Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

08 Mayıs 2024, Çarşamba

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları (1 Şubat 2023)

Spor yazarlarından Beşiktaş yorumları (1 Şubat 2023)

Güntekin Onay (Spor Arena)

Beşiktaş maçı kazanmayı hak etmedi

Siyah beyazlıların acilen oyunun iki yönünü de oynayabilen kaliteli bir orta saha oyuncusuna ihtiyacı var.

Beşiktaş açısından ilk 45 dakikadaki tek olumlu şey skor idi. Siyah beyazlılar hücumda üretkenlikten uzak olmasına rağmen Cenk Tosun ile 1 gol buldu bir kez de direğe takıldı. Orta alanda, özellikle savunmanın önündeki alanı kapatmakta güçlük çeken Beşiktaş, hiç de emniyetli bir görüntü vermedi. Karagümrük direkt hücumlar ile Beşiktaş savunmasını sallarken yakaladığı fırsatları kullanamadı.

ETKiLi HÜCUM YAPAMADI

İlk yarıda Aboubakar çok etkisiz idi ve az topla buluştu. Şenol Güneş 2’ci yarıya Saiss’ı savunmaya yönelik orta saha olarak sahaya sürdü, oyunun devamında da stopere çekti. 1-1’den sonra oyun üstünlüğünü tekrar eline geçiren Beşiktaş gol pozisyonu üretmekte çok zorlandı ve etkili hücumlar yapamadı.

GEDSON SiVAS’TA ARANACAK

Dün siyah beyazlıların oynadığı futbol kesinlikle kazanmak için yeterli değildi. Gedson Fernandes’in maçın bitiminde hakeme itiraz ederken gördüğü sarı kart ve cezalı duruma düşmesi de siyah beyazlıların hafta sonu Sivas’ta işini güçleştirecek. Beşiktaş’ın acilen oyunun iki yönünü de oynayabilen kaliteli bir orta saha oyuncusuna ihtiyacı var. Bir cümle de Muleka için:

Bir futbolcu etkisiz kalabilir, kötü de oynayabilir ama en azından sonradan oyuna girdiği bir maçta ortaya bir enerji koyar.

Dün Beşiktaş’ta sadece Gedson Fernandes ve Tayfur bekleneni verdi. Rosier de eski fizik gücünden çok uzakta. Hafta sonu maç oynamamış olmasına rağmen fiziksel olarak arkadaşlarının gerisinde. Beşiktaş dünkü futboluyla kazanmayı hak etmedi.

Karagümrük ise Dünya Kupası arasını en iyi geçiren takım. Oyunları çok gelişti.

 

Bilal Meşe (Milliyet)

Bu oyuna bir puan iyidir

Zirve yarışını psikolojik açıdan da irdelemek gerekir... Neden derseniz, eğer zirveden uzaksanız orayı yakalamak isteyen takımlarda psikolojik bir baskı her daim vardır, bunu da görüyoruz. Beşiktaş’ın bulunduğu konumun fotoğrafı bu...
Kaldı ki ‘baskının’ bazen dezavantaja dönüştüğünü de biliyoruz. Diyeceksiniz kötü oyun, psikoloji ile aynı kantara konulamaz... 
Konur arkadaş konur! Kaldı ki bu oyunda kötü oynarsınız ama maçı kazanırsınız, bunun örnekleri çok var. Kartal’ın penceresinden bu oyuna bakarsak, onlar için iyi oyun değil, kazanmanın en büyük hedef olduğunu gözlemliyoruz. Beşiktaş dostları belki bize için için kızıyordur. Kızmayın, geçtiğimiz hafta bir Alanya maçına bakın, bir de Karagümrük maçına! Olimpiyat Stadı’nın konumunu biliyoruz, hele iklim şartları kötüyse, ki öyle, vay halinize! Baskı, stres ve iklim şartları Kartal’ı bu yarıda etkileyen faktörlerdir... 
Nitekim, ilk yarıda rakibine iki pozisyon veren Kartal’ın savunmasındaki kriz sürüyor, Şenol Güneş de farkında. Dedik ya, kötü de oynasanız kazanmak önemli... Cenk Tosun gemisini kurtaran konumunda, hangi bölgede oynarsa oynasın, asıl işini hiç ama hiç unutmuyor. Bu yarıda bir şutunda direği geçemedi, 33’de affetmedi, kilidi açtı. Kartal’ın büyük umutlarla renklerine yeniden bağladığı Aboubakar, bu yarıda pek ortalarda gözükmedi, iki kez top geldi, hepsi o kadar, bunlar da pek işe yaramadı!


Gördük ki, Güneş hoca da ikinci yarıda Aboubakar’ı oyundan almak zorunda kaldı, haklıydı. Redmond ise çok kötü değildi, ne var ki Güneş belki de skoru korumak adına Saiss’i de sahaya sürdü. Ne var ki, pek işe yaramadı, 49’da Borini’nin asistinde Ozdoev, skoru eşitledi! Güneş baktı olmuyor, bu kez savunmadan Tayyip’i aldı, yerine Nkoudou’yu sahaya sürdü, Kartal ofansa çıkmakta zorlandı, Karagümrük’ün baskısı da birlikte geldi. Kartal’ın Karagümrük karşında kaybettiği iki puan elbette altın değerindedir. Sakın ola Güneş’e kadro nedeniyle kimse kızmasın. Ne yapsın? Alanyaspor’u hem iyi futbol, hem de farklı yenen kadroyu sahaya sürdü, haklıydı. Gelin görün ki, o takımdan eser yoktu, gerek ilk, gerekse ikinci yarıda. Sanırsınız çoğu futbolcunun ayağında pranga var, yürüyerek bu oyun oynanmaz arkadaş! Bu oyunla ilgili bir deyiş vardır, ünlü teknik direktörlerimizin kullandığı, “Yenemiyorsan, yenilmiyeceksiniz” diye. Ancak Beşiktaş’ın konumu öyle değil, her kayıp, Kartal’a eksi yazar, zirve trenini kaçırır! Valla, böylesi kötü oyunda bence kazanılan bir puan kazançtır, belki de yarışta işe yarar, bilemeyiz, bekleyip, göreceğiz.

 

Fatih Doğan (Sabah)

Stoper takviyesi şart

Geçen maç Dolmabahçe'de Alanyaspor galibiyetiyle taraftarın harladığı şampiyonluk ateşi, Olimpiyat Stadı'nda Fatih Karagümrük karşısında rüzgâr yedi! Şenol Güneş'le yakalanan 5 maçlık seri galibiyet takıma ivme kazandırsa da her maç kazanılacak diye bir kural yok. Bazen çok iyi oynamayarak da kazanmayı bilmeniz gerekir. Dün siyah-beyazlı takım böyle bir maç yaşayabilirdi. Önce üst direği yoklayan, sonra golünü atarak takımını 1-0 üstünlüğe taşıyan kaptan Cenk Tosun'la bu fırsat yakalanmıştı. Hava çok soğuk, rüzgâr etkili, pas oyununu çok iyi oynayan rakip güçlüydü. Ancak Beşiktaş öne geçme fırsatını değerlendiremedi çünkü yine klasikleşen basit bir gol yedi. Siyah-beyazlı takım gol atma problemini büyük ölçüde çözse de kolay gol yeme sorununu çözemediği takdirde sıkıntı yaşayacak gözüküyor. Beşiktaş'ta Gedson, Tayfur, Cenk ve kalede Mert dışında kazanmak için çok fazla hırs koyan futbolcu olmadı. Özellikle ikinci yarıda abartılı yan ve geri pas durumu şaşırtıcı derecede dikkat çekti. Beşiktaş orta sahası yorgun ve çok etkisiz gözüktü. Orta sahada topun kontrolünü daha iyi yapan Fatih Karagümrük biraz daha becerikli olsa beraberlikle yetinmez, galibiyete ulaşabilirdi. Aboubakar, Dele Alli, Redmond ileride üretken değildi, Gözler orta sahada Josef'i ya da o ayarda etki yapacak bir orta saha aradı. 45'te Muleka, 70'te N'Koudou hamleleri de sonuç vermedi. Bu beraberlik Beşiktaş adına üst düzey stoper ve sol bek takviyesinin zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlattı.

 

Cem Dizdar (Fanatik)

Kurgu sorunları

İlk devrenin skoruyla sahadaki icra arasındaki açı ters orantıdaydı. Beşiktaş topu daha çok tutup daha çok pas yaptı ama daha net gol pozisyonları bulan Karagümrük oldu. Buna rağmen atan Beşiktaş olurken, bolca kaçıran Karagümrük’tü. Karagümrük topu ele geçirdiğinde Andrea Bertolacci, Matteo Ricci, Magomed Ozdoev’ten teşekkül orta saha rakip alana son derece işlevsel geçirirken Beşiktaş’ta Tayfur Bingöl, Gedson Fernandes ikilisi ağırlıklı olarak savunmacı pozisyonunda kaldı. Haliyle Dele Alli ile Redmond’u bir türlü hareketlendiremeyen bu oyun anlayışında -ki buna ülkemizde ‘’felsefe’’ diyen de çok– Aboubakar da kayboldu! Yine de duran toptan da olsa golü onlar buldular. İlk devre birkaç pozisyon Beşiktaş defans çizgisinin ardına kolayca sarkan Karagümrük, ikinci devrenin hemen başında benzer bir sarkmada golü buldu. Yetmedi, birkaç benzer girişimde daha bulundu.

Düşük bütçeli...

Bu girişimlerin bu denli kolay icra edilmesi Beşiktaş savunma anlayışının geçirgenliğinin göstergesiydi. Beşiktaş maç boyu gerek savunma gerek hücumda çok ciddi 'kurgu sorunları' yaşadığı maçı yenilmeden tamamladı. Tüm maç boyu girebildiği ciddi gol pozisyonu sayısı ile Karagümrük’ün girip atamadığı pozisyonlar karşılaştırıldığında bu bir puanın değeri başka anlam kazanıyor olmalı! Bu maçın anlattığı bir başka gerçek de şu olmalı; daha düşük bütçeli rakipler kazanmayı sağlayacak golleri atmayı beceremediğinden bilindik takımların savunmaları güçlü görünüyor! Avrupa’ya çıkıldığında denklemin gerçek anlamını bulması tam da bundan...

 

Turgay Demir (Fotomaç)

Küs müsünüz!? ava ayaz mı, ayaz ellerim

Hava ayaz mı, ayaz ellerim ceplerimde! Beşiktaşlı futbolcuları izlerken bu şarkı geldi aklıma, sanki elleri ceplerinde oynadılar. İkili mücadele kazanmak yok, bitirici vuruş hak getire…

Karagümrük daha iyi motive olmuş. Beşiktaş'ın pas istasyonlarına baskı yaparken kaptıkları toplarla da ok gibi rakip sahaya fırladılar. Gedson, Dele Alli, Tayfur üçlüsünden bir tek Tayfur hareketliydi, boş alan kapatmaya çalıştı, çırpındı, durdu. Dele Alli gayretli olsa da doğru dokunuşlar yapamadı.

Gedson yalnız kaldı. Demek ki, Salih ya da Josef şart onun yanına. Roiser hep kaçak döğüştü, Masuaku döküldü.. Tayyip ilk kez kötüydü. Mert ve Welinton savunmada ayakta kalan ikiliydi.

Beşiktaş o kadar kötü bir ilk yarı oynadı ki, Aboubakar'ın ayağına bir kez top geldi. Şenol hoca bu nedenle ikinci yarıya başlarken Aboubakar'ı çıkarıp Saiss'i aldı.

Bana göre ikinci yarıya başlarken orta saha Kerem Atakan Kesgin gibi dinamik bir oyuncuyla takviye edilmeli ve Aboubakar da sahada kalmalıydı bence. Beşiktaş kötü oynadı bu aşikar ama bazen kötü oynarken de kazanmayı bilmelisiniz. Üstelik Cenk Tosun'un golüyle maçı kolaylamışlardı. İlk 45'te olduğu gibi ikinci yarıda da savunma arkasına bir çok oyuncu kaçırınca golün geleceği belliydi. Nitekim öyle de oldu.

Beş haftadır kazanarak devam eden Kartal'ın Karagümrük'e takılması benim adıma sürpriz oldu. Aboubakar'ın çok etkili olacağı bir maç beklediğimi söylemeliyim. Öyle olmadı. Beşiktaşlı oyuncular birbirlerinden inanılmaz uzak oynadılar, adeta küs gibiydiler.

Böyle olunca önde kurgulanan baskı da eksik kaldı, savunmadaki yardımlaşmalar da. Doğrusu.

 

Ali Ece (Fanatik)

Takviye şart

Beşiktaş 5’te 5 yaptıktan sonra da ilk yorumum “Beşiktaş’ın rakibi fikstüründen çok kendi kadrosu” olmuştu. Beşiktaş 5’te 5 yaparken skoru almayı başarsa da oyunu yeterince güçlü değildi, Mert Günok’un kurtarışları ve Cenk’in golleri Beşiktaş’ın galibiyet serisinin ? oranda mimarlarıydı. Karagümrük karşısında Cenk yine attı, Mert yine kurtardı ama 3 puana yetmedi.

Beşiktaş yine çok pozisyon verdi, Karagümrük ilk 10 dakikada iki kez gole çok yaklaştı. Pozisyonlardan birisi Welinton’un pas hatasından, diğeri ise direkt kolektif savunma gücü eksikliğinden kaynaklandı. Gedson yine Josef olmadığı ve defansif orta saha kontenjanından kadroda yer alan oyuncular Şenol hoca tarafından ilk 11 için yetersiz bulunduğu için mecburen 6 numarada başlatıldı. Salih de olmadığı için Beşiktaş orta sahası çok kopuktu. Hadziahmetovic veya başka bir mobil 6 transferi çoktan halledilmeliydi. Saiss de stoper tandeminde başlamayınca ilk yarıda Karagümrük çok daha fazla net pozisyon buldu.

Elma toplar gibi

Beşiktaş’ın golü Masuaku’nun ortasında oluşan karambolde Cenk’in fırsatçılığı sonucu geldi. İkinci yarının başında defansif orta sahaya Saiss alındı ama Beşiktaş’ın gol yemesini engelleyemedi. Saiss, stoperde yokken Beşiktaş geriden doğru dürüst top da çıkaramadı. En az iki pozisyonda kaleci Mert mecburiyetten degaj yaparken Karagümrük o topları ağaçtan elma toplar gibi kolayca toplayıp pozisyonlar üretti. 86 ve 90’da Mert’in kurtarışları olmasa Beşiktaş 1 puandan da olabilirdi.

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık