Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

25 Nisan 2024, Perşembe

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Ressam ve grafik tasarımcı Gözde Esen ile sanat hayatı üzerine

Ressam ve grafik tasarımcı Gözde Esen ile sanat hayatı üzerine

Sanat çalışmalarında soyut dışavurumculuk akımını benimsediğini söyleyen ressam ve grafik tasarımcı Gözde Esen, derinlik, doku ve rengin çalışmalarında çok büyük bir önem ifade ettiğini dile getirdi. Gözde Esen, profesyonel sanat hayatında dair şu ifadeleri kullandı:

Gözde Esen’i özetle nasıl anlatırsınız?

1984 Ankara doğumluyum. Resim yapma ihtiyacım çocukluk yıllarımda da mevcuttu. Bu sayede sanat hayatıma ilk adımlarımı atmışım. Yurt içi ve yurt dışı karma sergilerinde yer aldım.  Akademik eğitimimi ise Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi, Resim Öğretmenliği Bölümünde tamamladım. En son ArtAnkara 6. Çağdaş Sanat Fuarı’na katılım sağladım. Çeşitli karma sergilerde, müzayedelerde ve görsel sanat projelerinde yer almaya devam ediyorum. 

Gözde Esen, sanatı ve sanatçıyı nasıl tanımlar?

Sanat evrensel bir dildir, herkes içinde farklı bir duyguyu uyandırsada evrensel bir dildir.  Sanat, bizlerde oluşan varlık bilinciyle duyguları ve düşünceleri uyandıran, uygun bir yaşamı ifade eder. Sanat, insanı bireysel yaşam alanından evrensel yaşam alanına taşır. Sanatçı ise, bence sanatı bir zevk vasıtası olarak düşünmekten vazgeçer ve onu insan yaşamının önceliklerinden biri olarak gören bireydir. 

Resimlerinizi nasıl bir tarz ile adlandırabilirsiniz? Kendinizi nasıl keşfettiniz? 

Çalışmalarımda üslup olarak soyut dışavurumculuk akımını benimsediğimi söyleyebilirim.  Profesyonel sanat hayatımın ilk dönemlerinde aksiyon resmi felsefesini benimsedim.  Bana çok çekici geldi.  Son dönemlerde daha çok renk ve doku olgularına yoğun çalışarak bir araştırma içerisindeyim. Derinlik, doku ve renk  benim çalışmalarımda çok büyük önem taşıyor. 

Soyut resim sizin için ne ifade ediyor? 

Soyut resim hissettiklerimi, zihnimde tasarladıklarımı ve hayallerimi  başkalarınında  görebileceği zemine aktarmanın bir yoludur. Soyut sanatı özel kılan, insanların tuvale bakarken ruhlarının ve hayallerinin başka yerlere sürüklenmesidir. 

Yıllar geçtikçe tarzınız nasıl değişti?

Öğrencilik dönemlerimde tuval karşısında daha cesaretsizdim.  Fırça tekniğimin bugünkü kadar cesaretli olmadığını düşünüyorum.  Eski çalışmalarımı incelediğimde ifadelerimde daha özgür olduğumu görüyorum. 

Aynı zamanda Grafik Tasarımcısınız, resim ile dijital görsel alanı nasıl ilişkilendiriyorsunuz? 

Dijital ortamda ışık yoğundur. Renkler daha kontrast ve parlaktır.  Resimde ise toprak renkler mevcuttur. Göz bambaşka iki frekansta çok farklı çalışır. Farklı frekanslarda renkleri kullanma hakimiyetimi adeta harmanlayarak tuvale aktardığımı söyleyebilirim.  Özellikle resimlerimdeki derinlik algısının yüksek olması nedenin bu olduğunun kanaatindeyim. Başka bir deyişle dijital çalışmalarımın tuval çalışmalarımı beslediğini düşünüyorum. 

Yeni katılım sağlamayı düşündüğünüz projeler var mı?

2021 yılı sonunda İstanbul’un önde gelen galerilerinden birinde kişisel bir sergi planlıyorum. Bu konuda çalışmalarıma devam etmekteyim. 

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık