Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Beşiktaş’taki lüks inşaatta yol krizi!

Beşiktaş’taki lüks inşaatta yol krizi!

Jandarma Genel Komutanlığı'nın TOKİ'ye devrettiği Beşiktaş Levent'te askeri lojmanların bulunduğu yaklaşık 20 dönümlük arazi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021 tarihinde “Rezerv Yapı Alanı” ilan edildi.

SÖZCÜ'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; kararın ardından Emlak Konut GYO tarafından arazinin imar planları;  AVM, otel ve rezidans yapılabilecek şekilde değiştirildi.

Emlak Konut GYO'nın 2021 yılının mart ayında arazi için açtığı ihaleyi de  AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat, 2.6 milyar TL'lik teklifi ile aldı.

SİTENİN TEK BAĞLANTI YOLU İPTAL EDİLDİ

6 adet lojman binası yıkıldı ve arazide inşaat çalışmaları başladı. Ancak projenin yanı başındaki Akademiler Sitesi ve bazı apartmanlar inşaat nedeniyle mağdur oldu.

Site yönetimi, ana cadde ile tek bağlantısı olan 10 metre genişliğindeki Cahit Aybar Sokağı'nın iptal edilerek inşaat projesine dâhil edilmesi nedeniyle imar planlarının iptali için dava açtı. Dava kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı.

TEMEL KOŞUL SAĞLANMADI

18 Temmuz 2022 tarihli bilirkişi raporunda Büyükdere Caddesi'nden Akademiler Sitesi'ne mevcut bağlantıyı sağlayan Cahit Aybar Sokağı'nın kapatılarak “turizm, ticaret, konut” alanına dönüştürüldüğü, bağlantının güneye kaydırıldığı aktarıldı.

Cahit Aybar Sokağı'nın kapatılması için temel koşulun bu yoldan hiçbir mülkiyetin yararlanmaması ve giriş almaması olduğu belirtildi.

Mevcut durumda bu yolun siteye direkt girişi sağladığına dikkat çekildi.

ACİL DURUMLARDA GİRİŞ İMKANSIZ

Önerilen yolun teknik ve güvenlik açısından problemli olduğu da  kaydedildi. Yangın, deprem gibi herhangi bir afet durumunda ya da çok acil durumlarda önerilen yoldan alana girişin imkansız olduğuna dikkat çekildi.

Cahit Aybar Sokağı'nın bir kısmının site tarafından yol olarak kullanılmak üzere kamuya terk edildiği de belirtilerek “Dava konusu plan değişikliği ile bu alan özel mülkiye konu edildi.

Bilirkişi Heyeti olarak davacı tarafından Cahit Aybar Sokağı için terk yapıldığı ve bu terkin kamu kullanımına yönelik olduğu ancak yapılan değişiklik ile bu kullanımın değişmesi durumu ortaya çıkacağından hakkaniyet açısından bu terk edilen kısmın sahibine geri dönmesi gerektiği kanaatine varıldı” denildi.

ARA KARAR AÇIKLANDI

Bilirkişi raporu, dava dosyasına girdikten sonra mahkeme 28 Eylül 2022'de ara karar açıklayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, İBB'den ve  Beşiktaş Belediyesi'nden ozalit boyutlu plan paftalarının istedi.

SİTE İÇİNDEKİ BAZI YOLLAR DA KULLANILAMIYOR

Siteye girişi sağlayan Cahit Aybar Sokağı'nın iptal edilerek inşaat alanına dâhil edilmesi nedeniyle mağdur olan 107 daireli yaklaşık 500 kişinin yaşadığı sitenin içindeki bazı yollar da çevresinde süren inşaat nedeniyle kullanılamaz hale gelmiş durumda.

5 KAT SINIRI 15'E ÇIKTI

Bilirkişi raporunda genel olarak planlar da mevzuata aykırı bulundu. Arazinin “Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi”nde kaldığına dikkat çekilerek Boğaziçi Kanunu ile belirlenen maksimim yapı yüksekliği olan 5 kata uyulmadığı vurgulandı.

Bodrum katlarla ilgili yapılan düzenleme ile 15 olan kat sayısının 17'ye çıktığı bu durumun hem Boğaziçi Kanunu'na hem de İmar Kanunu'na aykırı olduğunun altı çizildi.

Plan değişikliğinde önerilen nüfus ve fonksiyonların yaratacağı trafik talebinin de incelenmediği kaydedilerek bu açıdan da plan tekniklerine aykırı bulundu.

Bilirkişi, plan değişikliğini şehirleşme prensiplerine, kentsel yerleşmenin mevcut ve gelecekteki durumuna, mevzuat hükümlerine uygun olmadığı sonucuna vardı.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık