Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Ali Ece: Çifte şampiyonda eksikler tamamlanıyor

Ali Ece: Çifte şampiyonda eksikler tamamlanıyor

Spor yazarı ve yorumcusu Ali Ece, Fanatik'taki "Duble şampiyonun tek eksiği kapanıyor" başlıklı köşe yazısında Beşiktaş'taki son durumları değerlendirdi. Ali Ece, yazısında aşağıdaki ifadeleri kullandı:

"Geçen sezonu bireysel yeteneklerin toplamından daha yetenekli bir takım performansını sahaya yansıtarak çifte kupa başarısı ile tamamlayan Beşiktaş’ın saha içindeki tek eksik parçası, ofansif orta saha pozisyonundan yeterince skor katkısı alamamasıydı. Süper Lig’de 89 gol atan Beşiktaş kadrosunda birincil mevkileri ofansif merkez orta saha olarak bulunan oyunculardan Mensah, sezonu ligde 4 gol ve 0 asist ile tamamlarken adeta tüm kulübün toparlanması için seferber olduğu Ljajic son maçlarda sakatlanana kadar göreceli toparlansa da sezonu 2 gol ve 0 asistle tamamlayabildi.

Coutinho’nun alternatifi; Klopp’un gözdesiydi

Alex Teixeira, 4 yıl önce 50 milyon Euro bonservis karşılığında Çin Ligi’ne gitmeden önce son yıllardaki Avrupa kupaları performanslarını kıstas alırsak maalesef bizim ligden daha üstün kalitede olan Ukrayna Ligi’nde her maç santrfor oynamadan iki kez gol kralı olmayı başarmış doğal golcülük özelliğine sahip bir oyuncu. Bu yıldız performansı kriter alınarak Liverpool teknik direktörü Klopp tarafından Barcelona’ya 135 milyon Euro bedelle satılan Coutinho’nun yerine transfer edilmek istenen bir oyuncu Alex Teixeira.

Lucescu, 32 milyonu yetersiz buldu

Çin’e transfer olduğunda bile aslında Premier Lig’e gitmek istediğini belirten Teixeira, 2004’te Türkiye’de kovulmaktan beter edilen Lucescu’nun kısa sürede Donetsk’te inşa ettiği mükemmel Brezilya scouting ağının en yüksek kâr marjlı transferlerinden birisi: Shakhtar’ın Vasco’dan 6’ya aldığı Teixeira için Liverpool’un yaptığı 32 milyonluk teklifi Lucescu yetersiz bulduğu için Alex, Merseyside’a değil de Çin’e gitti!

Talisca gelse hayır mı derdin?

Ukrayna Ligi’nde oynadığı maç sayısının yarısı kadar toplam gol ve asist katkısı yapan Alex Teixeira, Çin’de skor katkısı olarak daha da fazlasını yaptı ve 119 maçta toplam gol ve asist katkısında 90’ı buldu. “Çin Ligi kriter değil Ali Ece!” diye itiraz edenleri duyabiliyor ve kendilerine “Eğer Talisca, Çin'den Arabistan'a değil de Türkiye'de tuttuğunuz takıma transfer olsaydı...” diye soruyorum.

Kanat forvet de oynuyor

Talisca’nın frikikleri, uzun metrajlı şutları ve (aralarındaki 16 santimlik boy farkının doğal sonucu olarak) kafa vuruşları Alex Teixeira’nın bu üç özelliğinden daha iyi evet ancak kalan diğer ofansif katkı özelliklerinde Teixeira daha üstün ve sadece ikinci forvet mevkisinde performansı zirve yapan Talisca’dan farklı olarak takım sıkışınca kanat forvet olarak da katkı verebiliyor.

Usta işi plaseleri var

Hatta vatandaşı Fernandinho, Manchester City’ye transfer olduğunda Alex Teixeira’nın Lucescu tarafından 10 numaranın bir gerisinde de kullanıldığını hatırlatalım. O mevkide bile en değerli hünerini sergilemeyi başarmıştı: Alex Teixeira, 2.5 bölgeden 3. bölgeye geçer geçmez alan ne kadar dar olursa olsun bire ikilerle ilerleyip kanattan, merkezden ve çoğunlukla yarım alanlardan ani ayak değişiklikleri sonucu alanı genişletip şut açısını bulabiliyor. Ceza alanı yayından itibaren her iki ayağıyla yapabildiği usta işi plaseleriyle gol bulabiliyor.

Josef taktiksel adaptörü

Tabii ki Alex Teixeira gibi bir önceki transferinde bonservisi 50 milyon Euro'ya kadar yükselmiş bir özel yetenek de olsa bir transferin başarılı olup olmaması oyuncunun potansiyeli kadar takımın kalanı ve taktiksel düzeniyle uyumu yakalamasına da bağlı. Bu konuda transfer görüşmelerinin ilerlemesinde büyük bir katkısı olan Josef, saha içinde de Alex Teixeira'nın yine kademesine girecektir. Sadece beraber tatile çıkacak kadar yakın bir arkadaşı olarak değil Beşiktaş kariyerinde saha içinde de taktiksel açıdan tüm boşlukları akılcı şekilde analiz ederek Atiba ile beraber adeta saha içindeki teknik direktör yardımcıları gibi verdikleri katkıyla da Alex Teixeira'nın taktiksel adaptasyonu kolaylaştırabilecek faktörlerin başında Josef geliyor.

Lucescu'nun Sergen'i, Sergen'in Alex'i olur mu?

Tabii ki en belirleyici faktör yine teknik direktör Sergen Yalçın olacak: Sergen Yalçın ile Alex Teixeira'nın en büyük ortak noktası Lucescu'nun her ikisinden de ofansif orta sahacılık kariyerlerindeki en yüksek verimi almayı başarmış ve takımın kalanını da onlardan optimum verim alabilecek şekilde organize etmiş olması. Sergen Yalçın, teknik direktörlük kariyerinde ilk kez futbolcu Sergen Yalçın'a yakın yetenek kalibresinde özel bir ofansif orta saha ile çalışacak.

Sıra en uygun santrfor tercihinde

Sergen Yalçın'ın daha önce vasatı aşamayan santrfor Larin'i Türkiye ölçeğinde gol makinesi sol ön Larin'e dönüştürmesi ve attığı golleri "Tabii ki atacak o pozisyonları o kadar çok çalışıyoruz ki..." diye açıklaması yaşanan çifte kupa başarısında Ghezzal'ın performansını zirveye çıkarması kadar belirleyici faktördü: Oyuncuların bireysel yeteneklerinin ötesinde onların toplamından daha yetenekli bir takım oluşturmak modern teknik direktörlükte başarının en belirleyici kriteri. Bu açıdan Alex sonrası transferde Alex-Ghezzal'ın verimlerini optimuma yükseltecek santrforu bulmak bir daha adım olmalı...

Maç eksiği olmasa yıllık maaşı 12 milyon'du

Alex Teixeira’nın 6 aydır oynamadığı için maç eksiği olması doğal. Lakin geçen sezonun yıldızlarından Rosier’in de maç eksiği vardı hatta kariyerinde daha önce hiç golü yoktu, gerisi herkesin malumu! Ayrıca 6 ay önce Beşiktaş yönetimi, Alex Teixeira için ilk kez nabız yokladığında menacerinin talep ettiği para ile 6 ay sonra imza aşamasına gelindiği zaman arasındaki fark da çok büyük: Alex Te ixeira bir ara Çin’de yıllık 12 milyon Euro maaş alıyordu! Burada başkan Ahmet Nur Çebi’nin “Bana cimri derlerse desinler, bu para kulübün parası!” sözü daha anlamlı hale geliyor! Başkan başta olmak üzere tüm yönetim Alex transferinde çok başarılı bir strateji izlediler, tabii saha içinde Beşiktaş’ın kademe kralı olan Josef’in saha dışında bu transferdeki çok kritik kademesi de ekstra değerli!

Alex de Souza'ya benzeyen yönü

Özellikle her iki ayağı ile şut ve çalım atabilmesi, genellikle tek çalım üzeri hatta çalımı yüzde 100 tamamlamadan çok çabuk düşünerek kalecinin bıraktığı küçücük bir yere topu gönderebilme özelliği, onu Ukrayna’d a iki kez gol krallığı tahtına çıkartan en değerli ofansif özelliği. Orta metrajlı şutlarda sağıyla yaptığı daha sert vuruşlar da gol repertuarında mevcut. Bir de tıpkı zamanında ligimize damga vurmuş adaşı efsane Alex gibi kaleciden dönen veya savunmadan seken topun nereye gideceğini de önceden çok iyi sezmesi, kestirmesi; karambollerde adeta gol pususuna yatması ekstra değerli bir özelliği. Sonuçta Alex Te ixeira, Şampiyonlar Ligi’nde santrforda oynamadan 11 gol 4 asistlik katkı yapmış bir golcülük yeteneğine sahip.

Editör: Spor Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık