15 Ekim 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

ÖZEL HABER: Dikkat! Susuz kalabiliriz!

ÖZEL HABER: Dikkat! Susuz kalabiliriz!

2019-2023 Strateji Planını Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu bir şekilde geliştiren Beşiktaş Belediyesi, olası su krizi sorununa dikkat çekmek adına billboardlarda, LED ekranlarda ve Beşiktaş’ta tüm açık alanlarda konuyla ilgili paylaşımlar yapıp kentin kalabalık caddelerine pankartlar astı. Bunun yanı sıra belediye sosyal medya hesaplarından #BeşiktaştaSuyumuzuKoru başlığı ile dijital farkındalık kampanyası da başlattı.

Proje kapsamında billboardlar da ve sosyal medya paylaşımlarında “Ne kadar suyumuz kaldı?” sorusuyla QR kod yönlendirmesi yapıldı. Semt sakinlerinin okutmakta olduğu QR kod, İSKİ’nin doluluk ekranını gösteren tabloyu gösteriyor. Beşiktaş Belediyesi’nin günden güne büyük bir tehdit haline gelen su krizi hakkında semt sakinlerine önemli bir hatırlatma sağlayan projesi tasarruf çağrısını da içeriyor.

Çevre duyarlılığıyla tanınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Son zamanlarda kritik bir konuya dönüşen ve küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından birisi olan kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bugünlerde barajlardaki su miktarının az olması ve olası yaşanabilecek su krizi problemi farkındalık yaratılması gereken konulardan birisi haline gelmiştir. Umarım hayata geçirdiğimiz bu proje, konuyla ilgili duyarlılığın gelişmesine katkı sağlar.” dedi.

"Yarın ne kadar suyumuz kaldı"

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, vatandaşlara seslenerek; "Yağışlar mevsim normallerinin çok altında, barajlarımız kritik seviyede. Yarın ne kadar suyumuz kaldı dememek için bugün Beşiktaş'ta suyumuzu koru." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İstanbul'da beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle kuraklıkla birlikte barajların doluluk oranları da gözle görülür şekilde düştü. Büyükçekmece Baraj Gölü'nün doluluk oranı yüzde 30.94 olarak ölçüldü. İSKİ'nin resmi sitesinde paylaştığı verilere göre Büyükçekmece Gölü'nün geçen yıl aynı dönemde doluluk oranı yüzde 94.45 olarak ölçülmüştü. Geçen yıla kıyaslı baraj gölünde yüzde 64'lük bir düşüş oldu. Bir kısmı tamamen kuruyan gölde, su gözle görülecek şekilde çekildi. Suyun çekilmesiyle gölün bazı noktalarında adacıklar oluştuğu görüldü. Göl çekildikçe içine atılan plastik su şişelere, otomobil lastiği, ayakkabı, koltuk ve tekne parçaları görünmeye başladı. Gölde düşen su seviyesinin ardından, zamanla su altında kalan yapılarda ortaya çıktı. 

İstanbul Alibey barajı yüzde 10.78, Büyükçekmece barajı yüzde 30.61, Darlık barajı 40.88, Elmalı barajı 33.88, Istrancalar barajı yüzde 22.64, Kazandere barajı yüzde 6.32, Ömerli barajı yüzde 52.6, Pabuçdere barajı yüzde 6.44, Sazlıdere barajı yüzde 33.07 ve Terkos barajı 31.53 doluluk oranlarına sahip.

"En kurak dönemi yaşıyoruz"

Yapılan açıklamaya göre; barajların su seviyesindeki düşüşe dikkat çeken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Ne yazık ki barajlarımızın doluluk oranı yüzde 35.35. Yaklaşık 22 yıllık ortalamaya göre en kurak dönemi yaşıyoruz. 2013-2014 dönemiyle aynı seviyedeyiz şu anda. Kuraklık sadece İstanbul'da değil. Türkiye'nin neredeyse beşte dördü kurak. Çok kötü. Acil durum olarak tarif edilen şiddetli kuraklık yaşanıyor. Doğu Karadeniz bile yağış almıyor. İklim değişikliği, hiçbir gün gündemimizden çıkarmamamız gereken konulardan birisi” dedi.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık