Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

23 Nisan 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Her güne bir sanat: Türk Resim Sanatı'ndan Hoca Ali Rıza

Her güne bir sanat: Türk Resim Sanatı'ndan Hoca Ali Rıza

Harbiye'den 1884'te mezun olduktan sonra aynı okulda resim öğretmeni yardımcılığı yaptmıştır. Sahip olduğu olanaklar içinde kendini yetiştiren önemli asker ressamlarımızdan biri olan Hoca Ali Rıza, askerlikten emekli olduktan sonra çeşitli okullarda 47 sene resim öğretmenliği yapmıştır. Bu sayede çok sayıda insanın sanata yönelmesinde etkili olmuştur.

Yüzyıl öncesi İstanbul'u günümüze taşıyan resimler

Eserlerinde doğup büyüdüğü ve çok sevdiği İstanbul'un ve Üsküdar'ın çeşitli yerlerinin sakin, dingin görünümlerini resmetmiş; deniz kıyılarını, kır kahvelerini, çamlıklarını ve özellikle kayalıklarını tercih etmiştir.

Hoca Ali Rıza'nın gözlem gücü, algı birikimi ve izlenim zenginliği ile sağlam karakalem desenleri, suluboyaları ve guajları, yüzyıl öncesinin İstanbul'unu günlük yaşamları içinde insanları ve bugün yok olan mimarisi ile günümüze taşıyan en önemli tarihsel ve görsel kaynaklarımız olarak değerlendirimektedir.

Sanatı, gerçek anlamda yaşamının bir parçası sayan, sanat tutkunu ressamlarımızdandır.

"En ziyade temayülüm milletimin, memleketimin hissen, şeklen, ahlaken sadık ve hakiki tercümanı olarak, bil hakkın İstanbul'u ve onun Boğaz'ını ölmez bir hayat lisanıyla söyleten eserleri vücuda getirmektir."  Hoca Ali Rıza

Kaynak: "1800'lerden günümüze zamanın belleği" Resim Koleksiyonu Sergisi, HALKBANK

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık