Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Görmüş Geçirmiş Kaptan 88

Görmüş Geçirmiş Kaptan 88

Bir düş karakteri, Kaptan 88. Yıllardır dolaştığı kurgu evreninde gerçek yaşamdan farklı bilinçleri bir araya topladı. Distopya, yeniden doğuş, farklı uzamlar ve türler arasında geçen öyküsü, gerçek öyküleri bir araya getirdi. Ortaya, Ancient 101 yayınlarından yarı öykü, yarı çizgi roman türündeki “Görmüş Geçirmiş Kaptan 88” çıktı.

Cumhuriyet'ten edinilen bilgilere göre; bu sıradışı serüvenin bizim ve Kaptan 88’in evrenindeki öykülerini ekibin iki yazarından birisi olan Metin Akdülger anlattı:

"Bu hikâyeyi ortaya çıkaran bilinç, yoğunlukla Davut Çelebi’ye ait. Osman Oğuz Öğün ve ben sıfır yaşından beri tanışıyoruz. Bu tanımı seviyorum çünkü Oğuz’la annelerimizin karnındayken yan yana gelmişiz. Birlikte küçük yaştan beri farklı uygarlıkların mitleri ve Dünya’nın potansiyeline ilişkin merakımız hep vardı. Bir süredir de çeşitli şeyler yazıyor, kendimize bir çıkış yolu arıyorduk, taa ki Davut’la tanışana kadar.

Davut da yıllardır Kaptan 88’le yaşıyor ve hikâyesini yaşamla temel iletişimini sağlamak için en doğru yol olarak görüyor. Hikâyelerimizi paylaştığımızda insan ömründe az rastlanacak bir anlayış oluştu aramızda. “Görmüş Geçirmiş Kaptan 88”in dünyasını oluşturmaya başladık. Tuhaf ve heyecan verici bir süreçti. Bir süre sonra hikâyenin görsel, ruhsal açıdan potansiyelini yansıtabilmek için gerçek bir ressama ihtiyacımız olduğunu anladık. Sadi Güran hayranlıkla takip ettiğimiz bir isimdi. Üçümüz de çekingen insanlarız ve bizimle çalışmak isteyeceğine inancımız düşüktü.

Ancak menajer ajansımın kurucusu ve sevdiğim dostum Ayşe Barım bizi yüreklendirdi. Sadi’yle tanıştığımızda eksik parçamızı bulmuşçasına birbirimize bağlandık. Kaptan 88’in dünyası, renklerini ve çizgilerini oluşturmaya başladı. Davut’un hikâyesi bizim dünyamız oldu, en yakınımızdan en uzağımıza, bu hikâye üzerinden iletişim kurabileceğimize inandık. Hâlâ da inanıyoruz. Sanırım bu röportaj da bunun örneklerinden biri."

Psikolojinin kurgudaki yeri

"Psikoloji özellikle son yüzyılda insan varoluşu ve evrenin gizemlerine kafa yoran birçok yazarın ve hikâye anlatıcısının başvurduğu bir dal. Hikâyemiz insan bilincinin yolculuğu ve dönüşümüyle ilgili. Fakat bu anlatı yalnız insanın değil, evrenin de psikolojisi üzerine şekilleniyor. İnsanın varoluşundaki sorumluluğunu değerlendirdiği bir hikâye oluşturduğumuz düşünüyoruz."

"Örneğin, Dünya’nın gittikçe dengesini yitiren yapısı sonucu, insanlık yaşam felsefelerini irdelemeye başlıyor. İnsan Hakları Sözleşmesi gibi, insanı Dünya’nın merkezine alan bir bakış açısının, temel sorunlardan olduğuna yönelik bir görüş ortaya atılıyor. İnsanlık varoluşunu tekrar tanımlamaya ve dünyanın yiten dengesinde sorumluluğunu almaya karar veriyor. İnsan Hakları Sözleşmesini Dünya Hakları Sözleşmesi ile değiştiriyor. Kendini değil, Dünya’yı merkeze alıyor. Olayları kurgularken bize esin veren şey ise psikoloji ve iletişim üzerindeki sıradışı fikirlerimiz oldu. Amaçladığımız şeylerden biri de insanın merakını ve bilime yaklaşımını bu tür kurgularla desteklemek."

"İnsan bilinci ve onun evren üzerindeki etkisinin sonsuz potansiyel vadeden bir anlatı yaratabileceğini düşünüyoruz. Baba’nın bilincin özgürleşmesi yolculuğunda “Görmüş Geçirmiş Kaptan 88”in dünyasında nasıl bir etki yaratacağını görmenin etkili bir iletişim yaratabileceğine inancımız tam. İnsan bilinci için tanımımıza gelecek olursak Baba’nın sözleriyle “Bilim’in Kutsal Kasesi” olarak ifade edilebilir."

"Bir hikâyeyi oluştururken tıpkı kullandığınız dil gibi anlatmak istediğiniz dünyanın felsefesini ve kurallarını oluşturmak elzem. Hepimizin bu konuda farklı bakış açılarından etkilendiğini söyleyebilirim; Davut Jung’dan, Oğuz Freud’dan, ben Eric Fromm’dan örnekler vermeye çalışırken bizi bu konuda bir araya getiren Joseph Campell oldu. Osman Oğuz Öğün ekibin birikimi ve merakı en yoğun olan kişisidir. O ikna olursa hepimiz rahatlarız. Davut’un ruhundan gelen anlatı ve mitler arasındaki iletişimi irdeledikçe Campell’ın bize gösterdiği yolu ilk fark eden Oğuz’du. Özellikle yaratım sürecinde, planlamadan içten gelen anlatılarımızın sağlamasını yaparken mitlerle uyumundan büyülendiğimiz çok oluyor."

"Çok küçük yaşımdan beri Dünya’nın yönetilme biçimiyle ilgili kafa yorulan bir çevrede yetiştim. Ama tecrübelerime göre, bu kafa yormalar genellikle fikri bir aydınlanmanın ardından bir çaresizlik döngüsüne saplanır kalır. Sadi’nin de Oğuz’un da Davut’un da yönetim, yasa, ahlak, kurallar gibi konularda insanın öğrendiği çaresiz gerçeklikten sıyrılmaya çalışması bana her zaman ilham veriyor. Kurduğumuz dünyada bize çaresizlik veren öğeler üzerine düşünce deneyleri yaptığımızı söyleyebilirim. Bu düşünce deneylerinde çeşitli mitleri yeni kurduğumuz güç dengeleri üzerinden yeni bir bakışla görmek anlatımızı ve okuyucuyla iletişimimizi kuvvetlendiriyor sanırım."

"Kadim bir hikayeye adım attık"

"Kaptan 88’i oluştururken Davut’un hayatında ona yıllardır eşlik eden kadim bir hikayeye adım attık. Zaman içerisinde biz de bu hikayenin bir parçası olduk. Kaptan 88’in Davut’un kişisel tecrübelerinden epey ilham aldığını söyleyebiliriz.

Kaptan 88’in medyanlar arası iletişim kurabilecek yeni bir anlatı olduğunu düşünüyoruz. Fizikselden çok, bilişsel bir dünyayı merkezine alan bir varlık kaptanımız. Boyutlar ötesindeki varoluşun bilgisini bize aktarabilen ve bu yolla dünyayı değiştiren bir güce sahip. Boyutlar arası bir kesişim kümesi ve çözücü olarak tanımlayabiliriz. İnsanlığın bilicini özgürleştirme yolculuğunda pusulayı elinde tutan kişi o. Kaptan’ın rotasında seyreden karakterlerin aradığı bilgilerin ve sorularının etkileşimiyle ortaya çıkan bir gücü var."

"Tanrıça kültleri, cinsiyetlerden uzaklaşma ve öze ulaşma"

"Bir sonraki sayımızda okurlarımızı tatmin edeceğini düşündüğüm detaylı bir Kızılkanat / Karakanat bölümü var. Tanrıça kültlerinin bize her zaman ışık tuttuğunu ve tutmaya devam edeceğini söyleyebilirim. Bu konuda oldukça zengin bir coğrafyayı paylaşıyoruz ve bu konuda epey şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Hem hikayemizde hem de görsel dünyamızda da hissedebileceğiniz gibi cinsiyetlerden uzaklaşma ve öze ulaşma gibi bir eğilimimiz var."

"Pusulamız bilgi olsun Kadim dostlarım"

Metin Akdülger, Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımda da şu ifadelere yer verdi:

"Söyleyecek o kadar şey var ki... Belki de hayatım boyunca bu çizgi roman için çalıştım. Hepimizin hayal kurmaya hiç olmadığı kadar ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve bunun için size "Görmüş Geçirmiş Kaptan 88" aracılığıyla kalbimizi ve hayallerimizi açıyoruz. Bize katılın beraber kaybolalım hayallerimizde, Kaptan 88 bizi çaresizlikten uzaklaştıracak limanı bulacak. Buna tüm kalbimle inanıyorum. Sizin de inanmanızı isterim.

Kadim dostlarım @ooguzogun @sadiguran ve #davutçelebi siz bensiniz ben de sizim. Siz hayatımın en güzel, en sıcak ışığısınız. Biz birlikte Kaptan 88'in gemisindeyiz artık. Bilincimizi sonsuzluğa götüren yolculuğa başlıyoruz. Tüm yaptıklarımız arasında en büyük icadımız bu. Bunu hep birlikte yaptık! Pusulamız bilgi olsun Kadim dostlarım!"

Sadi Güran ve Osman Oğuz Öğün ise, şu ifaleri kullandı:

Sadi Güran: "Metin ve Oğuz’un yazdıklarının içine girip Davut’la da tanıştıktan sonra çizim olarak haritam oluştu. Pek çok anlamda empati kurabildiğim Davut’un dışarıdan görünüşünün arkasında aslında bu dünyaya pek uyum sağlayamamış ve kendi dünyasını yaratmış bir çocuk var. Ben de özellikle onun dünyasının renklerini ve çizgisini biraz da babası, dostları ve aşık olduğu bireylerin de etkileri üzerinden araştırdım."

Osman Oğuz Öğün: "Bize kendini gösteren ilk karakter Kaptan 88 oldu. Onun öyküsü geliştikçe diğer karakterler de oluşmaya başladı. Hem antik hem çağdaş hem de fütürist mitler esin kaynağımız oldu. Bazı karakterler için teknolojinin yönünü belirleyen “avangart” bilim insanlarının fikirlerinden ilham alırken bazıları için ise San Francisco’lu girişimci, Ortadoğulu petrol milyarderi yatırımcı arketipi gibi önemli figürler esin kaynaklarına dönüştü. Mareşal Mesut ve Kızılkanat ortaya çıkınca, kendimizi Antik Yunan ve Antik Mısır mitlerinde bulduk. Birçok milletten, cinsiyetten, insan, kadim varlıklar, androidler, siborg gibi farklı türlerin bir arada var olduğu bir yapı oluştu."

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık