Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

23 Nisan 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Arter Koleksiyonu'ndaki Yağmur Ormanı V (Varyasyon 3) isimli yapıta yakından bir bakış sunan kitap yayımlandı

Arter Koleksiyonu'ndaki Yağmur Ormanı V (Varyasyon 3) isimli yapıta yakından bir bakış sunan kitap yayımlandı

Her kitapta Arter Koleksiyonu’nda yer alan tek bir esere odaklanan Arter Yakın Plan dizisi, çağdaş sanat tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve 2018 yılında koleksiyona katılan Yağmur Ormanı bir bakış sunuyor.

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt hâlinde yayımlanan ve yerleştirmenin Arter’in Karbon adlı performans salonundaki gösterimiyle de bağ kuran yayın, Arter Kurucu Direktörü ve bu serginin küratörü Melih Fereli’nin John Driscoll ve Phil Edelstein ile gerçekleştirdiği söyleşi aracılığıyla Yağmur Ormanı’nın evrimine, çevresinde gelişen işbirliklerine, CIE’nin (Composers Inside Electronics, Inc.) sosyal ritüellerine, eserin Arter’deki kurulum sürecine ve gelecek girişimler için atılan tohumlara ışık tutuyor. Serginin Arter’deki serüvenini Orhan Cem Çetin’in çektiği fotoğraflarla sunan, tasarımını Esen Karol’un Türkçeye çevirileri Özgür Gökmen’in üstlendiği yayın, okurları Yağmur Ormanı evreninde tarihsel bir gezinti vadeden arşiv fotoğraflarıyla da bir araya getiriyor.

Yağmur Ormanı serisinin doğuşu, koreograf Merce Cunningham’ın 1968 yılında benzer isimli dans gösterisi için David Tudor’dan bir müzik parçası sipariş etmesine dayanıyor. Yağmur Ormanı V (varyasyon 3), CIE’nin parçası olan besteciler John Driscoll ve Phil Edelstein tarafından geçmişte, Yağmur Ormanı IV bağlamında David Tudor’la yaptıkları işbirliklerine dayanarak kendi kendini icra eden bir ses yerleştirmesi olarak geliştirildi. Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) Arter’in Karbon adlı performans salonunda ilk kez izleyici karşısına çıktı ve böylece üçüncü varyasyonun dünya prömiyeri gerçekleşti.

Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabiliyor veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebiliyor. Salı-Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfalarını karıştırabilirsiniz. Arter’in güncel programına www.arter.org.tr adresinden; güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirleri, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere ise arter.org.tr/ziyaret adresinden erişebilirsiniz.

YAĞMUR ORMANI V (VARYASYON 3) SERGİSİ ARTER’DE GÖRÜLEBİLİR

Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı sergi, Salı-Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Bu etkileşimli yerleştirmede büyük şamandıralar, plastik fıçılar, bakır bir kazan, bir saksı ve bir badminton raketi gibi 20 buluntu ve yapılandırılmış nesne havada asılı şekilde mekâna yayılırken, farklı biçimlerde müdahale edilip birleştirilmiş nesneler önceden kaydedilmiş ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşerek izleyicilerin keşfine açık bir biçimde gelişimini sürdüren bir ses ortamı meydana getiriyorlar. John Driscoll tarafından Arter Koleksiyonu’na hediye edilen ilave nesne ise ikinci kat galerisinde devam eden Dinleyen Gözler İçin sergisi kapsamında Oda 2’de görülebiliyor.

Arter’de eşzamanlı olarak gerçekleşen Dinleyen Gözler İçin ve Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) sergileri, birbiriyle ses ve sessizlik kavramları üzerinden yakından ilişkilenerek iki bileşenli tek bir sergi gibi de işliyor.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık