Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

25 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Spor Yazarlarından Beşiktaş Yorumları

Spor Yazarlarından Beşiktaş Yorumları

İKİNCİ GOLÜ ATMAK YASAK MI? 

Güntekin Onay (Spor Arena)

Önder Karaveli, 1-0 öne geçtiği zaman ikinci golü atmanın yolunu bulmalı.

Beşiktaş 1-0’ı bulana kadar hayli bocaladı. Özellikle ilk yarıda yavan bir futbol izledik. Altay kalesine en yakın pozisyonda oynayan Güven Yalçın çok fazla top kaybı yaptı, hemen her topu ezdi ve Beşiktaş rakip ceza alanı içinde etkinlik sağlayamadı. Kerem ve Ghezzal ile ısrarla sağ kanadı kullanan siyah beyazlılar, ilk yarıda Alex ve Kenan ile bulduğu 2 pozisyondan sonuç alamadı.

2 KEZ DiREK, 2 KEZ LiS

İkinci yarıda daha baskılı görünen Beşiktaş, Kenan ve Güven’in final bölgesindeki beceri eksikliğini hissetmeye devam etti. Bu tabloda siyah beyazlılar, golü Alex Teixeira’nın bireysel becerisi veya duran toptan bulacaktı. Nitekim Vida’nın kornerle gelen golü Kartal’ı öne geçirdi. Bu golün sonrası Necip-Atiba değişikliği ile daha yüksek pas kalitesine ulaşan ve topun hızını artıran Beşiktaş, üst üste net pozisyonlar yakaladı. 2 kez direği, 2 kez de kaleci Lis’i geçemedi.

ALEX iYiYDi AMA...

Maçın iyilerinden Alex Teixeira dün çok fırsat yakaladı ve fiziksel olarak her geçen gün daha iyiye gidiyor. Dün Welinton ve Vida da iyi bir maç çıkartırken genç Kerem oynadığı futbolla yine göz doldurdu. Son bölümde Beşiktaş’ın artık kronikleşen sancıları yine yoğun bir şekilde hissedildi. Altay’ın baskısından çıkamayan Beşiktaş, Paixao ve Kappel ile İzmir ekibine son anlarda 2 pozisyon verdi.

FELAKETiN KIYISINDAN DÖNDÜ

Önder Karaveli, 1-0 öne geçtiği zaman ikinci golü bulmanın yollarını mutlaka bulmalı. Beşiktaş, maçların son 10 dakikasında rakiplerine çok fazla teslim oluyor. Bu kadar pozisyon kaçıran Beşiktaş, ikinci golü bulamayınca yine Malatya ve Rize’deki gibi bir felaketle yüzleşmeye çok yaklaştı. Beşiktaş kazandı fakat maçların son dakikalarında neden bu kadar zorlandığını sorgulamalı.

 

KARTAL'IN VİDA'SI SAĞLAM! 

Bilal Meşe (Skorer)

MHK’nın işine pek karışmak istemem. Ama bazen bıçak kemiği dayanıyor arkadaş... VAR’a Yaşar Kemal Uğurlu’yu oturtmuşlar. Hadi siz siz olun, eleştirmeyin! Yahuuu arkadaş, elinizde hakem mi kalmadı Allah aşkına? Uğurlu ile Beşiktaş’ın sıkıntılı olduğunu cümle-alem biliyor. Herhalde MHK bunu inadına yapıyor! Eğer Yaşar Kemal Uğurlu’nun yerini dolduracak elinizde hakem yoksa, vay MHK’nın haline!
İkinci yarıda Vida’nın korner atışında topsuz alanda Pinares tarafından yere indirilmesini izlediniz mi eyyy MHK! Orta hakeme göre yok, VAR’dan da tık yok! Hadi ayıklayın pirincin taşını... Buz gibi penaltı ama Yaşar Kemal Uğurlu devreye girmedi. Girer mi, arkasında kapı gibi MHK var! 
Uzatma dakikalarında Kerem’in bir pozisyonu var. VAR devreye girdi, dakikalarca izlendi. Aslında el falan yok, niye bu kadar incelenir? Eeee ne de olsa adı Yaşar Kemal Uğurlu! 
Gelelim orta hakeme... Yönetimini hiç beğenmedim, özellikle faullerde çifte standart uyguladı.
Herkesin bir derdi var, özellikle yıllar sonra yeniden Süper Lig’e dönüş yapan Altay, şu aşamada asansör takım durumunda... İnsan üzülüyor! Altay can derdinde, Beşiktaş ise liderliği değil, ilk dördü kovalıyor. 
Altay kontrollü, Beşiktaş ise ofansif ağırlıklı bir oyun ortaya koydu. Kartal’ın şu aşamada en büyük handikapı cezalı ve sakat oyuncular... Buna karşın, Kartal rakibine oranla en fazla pozisyon üreten takımdı. Elbette net pozisyon var, ama fileleri bulmuyorsa neye yarar ki? Necip ve Teixeira yakından ve çapraz attıkları sert şutlar kaleciden döndü. 
Altaylı Cebrail’in maşallahı var... Top oynamaktan çok, sıkıştığı anda şahane kendini yere atıyor. Alışkanlık haline getirmiş arkadaş... 53’de Kenan Karaman’ın attığı golü orta hakem faul olarak değerlendirdi. Ne var ki pozisyonun içinde Cebrail varsa -ki var- huylandım. O pozisyon bence gri ve tartışılır.
Neyse ki Beşiktaş’ın bu yarıdaki yoğun baskısı 64’de golü de getirdi. Duran her topta ileri çıkan Vida, kafayla topu filelere gönderdi. Bir dakika içinde önce Kenan Karaman, ardından Teixiera kaleciyi geçtiler, ama yan direğe takıldılar!
Ya Teixeira; sen nasıl futbolcusun? 84’de kaleci ile karşı karşıyasın atamıyorsun. Şaşırmamak elde değil... Fantezi senin neyine arkadaş... Bu tip maçlarda tek farklı skorlar sakattır. Nitekim uzatmada Kappel’in topu direkten döndü, dua et!

 

GHEZZAL İSTEDİ, VİDA KURTARDI!

Fatih Doğan (Sabah)

Güven'e, Batshuayi'ye verilen şansın 10'da biri verilmediğine göre dün Altay maçında çözemediği gol sorunundan dolayı eleştiri yöneltmeyi haksızlık olarak görüyorum. Gayretli, çalışkan, takım için oynayan ama gol atamayan bir görüntüdeydi.
Larin'in yokluğunda solda oynayan Kenan Karaman da savunma ve hücum oyununun içinde verimli bir performans sergiledi. Güven ve Kenan da gol beklentilerine cevap veremeyince "Golü kim atacak?" sorusuyla birlikte gözler Ghezzal, Alex'e çevrilmişken galibiyet yolunu duran toptan Vida açtı.
Vida'nın ikinci yarının başındaki kafa golünde kornerden asist yapan Ghezzal, 72'de de Kenan'ın direkten dönen ortasını ve devamında Alex'in yine direğe nişanladığı pozisyonunda da hazırlayıcı olarak vardı. Ghezzal, 90 dakikada gol atmasa da oyunu ve paslarıyla daha iyisini yaptı.
Beşiktaş'ın Ghezzal gibi oyun kalitesi ve performansına ulaşacak, Vida gibi ekstra işler yapacak 5-6 oyuncusu sahada olmalı ki galibiyetler daha kolay gelsin. Aksi takdirde sadece koşan, mücadele eden oyuncularla her maçı kazanmak mümkün değil. Josef gayretli olsa da orta sahada daha farklı liderlik ve daha iyi bir maç beklerdim. Alışılmış lider karakterinin eksikliği hissedildi
Alex'in girdiği ve gecenin başarılı isimlerinden Lis'in çıkardığı pozisyonlar futbol adına görülmeye değerdi. Ancak yıldız isim bunları atacak. Çünkü Beşiktaş son dönemde kaçanların bedelini çok ağır ödemeye başladı. Kappel'in 90+4'te vuruşunu Ersin çıkarmasa ya da son dakika uzun süren inceleme sonucunda çıkan VAR kararı aleyhte sonuçlansa Beşiktaş hak etmediği iki puan kaybıyla karşı karşıya kalabilirdi.

 

YETENEK FARKI

Cem Dizdar (Fanatik)

Bakmayın siz ülkede oynanamayan futbolu cilalamaya çalışan dile! Maçların büyük bölümü izleyene acı vermiyorsa da ciddi anlamda zaman kaybı... Dün akşam İstanbul’da ilk devre boyunca bir kaç kırık dökük Beşiktaş hücumunun dışında pek bir şey izleyemedik. Altay'ın bir şey yapacağı yoktu zaten. Sanırım onların oyun planı, "Bırakalım Beşiktaş kendine birşey yapsın" olmalıydı. Ghezzal'ın Kerem Kalafat'a yaklaşmamasından doğan açığı dahi çalıştırmaya üşenir gibiydiler! Beşiktaş ise devre boyunca De Souza/Necip üzerinden kurmaya gayret ettiği oyunlara Alex Teixeira, Kenan Karaman ve Ghezzal'dan destek bulamayınca öndeki Güven’in çırpınışları da nafile gayretin ötesine geçemedi. Böyle söylediğime bakmayın De Souza ve Necip de diğerlerinden farklı değildi! Zaten hücuma niyeti olmayan Altay karşısında bu ikilinin de "yapacağı çok şey yoktu!" Bize de "Bekle ki ikinci devre bir şeyler olsun"un dışında bir şey kalmadı.

Ancak ikinci devre de ilkinden farklı sürmezken 63. dakikada garip şeyler oldu. Vida ve Pinares'e sarı kart çıkan pozisyondan önce başlayan "horoz döğüşü"nde alan savunması içinde Vida'ya "adam adama" yapan Altay savunması kart sonrası karar değiştirip bu kez Welinton’ı "adam adama" almaya karar verdi! Kısa süre önce golü arayıp kıl payı kaçıran Vida da "Madem böyle yaptınız golü atayım bari" yaptı! Ardından Altay "çözüldü". Öyle ki, halsiz görünen Beşiktaş bile maçı farklı kazanabilecek kadar pozisyon yarattı/buldu. Oyun, futbol oynamaktan çok "yetenek" farkının belirlediği bir hâl aldı

İki takım da bitkindi

Dün akşam gerek koşu kalitesi gerek pozisyonlara verilen reaksiyonlarda açık seçik görüldü ki, iki takım da bitkindi! Bu atletizm seviyesinden "izlenir oyun" beklemek zaten büyük lüks olur. Demiştim ya, "Altay Beşiktaş’ın kendisine bir şey yapmasını planlamış olmalı" diye... İşte o plan uzatmanın sonunda az kalsın devreye giriyordu, girmedi! Maç bitimi kendime sordum; "Ghezzal ile Teixeira ünleri dışında Beşiktaş oyununa ne katıyorlar acaba?"

 

Ali Gültiken (Fotomaç)

Beşiktaş önemli eksiklerine rağmen oyunda istediği pozisyon zenginliğini fazlasıyla yakaladı. Bu tabloya Güven ve Ghezzal'ın istekli oyunu katkı sağladı. Alex Teixeria'nın da gol bölgelerinde topla daha çok buluşma isteği sahada Beşiktaş'ı daha etkili hale getirdi. Kartal adına bu maçtaki sıkıntı yakalanan pozisyonların gole çevrilememesi oldu. Beşiktaş ikinci golü bulup maçı çok daha önce bitirebilirdi. Ama bazen direkler bazen de son vuruşlardaki dikkat eksikliği nedeniyle bir türlü gelmeyen ikinci gol Altay'ı oyunun içinde tuttu. Bu ümit son saniyeye kadar Altay'ın diri kalmasını sağlarken, Beşiktaş'ı da sıkıntıya soktu. Bu maç son dakikalarda verilen pozisyonların getirdiği gerginliği hiç yaşamadan daha önce de fişi çekebilirdi. Fakat bu kadar eksik oyuncunun olduğu yerde kulübeden çok fazla gidişatı değiştirecek hamle şansının olmaması da son dakikalardaki sahneleri getirdi. Altay gücü sınırlı olan bir takım. Bir şeyleri kendi adlarına yapmaya çalışıyorlar. Ama bu da bir yere kadar... Yani Beşiktaş'ın eksiklerine rağmen sahaya çıkan 11'i içinde bulunduğu durumun da farkında olarak güçlü bir oyunla birlikte etkili bir irade koyarak istediğini elde etti. Savunmada oynamasına rağmen kazanma adına oyunu zorlayanlardan biri Vida idi. Hırvat stoper kaleye en yakın olabileceği ölü vuruşları yine iyi değerlendirdi ve galibiyet golüne imzasını atarak Beşiktaş adına güzel bir sonuç yarattı.

 

KAZANMAYI HATIRLADI

Orhan Yıldırım (Fanatik)

Son maçlarda galibiyeti unutan Beşiktaş, Altay’ı tek gol ile geçip üç puanın sahibi oldu. İlk yarı etkisiz kalan Kartal, ikinci devre tribünlerin devreye girmesi ile fark yarattı. Eksik kadrosuna rağmen takım oyununu öne çıkaran Önder hocanın ekibi moral buldu. Ligde korkulu rüya gören İzmir ekibi, tüm çabasına rağmen, geldiği gibi evine eli boş döndü.

Uyuttular

İlk yarı Altay, gol yememe adına kapandı. Kanatları işlemeyen Kartal, kilidi açamadı. Buna rağmen Alex ve Kenan ile iki net pozisyon bulup, kaçırdı. Karşılıklı cılız atak denemeleri, pozisyon üretmeye yetmedi. Merkez orta sahada oyun kurmakta sıkıntı çeken Beşiktaş, rakip kaleye uzak kaldı. Kontratak deneyen İzmir temsilcisi, sonuca gidemedi.

Taraftar attırdı

İkinci yarı tribünler coştu. Hiç susmadan, ‘Kartal, gol, gol..’ diye tezahürat yaptılar. Bu atmosfer geç de olsa sahaya yansıdı. Kartal, savunmayı öne çıkarıp baskı kurdu. Bu da golü getirdi. 64’te köşe atışından gelen topa iyi yükselen Vida, kafa ile ağları gördü: 1-0. Öne geçip rahatlayan Önder hocanın ekibi, Kenan ve Alex ile direklere takıldı. Karşılıklı hamleler oyunun ritmini artırdı. Risk alıp beraberlik kovalayan Altay, son vuruşlarda etkisiz kaldı. Son bölümde Alex, bomboş durumda topu geri pası gibi kaleciye teslim etti. Her iki takımda da öne çıkan isim olmadı. Altay uzatma dakikası içinde direğe takıldı. Heyecan ve mücadele dolu son dakikalar yüksek tansiyon yarattı.

 

STRES YÜKLÜ GALİBİYET

Serdar Sarıdağ (Skorer)

Beşiktaş’ın üzerindeki baskı maç başlar başlamaz belli olmuştu. Son dört maçını kaybetmedi ama girilen pozisyonlardan eli boş dönülmesi, takımın tüm psikolojini olumsuz etkiliyordu. Sadece takımın mı? Beşiktaş çatısı altındaki her yerde o olumsuz havayı seziyorduk. 
Önemli eksiklerin olduğu Altay maçı öncesi, Teknik Direktör Önder Karaveli takımı özellikle bu yönde hazırlamaya çalıştı. İlk yarıya Beşiktaş çok tempolu başladı ama bu oyun siyah-beyazlı takımı her geçen dakika daha da paniğe itekledi. Gerilimi daha arttırdı. 3. dakikada Necip golü atsa bu maç daha rahat geçebilirdi. Hadi onu geçtik 31’de Alex’in vuruşu girse de olabilirdi ama top kaleci Lis’e çarparak kornere gitti. 
İkinci yarı hem tempo hem de stres daha da arttı. Vida’nın gördüğü sarı kartta bunu çok net anlayabiliyorsunuz. Fakat o Vida ne yaptı etti 64. dakikada Ghezzal’in kullandığı köşe vuruşunda o ilk golü atabildi. 
Akabinde önce Kenan’ın 69’daki sonra Alex’in 71’deki vuruşları direkten dönünce insan bu kadar da olmaz diyor. Altay puan için yapılması gereken ne varsa yaptı. Ligdeki konumuna bakıldığında doğru bir oyun oynadığını söyleyebiliriz. 84’te Alex kaleciyle karşıya karşıya kaldı ama yine gol olmadı. 
90+4’te Kappel’in vuruşunda top direkten geri gelirken, Altay büyük şanssızlık yaşadı ve üç puan Beşiktaş’ın oldu.

 

ÜÇ FARKLI TAKIM GİBİ

Ali Ece (Fanatik)

Beşiktaş'ın bu sezon genelindeki en büyük sıkıntısı sakatlıklar, hastalıklar, cezalar nedeniyle çok az sayıda maça ideal 11'iyle sahaya çıkabilmesi. Altay maçında da aynı sorun söz konusuydu. İdealin 11 sorununun yanı sıra Beşiktaş'ın maçlarda 90 dakikaya yayarak istikrarlı bir oyun oynayamamasının ana sebeplerinden birisi de hiç aynı anda kadroda fizik kondisyon seviyesi 0 olan hazır 16 oyuncunun yer alamaması. Beşiktaş yine aynı maç içinde 3 farklı takım kimliği sergiledi. İlk yarıda yeteri kadar üretken değildi.

Gereksiz geriye yaslandı

İkinci yarıda özellikle 1-0’ı bulduktan sonra 80. dakikaya kadar ise etkileyici bir hücum sürekliliği ve pozisyon zenginliğini sahaya yansıttı. 80. dakikada Beşiktaş tam 37 kez Altay ceza alanı içinde topla buluşmuştu. Direkten dönenler, hatalı son vuruş tercihleri derken Beşiktaş tek golünü duran top sonucu stoperi Vida ile kaydetmişti. Diğer stoperi Welinton ise Beşiktaş'ın büyük baskı kurup savunmasını öne çıkardığı bölümde Ghezzal ile birlikte Beşiktaş'ın en etkili oyuncusuydu. Kenan çok çalıştı ama Beşiktaş'ın sol ön oyuncusu olması için doğal yeteneklerinin sınırlarına takıldı. Güven ise doğal açıdan daha yetenekli olmasına rağmen kafası yine karışık, kararları net olmadığı için maç içinde kripto paralar kadar aşırı inişli çıkışlı bir performans sergiledi. Beşiktaş son bölümde gereksiz geriye yaslandı çok zorlandı. Yine 3-4 gol atıp kazanabileceği bir maçı neredeyse yine berabere bitiriyordu.

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık