Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

18 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Usta sanatçı Kâmran Yüce’nin arşivi kızı Deniz Yüce Başarır'ın kaleminden: Perde Kapanmasa Görecektiniz

Usta sanatçı Kâmran Yüce’nin arşivi kızı Deniz Yüce Başarır'ın kaleminden: Perde Kapanmasa Görecektiniz

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır Perde Kapanmasa Görecektiniz kitabında, Kent Oyuncuları’nın, namı diğer Kenter Tiyatrosu’nun tarihini tanıklıklar, belgeler ve fotoğraflarla anlatırken satır aralarında küçük bir kız çocuğunun duygularına da yer veriyor. Günümüz Türk tiyatrosunda paha biçilemez katkıları olan topluluğun hikâyesini ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde aktaran Perde Kapanmasa Görecektiniz’de, tiyatronun bir ekip işi olduğunun, sadece tiyatroda değil yapılan her işte elbirliğine önem verilmesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

Edinilen bilgilere göre; sayısız yazarın eserlerinin okurlara ulaşmasına aracılık eden, yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, bu defa kendisinin kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı okurlarla buluşturuyor.

Perde Kapanmasa Görecektiniz; topluluğun kurucu ekibinde yer alan, oyunculuğunun yanı sıra tiyatronun dergi, afiş, ilan, basınla ilişkiler gibi işlerini de yürüten Kâmran Yüce’nin arşivine dayanıyor. Uzun bir araştırma sürecinin sonucunda ortaya çıkan kitap, adını Yüce’nin Gölge adlı şiirinin bir dizesinden alıyor. Kitap Kent Oyuncuları’nı arşivler, belgeler ve fotoğraflarla olduğu kadar gözlemci bir kız çocuğunun duygularıyla da ortaya koyuyor.

Kent Oyuncuları’nın, namı diğer Kenter Tiyatrosu’nun hikâyesini anlatan Perde Kapanmasa Görecektiniz, okurları Türkiye tiyatro tarihinde uzun bir yolculuğa çıkarıyor.

Deniz Yüce Başarır’ın hatırladıklarını, kendi çocukluk anılarını da katarak yazmaya koyulduğu kitap Haldun Dormen, Genco Erkal, Göksel Kortay, Sema Özcan (Sarper), Salih Sarıkaya, Güler Ökten, Candan ve Uğur Say, Gül Onat, Mehmet Birkiye ve Mustafa Alabora’nın anlattıklarıyla daha da zenginleşiyor. Perde Kapanmasa Görecektiniz, hem dünya tiyatro edebiyatının hem de bu topraklarda yazılan metinlerin binlerce seyirciye ulaşmasını sağlayan, günümüz Türk tiyatrosunun önemli isimlerini yetiştiren Kent Oyuncuları’nın ilham veren hikâyesini ölümsüzleştirirken 60’lı yıllarda tiyatronun Türkiye için ne anlama geldiğini de hatırlatıyor.

Harbiye’deki anılarla yüklü sahnenin perdeleri Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter’le açılsa da kitapta sadece onların değil, gişe memurundan dekoratöre, ışık tasarımcısından yer göstericiye herkesin sesi duyuluyor. Tiyatronun bir ekip işi olduğunun, sadece tiyatroda değil yapılan her işte elbirliğine önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Perde Kapanmasa Görecektiniz ekip olabilenlerin, zarif ve kibar insanların, mesleğini gönülden sevenlerin, sanatın değerini bilenlerin yolundan gidiyor. Kitap, tiyatroyu meslek olarak seçenler ya da seçmek isteyenler, günümüz tiyatrocuları ve tiyatroları için de adeta bir rehber niteliği taşıyor.

Deniz Yüce Başarır’ın kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986), İstanbul Kitapçısı’nın mağazalarında ve başta istanbulkitapcisi.com olmak üzere internet satış sitelerinde okurlarını bekliyor.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Üniversite yıllarında başladığı seslendirme ve çeviri işini yıllarca sürdürdü. CNN Türk kanalında “Kitapça” adlı programla tanıştığı yayın dünyasında, uzun yıllar editör ve yönetici olarak çalıştı. Başarır halen Storytel’de birçok kitaba sesini vermekte ve “Ben Okurum” adında bir podcast serisi hazırlamaktadır.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık