Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

24 Nisan 2024, Çarşamba

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları

Güntekin Onay (Hürriyet)

Beşiktaş dağınık, telaşlı ve uyumsuzdu

Valerien İsmael, bu maçtan gerekli dersleri çıkartmalı. Beşiktaş, Valerien İsmael yönetimindeki en kötü maçını dün akşam Kasımpaşa’ya karşı oynadı. Siyah beyazlıların dünkü temel sorunu 3-4-3 sisteminde orta alanın merkezinde oynayan Josef ve Pjanic’e diğer futbolcuların gereken yardımı vermemesiydi. Rıdvan ve Rosier’in çizgide çok fazla kalmaları, kalabalık ve organize Kasımpaşa orta sahası karşısında sayısal olarak ciddi eksiklik yarattı. Dün bunun dışında bireysel olarak da biraz Ghezzal, biraz da ikinci yarıda oyuna giren Emirhan dışında herkes gereken performansdan uzaktı. İlk yarıda sol kanadı kullanan Rıdvan ve Güven, bu bölümde toplam 29 top kaybı yaptılar (Rıdvan 28’de 12, Güven 21’de 17 top kaybı).

ViDA’NIN EN KÖTÜ MAÇIYDI

Takımın en deneyimli isimlerinden Vida, son dönemlerin en olumsuz maçını oynadı. Ersin, kalesine gelen 5 isabetli topun 3’ünde gole engel olamadı. Tüm bunların üzerine dağınık ve uyumsuz görünen Beşiktaş, çabuk oyunla telaşlı oyunu da birbirine karıştırıp hücumda etkili olamadı.

Yapılan değişiklikler de gereken etkiyi yaratmadı. Umut, iyi başladı ancak 3’üncü golde yaptığı top kaybı golü getirdi. Kenan çok çalıştı ama üretemedi.

Valerien İsmael, bu maçtan gereken dersleri çıkartmalı. Beşiktaş’ın 8+3 kuralıyla da ciddi sorunu sahaya yansımaya devam ediyor. Ne yazık ki siyah beyazlıların hiçbir Türk oyuncusu sahada fark yaratacak seviyede değil.

KASIMPAŞA KEYiF VERiYOR

Kasımpaşa, akılcı bir taktikle oynadı. Ligin ikinci yarısında gerçekten iyi futbol oynayan lacivert beyazlılar, başta Hajradinovic, Muleka, Ben Ounnes ve Doğucan gibi çok kaliteli isimlere sahip. Ancak hepsinden önemlisi birlikte hareket eden bir ekip haline geldiler. Teknik direktör Sami Uğurlu ve ekibi dışında transferde nokta atışlar yapan sportif direktör Serkan Reçber’i de kutlamak gerekiyor. Kasımpaşa, izlemesi keyif veren bir takım ve dün Beşiktaş deplasmanında net ve haklı bir galibiyet elde ettiler.

 

Fatih Doğan (Sabah)

Beşiktaş aynada kendini gördü

Beşiktaş nitelikli pozisyon üretemiyor. Haftalardır beklenen katkıyı vermeyen Alex Teixeira'nın yokluğuna rağmen orta sahadaki tıkanıklık çözülemedi. Maçtan önce Can'ın yokluğunda Atiba'nın, Alex'in yerine de Larin'in oynamasının daha isabetli olacağı görüşünü paylaşmıştım. Güven oyunda kaldığı süre içinde gayretli olsa da 11'deki iki değişiklik takıma bir değer katmadı. Ancak daha önemlisi sistemsel sıkıntılar var. 3-4-3 Beşiktaş orta sahasını güçsüz bırakıyor. Dörtlü oynarken Rosier ve Rıdvan'ın sürekli ileri çıkması nedeniyle Beşiktaş orta sahada hep bir fazla oynuyordu. Fakat 3 stoperli defans bu desteği veremiyor. Pjanic de Josef'i yalnız bıraktı. Hajradinovic'in karşısında Atiba'yla Beşiktaş daha güçlü olabilirdi. Kasımpaşa yüksek top kontrolü, ev sahibinin defansif zafiyetlerini de değerlendiren akıllı oyunuyla planını başarıyla işletti. Özellikle Ben Ouannes'in bindirmeleri, Muleka'nın derinlemesine koşularıyla Kasımpaşa net pozisyonlar bulup net goller attı. Devre arası gelip 10 golü aşan Muleka üzerinden eleştiri devşirmeyeceğim. Çünkü fotoğraf ortada... Beşiktaş'ın 62'de 4'lü savunmaya dönmesi defansta kademe sorunu yaşayan bir takım için zorunluydu. İsmael bu defansla oynamak zorunda kaldığı müddetçe bu ihtimali değerledirmeli. Larin'in girişi geç, Emirhan ve Umut takviyesi de havada kaldı. Beşiktaş'ın vasat oyunu sonuca yansıdı. Üç gol Beşiktaş'a aynada kendini görme fırsatı verdi!

 

Cem Dizdar (Fanatik)

Plansız Beşiktaş

Bu sezon sık sık hoca ve oyuncu değiştirerek oynayan Beşiktaş hem telaşlı hem de plansız göründü ilk devre. Kasımpaşa zaten ligin en çok koşanlarından. Bu maçta da hem koşup hem bu koşuları uygulanabilir bir plana bağlı yaptılar. Beşiktaş’ı karşılarken sakin topu aldıklarında ise seriydiler. Elbette özellikle Vida’dan güçlü bir yardım aldıkları da muhakkak!.. Önceki teknik adamlar gibi muhtemelen Valerien Ismael de Vida’nın gerek antrenman gerekse maç içindeki topla münasebeti hususunda şaşkındır! Gerçi diğer iki stoper de Vida’nın önünde değil ya!.. Öncelikli işlerini yapmakta zorlanan bu oyuncularla üçlü savunma kurgusunu oturtup onlara dayalı bir oyun inşa etmek, zor mu zor! 

Orta ısrarı çaresizliği artırdı

İkinci devreye doğal olarak baskılı başladı Beşiktaş ama sağdan soldan orta yapma ısrarını sürdürdükçe çaresizliği de arttı. Oysa 52’de Batshuayi’nin ofsayta takıldığı pozisyon benzeri organizasyonların tesisi o kadar zor olmasa gerek. Örneğin, 56’da Emirhan’ın yay içinde kazandırdığı serbest atış 52’deki pozisyonun benzeriydi. Hocaların ‘’koruma kalkanı’’nı aşamayan Emirhan’ın 68’de tek başına yarattığı pozisyonla kıpırdanır gibi oldularsa da Kasımpaşa başlangıçtaki gibi sakin ve golü gözleyen stilini sürdürüyordu. İlk maçında yarattığı heyecanın ardından Valerien İsmael için, "Yakında nasıl bir futbol iklimine geldiğini o da anlayacaktır" benzeri şeyler söylemiştim. Yavaş yavaş durumu idrak ediyordur diye düşünüyorum. Bu sadece rakipler için değil takımı için de geçerli. Yapılacak iş seneye oynayamayacak olanlar başta, oynamaması gerekenleri birer ikişer kenara koymak ve gelecek sezonu kurgulamaktır. Ama transfere değil eldeki kaynaklara dayalı olarak.

 

Turgay Demir (Fotomaç)

Yeteneksizler

Kasımpaşa'yı kutlayarak başlayalım.
İkinci yarının en başarılı takımı durumundalar, alkışlıyorum.
Bir de kenar yönetimini ayrıca kutlarım, anti futbolu da mükemmel öğretmişler oyuncularına! Taktikleri şöyle; bir şekilde öne geçtin mi yere yat, tüm serbest atışları nazlanarak kullan, rakibi ger, tribünleri tahrik et, yetmez ise mümkün olan her pozisyonda hakemle, rakiple tartış ve zaman geçir!
Helal olsun! Bizim ligi çözmüşler!
Bir kutlama da Muleka'ya, attığı her golde fırsatçılık ve yetenek vardı. Her pozisyonda yere yatması Avrupa'da neden barınamadığının göstergesiydi.
Gelelim Beşiktaş'a; yenilen ilk iki golde Vida'nın katkısı rakip kadar vardı, ikinci golde Ersin, Vida'yı da solladı!
Ersin futbolu bırakana kadar, kaleyi ne zaman terk etmesi gerektiğini öğrenemeyecek sanırım!
Birçok yeteneksiz oyuncusu var Beşiktaş'ın.
Say say bitmez hani... Arada Josef'e, Ghezzal'a yazık oluyor.

***

Büyük golcüler, Kenan, Güven ve Batshuayi ya pozisyonda yoklar ya da ofsayttalar! Bu halleriyle BAL Ligi'nde bile oynamaları mucize olur.
Rıdvan gelişecek diyoruz ama o geriye gidiyor, topun nereye gideceğini hesap etmeden orta açıyor, yaptıklarına orta denirse. Bir kanat neden bir kez olsun son çizgiye inip rakip savunmanın dengesini bozmayı denemez!
Neden? Neden? Neden?
Aynı şey Rosier için de geçerli; senin zaten golcün yok, rakip savunma dengeliyken gol atman neredeyse imkansız.
Öyleyse, üstelik önünde alan varken ne diye inmezsin son çizgiye!
Yoksa yasak mı Beşiktaş'ta son çizgiye inip rakibin dengesini bozmak...
Zaten bir iddiası yok Beşiktaş'ın. Skor çok önemli değil ama bir takım 90 dakika içinde birkaç organize atak yapar, şut atar, şutlardan birkaçı çerçeveyi bulur. Beşiktaş'ta bunların hiçbirisi yok.
Okur bilir, Valerien İsmael'i destekliyorum ama üçlü savunmanın böyle bir kadroyla uygulanmasının zor olduğunun da altını çiziyorum. Sistemi kesinlikle gözden geçirmelidir.

 

Ali Gültiken (Sabah)

Gönlünden geçen kadroya uymadı

Futboldaki her sistem önce kafada sonra da sahada planlanır. Kafada planlananın elindeki oyuncu yapısına uyması bu işin uygulanması için olmazsa olmazdır. Yani Valerien İsmael gönlünden geçeni yapmaya çalışırken eldeki mevcut bu düşünceye uymadı. Her sistemin uygulamasının belli mecburiyetleri var. Yani üçlü savunma ile oynayacağım diyorsan arkadaki oyuncularının hem bire bir savunmayı çok iyi yapması hem de çabuk olmaları lazım. Beşiktaş'ta ise Vida, Welinton ve Montero bu vasıfların ancak yarısını karşılıyor. Dün akşamki gibi iş bire bire döndüğünde karşılarındaki etkili oyuncular fark yaratıyorlar. Muleka bu oyuncuların kişisel eksiklerini iyi kullandı.
Elbette iş yalnız savunma ile alakalı değil. Bir sistemi uygularken orta alan ve hücum bütünlüğünün de beraberinde gelmesi gerekir. Yani orta alanda Josef ile beraber oynayan Pjanic bütün sezon olduğu gibi yine etkisiz eleman olarak sahadaki sürecini tamamladı. Beşiktaş'ta şu anda içinde bulunulan hedefsizlik süreci de takımı ciddi derecede etkilemiş görünüyor. Yani topa sahip olma düşüncesi var ama oyunda etkinlik yok. Daha doğrusu takımdan beklenen iştahla oynama görüntüsü yok.
Yani bu süreç hem oyuncular açısından hem kulüp açısından zor görünüyor. Kasımpaşa ikinci yarının en başarılı iki takımından bir tanesi olmasının tesadüf olmadığını da Beşiktaş karşısında gösterdi. Özellikle Muleka önemli bir fark yaratıyor. Keza oyunun diğer bölümlerinde çabuk çıkışlarda kendi oyun planını iyi uygulayan Kasımpaşa, Beşiktaş'ın bunu bozma isteksizliğini de arkasına aldığında dün akşamki skorun ortaya çıkması da tesadüf olmadı. Valerien İsmael'in bu skordan alması gereken dersler var. Kafasındaki oyun düşüncesi ile Beşiktaş'ın gerçeklerini bir araya getirmek onun görevi....

 

Ali Ece (Fanatik)

Parkede ekol, futbolda dekor

Pazar gecesi Beşiktaş hentbol takımının lig bitmeden şampiyonluğunu ilan ettiği maçı izledim. Mirhan ve Ersin iki tane çok iyi kalecisi var, maç içinde sırayla kaleye geçiyorlar, ikisi de o kadar iyi ki ikisinden hangisi daha iyi karar veremedim. Dün gece futbol takımını izlerken ise ilk 11’de başlayan stoperlerden Vida ve Montero’dan hangisinin daha kötü olduğuna bir türlü karar veremedim. Muleka yerden, havadan her türlü Vida’yı alt etti, tecrübeli Hırvat stoper, bu sezon zaman zaman kötü oynasa da dün çıkana kadar Beşiktaş kariyerinin geçen sezonki Konya deplasmanından beri en kötü maçını oynadı. 30’da Montero ıskaladı, Ersin kurtardı. 33’de Vida çıkarken kaptırdı, devre sonunda Vida önce Muleka’yı savunma arkasına kaçırdı sonra kalecisi Ersin ile anlaşamadı, Beşiktaş ikinci golü yedi.

Basirete sahip değiller

Vida ısınmada oynayamayacak kadar sakatlandıysa neden oynatıldı, yerine Serdar neden hiç düşünülmedi veya Rosier stopere kaydırılıp sağda N’Koudou ile başlanmadı. Dört eşit çizgiyi bir araya getirince bir kare ortaya çıkar, şampiyon hentbol şubesinde gördüğümüz gibi takım olmak da böyle bir şeydir. Kimse kareye bakınca önce dört ayrı çizgiyi görmez, karenin bütününü görür, açılarının 90 derece olduğunu fark eder. İyi bir takımda hentbolcularda pazar gecesi gördüğümüz gibi oyuna giren çıkanı aratmaz, tribünde izleyen o zaman dört köşe olur. Beşiktaş’ın futbol şubesindeki oyuncu grubu ise aralarındaki birkaç istisna hariç iyi bir takım oluşturabilecek yetenek, oyun karakteri ve basirete sahip değiller.

Daha iyileri gerekiyor

Bazıları o kadar kötü ki Josef, Rosier, Ghezzal vb iyilerin de performansını düşürüyor, bozuyor. Kasımpaşa’da bu kadroyu kuran Serkan Reçber’e tebrikler, Beşiktaş taraftarı aynısını Ceyhun Kazancı’dan bekliyor. Birkaç iyi oyuncu hariç bu kadro resetlenmeli. Serkan Reçber ile Sami Uğurlu arasındaki başarı ilişkisini Valerien Hoca ile kurması için de daha iyi oyuncular gerekiyor. Hentbolda da yeni bir kadro oluşturulduğu buna rağmen doğru takım dengesiyle yine şampiyon olunduğundan gereken ders çıkarılmalı.

 

Sinan Vardar (Fotomaç)

Gönderin gitsin

Beşiktaş taraftarı kötü günde yine tribünleri doldurdu. Tebriklerim bu büyük taraftara...
Peki sahada mücadele eden Beşiktaş takımı için ne yazılabilir ki?
Maalesef olumlu bir yorumda bulunmak mümkün değil.
Rakip Kasımpaşa futbol direktörü Serkan Reçber yönetiminde bu sezon başında futbol yapısı oluşturuldu.
Sami Uğurlu çok beğendiğim genç bir teknik adam.
Dün Kasımpaşa sahada ne istediğini bilerek mücadele ederken Beşiktaş için ciddi bir revizyona ihtiyaç olduğu apaçık ortaya çıktı. Zor dostum zor!
Teknik direktör Valerien Ismael göreve gelir gelmez heyecan getirdi.
Yeni sistemi de çok benimsedik, hocamıız çok sevdik ama 1 ay sonra Beşiktaş'a veda edecek Pjanic'in ilk 11'de işin ne? Nerede bu gençler?
Serdar Saatçı neden oynamıyor?
Bu takımın savunmaya mutlak transfere ihtiyacı varken Serdar'a neden ceza kesiliyor?

***

Hopalla anlaşmadan gideceği belli olan Larin. Adam imza atmıyor gideceği besbelli işte ama Kasımpaşa'nın üçüncü golünden sonra son 7 dakika kala oyuna giriyor. Biri sayın hocamıza bu detayları söylemiyor mu? Sayın futbol yetkilimiz uyuyor mu?
Dün sahada ilk 11'e çıkan Vida tel tel dökülürken Güven Yalçın, Kenan Karaman gibi Beşiktaş'ın oyuncusu olmaya çok uzak oyuncuları izlemeye mecbur muyuz?
Böylesine kalitesiz oyuncuları izlemek Beşiktaşlılar için bir dünya sınavı mı?
Vida ilk iki golde hatalı... Güven bırakın gol atmayı pas vermeyi beceremezken bu iki futbolcuyla transfer pazarlığı yapılması akıl alacak gibi değil. Gönderin gitsin!
Beşiktaş dün takım olarak tel tel dökülürken Rıdvan Yılmaz ve Ersin'i de belli ki transfer söylentileri kötü etkilemiş. Aman çocuklar dünkü haliniz size yakışmadı, lütfen toparlanın.
Pjanic, Batshuayi, Vida, Güven kim gidecekse gitsin. Bakın Kasımpaşa'nın golcüsü Muleka'ya... Beşiktaşlı idareciler macera aramayın; alın Muleka'yı...

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık