Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

30 Nisan 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

29 kişinin can verdiği yangında ön bilirkişi raporu ortaya çıktı!

29 kişinin can verdiği yangında ön bilirkişi raporu ortaya çıktı!

Gayrettepe'de bulunan Masquerade isimli gece kulübünde 2 Nisan 2024 günü, saat 12.35 sıralarında çıkan yangında, 29 kişi hayatını kaybetmişti. Edinilen bilgilere göre; soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheli bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Şüphelilerden 2'si savcılıktan serbest bırakılırken 9'u "Taksirle ölüme neden olma" suçundan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

SAVCILIĞIN SEVK YAZISI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamaya sevk yazısında, yangın sonrasında olay yeri inceleme ekipleri, İstanbul İtfaiyesi'nin uzman ekipleri, üç kişilik iş güvenliği ve yangın uzmanı bilirkişi heyetince ve 2 Cumhuriyet Savcısı nezaretinde inceleme ve keşif yapıldığı kaydedildi.

İHMALLER SIRALANDI

Ön bilirkişi raporunda, söz konusu gece kulübü için 11 Ağustos 2020'de Beşiktaş Belediyesinden Three Brothers Turizm Organizasyon Menajerlik A.Ş. adına 500 metrekarelik kullanım alanına sahip alkollü-lokanta olarak alınan iş yeri açma ve çalışma ruhsatının adresinin, Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi Sinan Pasajı Buharalı Han numara 38/20 olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Raporda ayrıca 14 Kasım 2018'de Beşiktaş Belediyesinden yine aynı şirket adına alınan ve bin 525 metrekarelik kullanım alanı diskotek olan iş yeri açma ve çalışma ruhsatının adresinin ise Gayrettepe Mahallesi Yıldız Posta Caddesi Sinan Pasajı Buharalı Han numara 38/26 olduğunun belirlendiği aktarıldı.

ÖN BİLİRKİŞİ RAPORU

Olay yerinde gerekli örneklerin alınarak usulüne uygun olup olmadıklarının tespiti için ilgili kurumlara gönderildiği anlatılan yazıda, bilirkişi ön raporuna göre gerekli tedbirleri almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu oldukları belirtilen şüpheliler sıralandı.

Yazıda, şüphelilerin kusurlu oldukları, iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasanın yüklediği yükümlülükleri yerine getirmedikleri ve bu sebeple birden fazla kişinin ölümüne sebep oldukları belirtildi.

Ön bilirkişi raporuna, olay yeri inceleme ekiplerinin yapmış oldukları incelemelere göre, kusurlu olduklarının tespit edildiği vurgulanarak kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ayrıca ifadelere göre yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığına dikkat çekildi.

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA TADİLAT YAPILDIĞI BELİRTİLDİ

Raporda, yangın tarihi itibari ile ilgili iş yeri içerisinde geniş çaplı tamirat tadilat yapıldığı, iş yeri içerisindeki 4 taşeron firmanın çalışanlarının dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerini yaptıkları anlatıldı.

Yangın esnasında 30'dan fazla çalışanın içeride olduğu, kulübün iç kısmının yaklaşık 1000 kişi ve üzeri insanı alacak kadar büyük olduğu, mekanın oval şekilde ve localarla çevrilmiş 750 metrekare civarında alan olduğu kaydedildi.

Eğlence merkezi salon, idari birimler, kostüm değiştirme odaları, malzeme depoları dahil toplam 2 bin metrekarelik kapalı bir alan olduğu, iç tadilatların tüm mekanlarda aynı anda birden yapıldığının anlaşıldığı ve bu nedenle çalışan sayısının bu kadar çok olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

POLİÜRETAN MALZEMELERİN OLDUĞU KISIMDA YANGIN BAŞLADI

Raporda tüm çalışmaların ana salonda yapıldığı, bu kısmın tamirat, tadilat monte yapma yeri olarak kullanıldığı, demir doğrama, ekleme, kaynak, birleştirmenin bu kısımda yapıldığı vurgulandı. Kaynak yapılan yerde zemin seviyesinde çok miktarda, tahta kırıntıları, tahta talaş ve tozları, izolasyon malzemeleri, duvar kaplama dekor malzemeleri, strafor kırıntıları, poliüretan malzemeler, koltuk süngerlerinin olduğu kısımda, yangının başlamış olduğu, bu kısımdaki kaynak makinesinin aktif vaziyette olduğu, diğer tarafta görülen kaynak makine ve aletlerinin kapalı olduğu tespit edildi.

YANMA GEÇ FARK EDİLDİ, ÇABUK YANICI MALZEMEYLE HIZLA YAYILDI

Yangının ağırlık merkezinin salon girişine göre sağ taraf olduğu belirtilen raporda, burada yapılan elektrotlu kaynak makinesiyle yapılan çalışma esnasında yere ve etrafa dağılarak dökülen kıvılcımların yerde ve kaynak yapılan yerin sahne altı (veya loca altı) aralarından kapalı yere düşen kıvılcımların burada bulunan yanıcıları tutuşma sıcaklığına kadar ısıtarak alevli yanmanın başlamış olacağı, çalışmanın devam etmesi nedeniyle yanmanın geç fark edilmesi, yangının etrafta bulunan çok çabuk yanıcı ve kolay alevalıcı diğer malzemelere sirayeti ile hızlı bir şekilde yayılmış olabileceği anlatıldı.

BİR DAKİKADAN AZ SÜREDE ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ

Yangına ilk önce orada çalışanlar tarafından müdahale edildiğinin boş olan yangın söndürme tüplerinden anlaşıldığı, "Yangın daha yeni başlamıştır, nasılsa daha küçüktür" düşüncesiyle çalışanların yangını önemsemediği, bir dakikadan bile az bir süre içerisinde yangının çok hızlı bir şekilde büyümesiyle çıkış yolu kapı tarafının alevlerle kesildiği, insanların kendilerini kurtarmak maksadıyla salon iç kısımlarına ve üst asma katlara doğru kaçışarak mahsur kaldıkları, yangın hakkında bilinçli olmadıkları için alevlerin yukarı kısımlarda daha etkili olabileceğini düşünemedikleri ve yangın çıkışını gösteren yönlendirme işaretlerinin aktif olmadığı, bu nedenle yüksek ısı ve oluşan karbonmonoksit gazından etkilenerek öldüklerinin tahmin edildiği anlatıldı.

KUSURLU OLMALARI VE TOPLUMDA İNFİAL YARATMASI NEDENİYLE TUTUKLAMA TALEBİ

Savcılığın sevk yazısında, şüphelilerin kusurlarının bulunması, olayda 29 kişinin ölmüş olması, bu durumun toplumda infial yaratması ve şüphelilerin serbest kaldığı takdirde telafisi zor zararların meydana gelebileceği, delillerin tamamen toplanmamış olması, asıl bilirkişi raporunun daha sonra düzenlenecek olması ve şüpheliler Mehmet Memduh C. , Şehzade Ş., Çağatay A., Sibel Ç., Dursun Ç., İsmet Ş., Kahraman E., Fatma D. ve İbrahim B'nin delilleri karartma ihtimalleri dikkate alınarak tutuklanmaları talep edildi.

BELEDİYE GÖREVLİLERİNE DE SORUŞTURMA

İşyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgeler toplanmakta olup, ilgili kamu görevlileri, belediye görevlileri hakkında ise 4483 sayılı yasa hükümlerine göre soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

KOLONLARDA HASAR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ekipleri ise hızlı tarama testi yaptı. Binanın 3 kolonunda hasar belirlendi. 16 katlı binanın yüksek riskli çıktığı öğrenilirken raporun valiliğe iletildiği kaydedildi.

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık