Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

25 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları

Turgay Demir - Hat Trick

Sakatlık ve Covid nedeniyle kadro kurmakta zorlanan Beşiktaş Katar'daki Süper Kupa'nın ilk yarısında iyi oynayan, pozisyon ve gol bulan taraftı. Yılların tecrübesi Atiba'nın attığı gol öncesinde deyim yerindeyse Başkan Ahmet Nur Çebi dışında herkes topa dokundu, katkı verdi… Gerçek bir takım golüydü.

Ardından pozisyonlar devam etti, Batshuayi bir türlü senkron tutturamazken Larin'in kale ağzından kaçırdığı bir gol var ki, arkasındaki Bünyamin'e bıraksa, Bünyamin o topu çıkaramazdı, Larin çıkardı… Antalyaspor'un bir türlü organize olamadığını gören Nuri Şahin ikinci yarı başında üç değişiklikle müdahale etti.

Mukairu, Hakan, Amilton ve Gökdeniz dahil olunca oyun dengelendi. Özellikle Mukairu Beşiktaş savunmasına zor anlar yaşattı. Nitekim o zor anlardan birinde Atiba'nın bu kez kendi kalesine attığı golle tabela eşitlendi. Beşiktaş savunması demişken, Vida artık o kadar gevşedi ki, tahammül etmek kolay değil! Antalyasporlu oyuncular önde baskı yaparken bir tek Vida'yı boş bırakıyorlar, top ona gitsin diye! Yazık!

Önder hoca değişiklikler için bekledi, çünkü kulübesi sağlam değildi. Baktı olacak gibi değil, Pjanic de sakatlanınca onunla birlikte Larin ve Kenan'ı dışarı alıp, Umut, Emirhan ve uzun süredir sakat olan Alex'i sahaya sürdü. 17 yaşındaki Emirhan, Larin ve Kenan'a resmen taş çıkarttı, adeta ders verdi, Alex ön tarafa bir hareket getirdi diyebiliriz.

Uzatmalarda iki takımda da yorgunluk belirtileri olsa da Beşiktaş daha etkili olan taraftı fakat deyim yerindeyse fişi çekemedi. Penaltılarda panter Ersin sahne aldı ve Beşiktaş geride kalan sezonu üç kupayla taçlandırmış oldu. Unutmadan, Montero ile birlikte genç Emirhan da bana göre gecenin en iyisiydi.

Sinan Vardar - Tebrikler Evlat

Beşiktaş Süper Kupa'nın özellikle ilk 45 dakikasında şampiyona yakışır bir oyun ortaya koydu. Oyunu rakip sahaya yıkan ve sağlı sollu ataklarla gol arayan takım bu sezonun rakipsiz en iyi Beşiktaş'ydı. Dün özellikle Pjanic oyunda kaldığı 67 dakikada takımı maestro gibi yönetti. Boşnak yıldız tek toplarla öyle paslar attı ki seyrederken mest oldum. Açık ve net; Pjanic Türkiye'ye gelmiş geçmiş en kaliteli yabancılardan biri. Keşke temelli Beşiktaş'ta kalsa...

39 yaşındaki Atiba 120 dakika boyunca yüreğini ortaya koyan isimdi. Attığı golde klasını konuşturdu. Kendi kalesine attığı ise futbolun cilvesiydi. Josef de Atiba'yla birlikte sahanın parlayan yıldızıydı. Pjanic'in oyundan çıkmasının ardından Beşiktaş tamamen oyundan düştü ve Antalyaspor umutlandı.

Siyah-beyazlı takım dün yine fizik gücünden sınıfta kaldı. Beşiktaş'ın 11 eksikle çıkması ve yedek kulübesinden Emirhan haricinde istenilen takviye gelmemesini gözardı etmemek gerek. Emirhan Beşiktaş'a hareket getirdi. Kaliteli bir kumaş. Beşiktaş 11 eksikle çıkmıştı ama belli ki Önder hoca takımı çok iyi motive etmiş. Önder hoca bu takıma iyi geldi Süper Kupa ona çok yakıştı.

Antalyaspor takım olarak çok iyi mücadele etti. Poli çok başarılı bir performans gösterdi. Beylerbeyi'nden Türk futboluna kazandırdığım Veysel de kritik hamleleriyle Antalyaspor'u ayakta tuttu. Penaltılar biraz şans işi ama bir gerçek var ki Ersin penaltılarda çok başarılı... Tebrikler evlat.. Kazanılan 3 kupada senin büyük emeğin var.

Geleceğin en iyi teknik adamlarından biri olacağına inandığım Nuri Şahin ikinci yarıda çok iyi değişiklikler yaptı. Kaybetse de tebriklerim Antalyaspor ve Nuri Şahin'e... Halil Umut Meler pozisyonlara yakındı ve formundaydı. Ülke tanıtımımız için Katar'da güzel bir Türk futbol gecesi yaşandı. Bu da önemli ve güzel bir ayrıntıydı.

Orhan Yıldırım - Kupa Avcısı

Sezonu iki kupa ile bitiren Beşiktaş, tarih yazdı. Kartal, kulüp tarihinde bir ilke daha imza atıp, tüm kupaları toplamış oldu. Penaltı atışları ile Doha’da mutlu sona ulaşan Önder hocanın ekibi, lig öncesi moral buldu. Antalyaspor, yine finalde yüzü gülmeyip, taraftarını üzdü.

Bakmayın adının Süper Kupa olduğuna!.. Hava, zemin güzel olsa da final maçını sadece üç bin 500 kişi izleyince, atmosfer oluşmadı. Her iki takım bu yüzden maça konsantre olamadılar. Öyle ki, koca ilk yarı ağır çekim gibi futbol vardı. Düşük güçte mücadale... Pozisyonsuz geçen maç, adına yakışmadı. Bu kötü gidişata Atiba isyan etti. Kendi başlattığı atakta, Rosier’in pasında golünü attı. 33’te kaptanı ile 1-0 öne geçen Kartal, kontrolü tamamen eline aldı. Antalyaspor, bu yarıda silik kalıp, pozisyon bulamadı.

Kenan Karaman geç kalıp, boş kaleye golü kaçırdı. Gurbetçi oyuncu; kiralık olarak transfer teklifi aldığı Giresunspor için ayrılık aşamasında. Bu yüzden olacak, takımdan çok kopuk kaldı. Benzer durumdaki Larin ve Vida da gerçek performanslarından uzaktılar.

İkinci yarı; Batshuayi, Kenan, Souza ve Larin kaçırdı. 74’te Atiba, Güray’ın şutunda topu çıkarmak isterken, kendi ağlarına gönderdi: 1-1. Her geçen dakika satranç oyununa döndü. Karşılıklı hamleler, yorgun düşen oyuncular. Son vuruşlardaki beceriksizlikler. Finali uzatmaya götürmeye yetti, Kartal penaltılarla Süper Kupa’yı kaldırdı.

Ali Ece - Tebrikler Önder ve Nuri Hocalar

Endüstriyel futboldaki sponsorlar etkisini yok sayarak kupanın Katar’da veya Londra’da yurt dışında oynanmasına ilkesel açıdan karşı değilim. Gerçekçi olduğum için bir maçın adı 'Süper Kupa' ise o maçın oynanacağı statta sadece 3500 kişi olmasına karşıyım. Pandemi döneminde bu kadar uzağa gitmeye gerek yok. Her iki takımımızı da bu kadar eksik, hastalık ile boğuşurken 2 saat oynatmayı başaran Önder Karaveli ve Nuri Şahin hocalarımı tebrik ediyorum. Önder hocanın eksikleri hesaplayarak eldeki malzeme ile kurguladığı oyun, Beşiktaş’ı ilk yarının mutlak hâkimi yaptı. Önder hocanın derin oyun kurucu Pjanic’in önünde iki presçi iç orta saha olarak kullandığı Atiba ve Josef’in ilk yarıdaki çift yönlü oyunları Beşiktaş’a oyun üstünlüğü ile beraber golü de getirdi. Önlerindeki Kenan Karaman-Batshuayi-Larin üçlüsü en azından biraz daha az kötü oynamayı başarsalardı, Beşiktaş maçı uzatmadan ilk 60 dakika içinde bitirebilirdi. Nuri Şahin hocanın Harvard’da okumuş olması artı Harvard eğitim seviyesinin futbol kulübü versiyonları Dortmund, Real Madrid ve Liverpool’da oyun kurucu oynamış olmasının hakkını fazlasıyla verdiği 64’teki oyuncu değişiklikleri maçı dengeledi ve Antalyaspor’a beraberlik golünü de getirdi.

Önder hoca ise mecburi değişikliklerinin yanında yıllardır özene bezene geliştirdiği özel yeteneklerinden 17’lik Emirhan İlkhan hamlesiyle maçı tekrar dengelemeyi başardı. Penaltılar bitmeden son sözümü yazıyorum: Gördüğünüz gibi Emirhan 40 dakikada 4000 dakikadır sözde 'Olgun' oyuncuların yapamadığını yaptı: Yeteneği ile maçı değiştirdi. Kupa kazanılmasa da Önder Karaveli ile işte bu yüzden devam edilmeli. Daha diğer Emirhan Delibaş var, Ege var, Beşiktaş özkaynağında artık varoğlu var! Rosier-Ghezzal’lar ile Emirhan- Ersin’ler sentezi Beşiktaş’ta sürdürülebilir başarının formülüdür!

Bilal Meşe - Süper Kartal

Bu oyunun değişmez kuralları vardır, bir gol atıp, öyle üzerine yatamazsınız. Tek farklı skorlar risklidir. İkiyi, hatta üçü bulacaksınız! Tıpkı dünkü Süper Kupa Finali’nde olduğu gibi... Doha’da oynanan finalin ilk yarısından keyif alan var mı? Bence yoktur. Varsa bile farklı bir maçı izliyordur herhalde! Tempo, mücadele, pozizyon üretme, kaçırma, yerlerde!

Haa bir pozisyon var, o da Atiba’nın attığı tek gol! Hep söyledik, yazdık-çizdik, bu oyunda yaşa-başa bakılmaz, performansı önemlidir. Tıpkı Atiba gibi... Arkadaş adam neredeyse kırka merdiven dayadı, emekliliği geldi, olacağı pek yok sanırım! Adam tam bir profesyonel... İyi yaşıyor, çalışıyor, haddini biliyor, yedek kalıyor, gıkını çıkarmıyor, golcülerin ‘iflas’ ettiği anda ortaya çıkıyor. Valla, kızmayın ama ilk yarıda aklımda tek kalan, onun attığı goldür, gerisi detaydır.

Adamı övdük de övdük, nazara geldi, gözle yedik! İkinci yarıda kendi kalesine golü attı, maçı uzatmaya taşıdı Atiba... Diyeceksiniz ki, golcüler ne iş yapar? Haklısınız! Örneğin taraftarı isyan ettiren Batshuayi... Adam her şeyi yapıyor, ama golleri atamıyor. Kurşun mu döktürse acaba! Haa boş durmuyor, rakip savunmayı yıpratıyor, baskı yapıyor, ama final vuruşlarında ortalarda yok, o da şaşırıyor, biz de! Larin’e ne demeli, arkadaş? Altıpas içinde topu auta gönderir mi? Gönderiyor! Ona ne diyeceğiz?

Kaçıranlara laf yok, atamayanları yani Batushuayi’yi ipe mi çekelim? Haksızlık olmaz mı? Lafı fazla uzatmaya gerek yok, Atiba’nın ilk yarıda attığı gol, ikinci yarıda futbol kalitesini biraz yukarı taşıdı, hepsi o kadar! Özellikle Antalyaspor’un bu yarıda baskısı, Kartal’ı bunalıma sokmadı değil... İş uzatmalara kaldı, sonuç yine değişmedi, penaltı atışlarına kaldı. Ve atışlarda Kartal, Süper Kupa’yı uzun bir aradan sonra müzesine taşıdı. Hak etti mi, etmedi mi, bunu tartışacak halimiz yok. Skor tabelası Beşiktaş’ı işaret ediyor... Bu kupayı kime yazacağız, tabii ki Kartal’a...

Peki, ikinci kim? Sergen Yalçın mı, yoksa Önder Karaveli’mi? Valla, hiç taraf falan tutacak halim yok, bu kupa Önder Karaveli’nindir. Kendisini kutluyor, başarılı olmasını diliyorum. Ne de olsa, yerli, bizim canımız-ciğerimiz... Ha o almış, ha Sergen kardeşimiz, fark etmez... Yabancıları baştacı ediyoruz, bizimkilerine gelince, burun kıvırıyoruz! Hadi ordan!

Kupa kupadır, bunun büyüğü-küçüğü olmaz. Hele adı Süper Kupa ise ki öyle, helal olsun Önder hoca ve oyuncularına, kutluyoruz. Hiç teknik direktör konusunda ahkam kesmedim, ancak Önder hoca konusunda bir iki kelam edeceğim. Altyapıdan gençlere şans veriyor, bu yeterli değil mi Sayın Başkan Ahmet Nur Çebi ve yönetim kurulu... Yeni yabancıya vereceğiniz dolar ve euroları yerlililere verseniz ne güzel olacak. Adres bellidir, isme gerek yok... Tersi, risktir, parayı sokağa atmaktır... Bir alkış da kaleci Ersin kardeşimize... Kartal’ın kupayı müzesine taşımasında onun da büyük emekleri, kurtarışları var, aman nazar değmesin...

Güntekin Onay - Kupa Kartalı Üçledi

Beşiktaş ilk 45 dakika sahanın tek hakimiydi. Oyunu kendi yarı alanında kabul eden Antalyaspor karşısında Rosier’in kanadından etkili olan siyah beyazlılar, golü de emektar Atiba ile sağ kanattan gelişen bir atak sonunda buldu.

Beşiktaş, Josef-Pjanic-Atiba orta sahasıyla oyunu ele geçirmesine rağmen hücum bölgesinde Kenan ve Larin’in yetersizlikleri yüzünden etkili olamadı. Larin’i 2’nci yarıda saç-baş yolduran fırsatı kaçırırken gördük de; inanın Kenan’ı oyundan çıktığı 79’uncu dakikaya kadar göremedik!

5’li kurguyla dizilen Antalyaspor, maçın ilk 1 saatlik bölümünde topu kazandıktan sonra kenar oyuncularını öne çıkaramadığı için aradığı geçişleri bulamadı. Nuri Şahin’in takımı 2’nci devredeki oyuncu değişikliklerinden sonra maçın kontrolünü eline aldı. Beşiktaş, özellikle Pjanic’in çıkmasından sonra pas yapmakta ve rakip yarı alana geçmekte zorlandı. Baskıyı kuran Antalyaspor, oyun üstünlüğünün  oyun üstünlüğünün karşılığını bir şans golüyle de olsa almayı başardı. 

Çifte kupalı şampiyon olarak Beşiktaş, dün gece zaten hak ettiği TFF Süper Kupa’yı penaltılarla da olsa kazanmakla kalmadı Türk futboluna 2004 doğumlu bir yeteneği de sundu. Emirhan İlkhan, özgüveni ve teknik kapasitesiyle önümüzdeki yıllara damga vuracağını her buluştuğu topta kanıtladı. 17 yaşındaki bu yeteneğe böylesine önemli bir maçta şans veren Önder Karaveli’ye de teşekkürler.

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık