Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Nisan 2024, Pazartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Beşiktaş'taki Yıldız Hamidiye Camii’nde yangın

Beşiktaş'taki Yıldız Hamidiye Camii’nde yangın

Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda Yıldız Sarayı'nın hemen yanında bulunan Yıldız Hamidiye Camii'nde saat 02.30 sıralarında yangın çıktı. Edinilen bilgilere göre; haber verilmesi üzerine olay yerine emniyet, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangına ilk müdahale Yıldız Sarayı'nda nöbet tutan özel harekat polisleri tarafından yangın tüpleri ile yapıldı. Yangın, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede büyümeden söndürüldü. Elektrik kontağından çıktığı değerlendirilen yangın sırasında camide hasar olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Yıldız Hamidiye Camii

Yıldız Hamidiye Camii, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin Yıldız Caddesi’nde inşa ediliyor. II. Abdülhamid Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmaktan vazgeçerek Yıldız Sarayı’na taşınır. Padişahlığı sürecinde siyasi sebeplerden ötürü Yıldız Sarayı’ndan pek dışarı çıkmayan Abdülhamid, saraydan uzaklaşmamak adına hemen yakınına bir cami yaptırır. 1885-1886 tarihlerinde inşa edilen camii, II. Abdülhamid’e atfedilen Hamidiye isminden ötürü Hamidiye Camii olarak anılmasının yanı sıra Yıldız Camii olarak da biliniyor.

Osmanlı sultanlarının yaptırdıkları camilere “selatin camii” deniliyor. Sultan II. Abdülhamid ‘in yaptırdığı Yıldız Hamdiye Camii ise son selatin cami olmasıyla dikkat çekiyor.

Bazı kaynaklarda caminin mimarı Sarkis Balyan olarak belirtilse de Dolmabahçe Saray arşivinde Rum kökenli Nikolaidis Jelpuyla adının geçtiği biliniyor.

Yıldız Hamidiye Camii 19. yüzyılda inşa edilmesi sebebiyle bu dönemde yaygın olan Oryantalist süslemeler ve Neo-gotik izlerle seçmeci bir üslupla tasarlanıyor. Özellikle camiden çok saraya benzer biçimde oldukça yoğun süslemeleri bulunuyor. Caminin cephe duvarlarının üst bölümleri şebekelerle hareketlendiriliyor. Yıldız Hamdiye Camii, sivri kemerli pencere tasarımları geç-gotik etkileri barındırıyor.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık