Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Her güne bir sanat: Noktalama tarzında eserleri ile Nazmi Ziya Güran

Her güne bir sanat: Noktalama tarzında eserleri ile Nazmi Ziya Güran

Soy ağacı Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemsettin, Molla Gürani ailesinden gelen Nazmi Ziya Güran, Türk Resim Sanatı'nda önemli bir yere sahiptir.

El sanatlarına ve resim sanatına olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış ancak, bazı aile bireyleri dışında ailesi hoş bakmamış olsa da Nazmi Ziya, ilk özel derslerini Hoca Ali Rızadan almıştır. Sanayi-i Nefise Mektebi'ne 1902 yılında giren sanatçı, burada Valeryi Varina ve Oskan Efendi'nin öğrencisi olmuştur.

1908 yılında mezun olduktan sonra Fransa'ya giden Nazmi Ziya, Academia Julian'da Marcel Bachet ve Royer'in hocalık yaptığı atölyeye devam etmiştir. Daha sonra, Cormon'un atölyesine giderek 1913 yılına kadar orada çalışmıştır.

Empresyonist tekniği benimsemiş bir İstanbul tutkunu

Yaşamı boyunca empresyonist tekniği benimsemiş ve uygulamış olan Nazmi Ziya Güran, Fransız Neo-Empresyonist ressam Paul Signac'ın etkisinde "benekleme" ve "noktalama" tarzında renkleri birbirine karıştırmadan yan yana sıralayarak eserler üretmiştir.

Selvi kümeleri, ağaçları, mavi, mor gölgeli sokakları ele aldığı resimlerinde saat başı değişen gün ışığının etkilerini betimlemiştir.

İstanbul tutkunu ressamlardan olan Nazmi Ziya Güran, genç yaşta önemli bir tarz oluşturan ressamlarımızdandır.

 

Kaynak: "1800'lerden günümüze zamanın belleği" Resim Koleksiyonu Sergisi, HALKBANK

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık