Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Beşiktaş'taki dev proje mahallelinin yolunu yuttu

Beşiktaş'taki dev proje mahallelinin yolunu yuttu

Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre; Pasifik İnşaat, İstanbul’un en değerli arazilerinden Zincirlikuyu’daki eski Levent jandarma lojmanları arazisinde dev konut projesine başlayacak. Proje için Etiler’in girişindeki söz konusu arazinin bitişiğinde yer alan Akademiler Sitesi ve bölgedeki apartmanların ana yola tek bağlantısı olan Cahit Aybar Sokağı'nın kapatıldığı ve projeye dahil edildiği ortaya çıktı. Buna göre proje, mahallelinin en çok kullandığı yolu yutacak. Mahalleli kendilerine yeni belirledikleri yolun kazalara davetiye çıkardığını belirterek yeni imar planlarının iptali istemiyle ilgili tüm kurumlara dava açtı. Arazi üzerinde şu an lojmanlar duruyor, henüz tahliye edilmedi.

'JANDARMA LOJMANLARI ARAZİSİNE DEV PROJE'

Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan 6 adet askeri lojman binasının bulunduğu parsel, önce Jandarma Genel Komutanlığı tarafından protokol ile TOKİ'ye devredildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021 tarihinde 'Rezerv Yapı Alanı' yani yeni konut alanı ilan edildi. 6 adet lojman binasının yer aldığı yaklaşık 15 bin metrekarelik arazi için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından yeni imar planları hazırlandı. Beşiktaş, Ortaköy Mahallesi rezerv yapı alanına ilişkin büyük ve küçük ölçekli imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Şubat 2021’de onaylandı ve 3 Şubat 2021'de askıya çıkarıldı.

İstanbul Ortaköy arsası için Emlak Konut GYO gelir paylaşımı modeliyle geçen yıl gerçekleştirdiği ihaleyi Pasifik İnşaat 2 milyar 650 milyon TL teklifle aldı. Araziye Next Level İstanbul projesi Pasifik-Levent Adi Ortaklığı ile Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında imzalanan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi sözleşmesi kapsamında inşa edilecek. Yeni imar planına göre turizm+ticaret ve konut fonksiyonu yer alan arazide zemin + 15 kat sınır belirlendi. Araziye otel, konut ve rezidans yapılabilecek.

'HUKUKA AYKIRI'

Söz konusu arazinin bitişiğinde yer alan Akademiler Sitesi'nde yaşayanlar, yeni imar planlarının hukuka aykırı olduğunu ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağını belirterek bakanlığa ve ilgili kurumlara dava açtı. Sitede yaşayanlar dilekçelerinde, söz konusu imar planı değişikliğinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek sitenin Beşiktaş ilçe sınırları içinde en yoğun yapılaşmanın yer aldığı Zincirlikuyu'da yer aldığını anımsattı. Söz konusu arazinin Büyükdere Caddesi’ne ikinci parsel konumunda ve yaklaşık 50 metre uzaklıkta olduğu belirtilen dilekçede, siteye Büyükdere Caddesi'nin Barbaros Bulvarı ile kesiştiği Zincirlikuyu kavşağındaki üst bağlantı aksından giriş yapıldığı anlatıldı. Bu bağlantıyı Cahit Aybar Sokak sağlıyor. Dilekçede, söz konusu sitenin 1968 yılından bu yana iskân edildiğinden bahsedilerek yeni küçük ölçekli planda söz konusu siteye giriş yolu olan Cahit Aybar Sokak'ın da proje dahil edildiğinin görüldüğü ifade edildi. Yeni planlarda sokağın Büyükdere Caddesi’ne girişinin kapatıldığına dikkat çekilen dilekçede bir kısmının yapı adasına dahil edildiğinin ve yeni bir yol düzenlemesi yapıldığının altı çizildi.

'ÇOK TEHLİKELİ'

Dilekçede, "Fakat belirtmemiz gerekir ki ana sorunlardan biri bu yol değişikliklerinden kaynaklanmaktadır. Planda Cahit Aybar Sokak iptal edilerek mülkiyeti kamuya ait olan (kısmen sitenin bulunduğu parselden terk edilmiş olan) bu yol yapılaşma alanına dahil edilmiştir. Diğer bir deyişle kendi mülkiyetlerine katılmaktadır" denildi. Dilekçede özetle şu ifadelere yer verildi:

"İşbu uyuşmazlığa konu imar planında bahsi geçen ve Akademiler Sitesi’nce kamuya terki yapılan alanların komşu parselde bulunan jandarma lojmanları yerine tesis edilecek taşınmaz dahil edilerek başkaca malike ait olacak şekilde özelleştirilmesi hukuka aykırı olduğundan uyuşmazlığa konu imar planının iptali gerekmektedir. Söz konusu imar planı değişikliğinin siteye yönelik ikinci tehdidi de plan değişikliği ile sitenin yegâne ulaşım bağlantısı olan Cahit Aybar Sokak bağlantısının kapatılmasıdır. İptal edilen bu sokağa önerilen trafik bağlantısı mevcut viyadüğe yeni bir bağlantı şeklindedir. Bu durum çok mahsurlu ve tehlikelidir."

'TRAFİK KAZALARI YAŞANIR'

Dilekçede teklif edilen viyadüğe bağlantı noktasının viyadüğün 90 derece dönüş yaptığı noktaya yakın olduğu vurgulanarak, "Bu bağlantı yapıldığı takdirde bu noktada devamlı trafik kazalarının yaşanacağı anlamına gelmektedir. Böylece teklif edilen bu çözüm, bu bölgede kendileri dışında yaşayacak olan 750-800 kişinin hayatını tehlikeye atan çözümdür" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca dilekçede söz konusu planda araziye zemin artı 15 kat yükseklik verilmesinin de Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi.

Son olarak sitede yaşayanlar imar planı değişikliklerinin hem hukuka aykırı olması nedeniyle hem de uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı itirazıyla öncelikle yürütmesinin durdurulmasını sonrasında da iptal edilmesini istedi.

Editör: Veri Basın Haber Ajansı

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık