanma ve ölüm olayları da azalacak. Bu açıdan corana virüsü her tarafa zarar verirken, Caretta carettaların yaşamlarına destek sağlar” dedi.

Tek sıkıntı uzak bölgeler

DEKAMER olarak çalışma sistemlerinde gönüllülük esası da olduğunu aktaran Kaska “Yasaklar nedeniyle yuvaları kayıt edecek ve koruyacak çok fazla gönüllü bulamayacağımız için de bu durum dezavantaj olarak da düşünülebilir. Kuşadası ve Marmaris gibi merkezimize uzak çok yerlerdeki yuvalar için de bizi çağırıyorlar. Gönüllülerimiz olmayınca 8-10 personele kalacağımızda buralardaki hizmetlerimiz aksayabilir” diye konuştu.

​​​​​​​

Ülkemizde Caretta carettalar Muğla'nın Dalyan, Dalaman, Ekincik, Fethiye, Antalya'nın Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Mersin'in Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı, Davultepe, Adana'nın Akyatan, Yumurtalık ve Hatay'ın Samandağ'ındaki yumurtlama alanlarına gelerek yumurtalarını bırakıyor.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık