Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Kitapseverler Beşiktaş'ta buluştu

Kitapseverler Beşiktaş'ta buluştu

Beltaş Kitap Kafe’de gerçekleştirilen, soğuk ve yağışlı havaya rağmen yoğun ilgiyle karşılanan etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da katıldı. Edinilen bilgilere göre; Beşiktaş’ta yazar, düşünür ve gazetecilerin okurlarla bir araya geldiği Kitap Kafe Söyleşileri, Beşiktaş sahilde bulunan Beltaş Kafe’de devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte, bu hafta şair, yazar ve düşünür Ataol Behramoğlu kitap ve sanatseverlerle bir araya geldi.

Edebiyata ilgisinin lise yıllarında yoğunlaştığını belirten Behramoğlu;  “Dile ve edebiyata olan bu ilgim yüzünden ilk üniversite eğitimim olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bıraktım ve yine aynı üniversitenin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okudum. Bu bölümle birlikte benim için çok büyük bir dil ve kültür dünyası açılmış oldu.” dedi.

Şiiri birkaç cümleyle tanımlamanın mümkün olmadığını kaydeden Behramoğlu, şiirin kavram üstü bir yanının olduğuna işaret ederek;  “Şiirin dizeleri ve kelimeleri iki özellik taşır. Birincisi melodik olması. Şiirde kelimelerin seçilişinde bilinçli veya değil bir uyum, vezin vardır. Ses uyumları çok önemlidir şiirde. İkinci önemli özellik ise mecazlar veya metaforlardır. Dolayısıyla şiir, insanın varoluş sorunsalını felsefeden ve edebiyatın öteki dallarından daha farklı ve bana göre daha derin bir kavramsallığı dile getiren bir türdür.” şeklinde konuştu.

Çevirisini yaptığı şairlere de değinen Ataol Behramoğlu Rus şairlerinden Lermontov, ve yine Çağdaş Rus Şairleri arasında bulunan Anna Ahmatova, Yesenin, Mayakovski, Kübalı şair Jose Marti, Şilili şair Pablo Neruda’nın eserlerini çok beğendiğini dile getirdi.

Bestelenen şiirleri hakkında da konuşan Behramoğlu, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Ekrem Ataer, Haluk Çetin, Hüsnü Arkan gibi değerli sanatçıların şiirlerini notalayarak çok güzel bestelere imza attıklarını vurguladı.

Son olarak ölümsüz şiirlerinden bir kaçını okuyan Ataol Behramoğlu, dinleyicilere duygulu ve coşkulu anlar yaşattı.

Ataol Behramoğlu’nun ardından konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise;  “Sanatın ve sanatçının baskılandığı günlerden geçiyoruz. Böyle dönemlerde ifade etmenin en önemli biçimi olan şiirin ülkemizde ve dünyada en önemli temsilcilerinden biri olan Ataol Behramoğlu’nu burada ağırlamak bizim için çok büyük bir onur. Bizimle birlikte olduğu için kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Beşiktaş’ta sanatı ve sanatçıyı görünür kılmak, sanatı Beşiktaş’ın kılcal damarlarına yaymak için olağanüstü bir çaba içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz bu alanı da bu kapsamda Beşiktaşımıza kazandırdık. Bu sosyal tesisimizi hem öğrencilerimizin hem de Beşiktaşlı komşularımızın hizmetine açtık. ‘Kitap Kafe Söyleşileri’mize devam edeceğiz. Havalar ısındıkça bu kapalı alanımızı açarak, yazar, düşünür ve gazetecilerimizi daha geniş kalabalıklarla buluşturacağız.” İfadelerini kullandı.

Etkinlik sonrası Başkan Akpolat, Tema Vakfı’na bağışlanan fidan plaketini Ataol Behramoğlu’na takdim etti.

Editör: Veri Basın Haber Ajansı

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık