Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

ÖZEL HABER: Başkan Akpolat'tan Dünya Kız Çocukları Günü için anlamlı kutlama!

ÖZEL HABER: Başkan Akpolat'tan Dünya Kız Çocukları Günü için anlamlı kutlama!

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin önerisiyle, Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” kutlanmaya başlandı. Dünyanın dört bir yanında kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü, günümüzde en modern ülkelerde dahi yaşanan cinsiyet ayrımcılığına, tacize, tecavüze maruz kalan kız çocuklarını yaşam koşullarına dikkat çekmeyi ve iyileştirmeyi amaçlıyor.

"KIZ ÇOCUKLARIMIZI HER GÜN DESTEKLEMELİYİZ"

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "Kız çocuklarımızın özgürlüklerini, hayallerini ve yeteneklerini her gün desteklemeliyiz. Başta kızlarım Duru ve Deren olmak üzere tüm kız çocuklarının 11 Ekim #DünyaKızÇocuklarıGünü kutlu olsun!" ifadelerini kullanarak 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ KARARI TÜRKİYE ÖNERİSİYLE ALINDI

Bu karar Türkiye, Kanada ve Peru'nun önerileriyle alınmış olup; kararda “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir. Ayrıca kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmaktadır.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimleri sonucunda kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim'i “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan etti.

Küresel şekilde yaşanan kız çocuklarının sorunları arasında başlıca erken yaşta evlendirilme, ücretsiz ev işlerinde çalıştırılma, eğitim olanaklarından daha az yararlanma, sağlık ve sosyal haklara erişim sorunlarının yanı sıra yaşanan yerel ve bölgesel çatışmaların mağduru olma durumları bulunuyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler nezdinde konuyu gündeme getirmesiyle birlikte sorunların yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi, eğitime ulaşmakta zorluk çekilmesi, sağlık, sosyal güvenlik ve güvenli barınma koşullarının yetersiz olması kız çocuklarının daha fazla haklarının ihlal edildiği gerçeğini gözler önüne seriyor. Çocuk işçiliği yanında ev işlerinde de en çok kız çocuklarının emek sömürüsüne maruz kaldığını araştırmalar ortaya koyuyor.

Okullaşma oranlarına bakıldığında bölgesel farklar yanında kız çocuklarının okul hayatının ileriki sınıflarında giderek eğitim ortamlarından koptukları her bölgede görülüyor. Bununla birlikte kız çocuklarının bazı bölgelerdeki okula devam etme oranlarının diğer bölgelerden daha da düşük olması gerçeği halen devam ediyor.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık