Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

01 Mayıs 2024, Çarşamba

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

İstanbul'daki Galataport Katar Varlık Fonuna mı satılıyor?

İstanbul'daki Galataport Katar Varlık Fonuna mı satılıyor?

Ferit Şahenk’in Galataport’un satışı için Katar Varlık Fonu Qatar Investment Authority ile görüştüğü belirtiliyor. SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; Bloomberg’e konuşan kaynakların aktardıkları Şahenk, Katar Varlık Fonu’nun Galataport’u satın alma konusundaki ilgisini ölçmek için Katar Yatırım Otoritesi’ne başvurdu.

Şahenk, inşası için 1,02 milyar Euro (1,1 milyar dolar) kredi kullandığı Galataport'un olası satışından elde edeceği geliri kredinin kapatılmasında kullanmayı planlıyor.

Galataport projesinin kısmen kredi ile finanse edildiğini ve Şahenk’in olası bir satıştan elde edilecek geliri bu borcu ödemek için kullanmayı planladığını belirten kişiler, görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve bir anlaşmayla sonuçlanmayabileceğini söylediler.

AÇILIŞI ERTELENMİŞTİ

Doğuş Grubu ve Bilgili Holding tarafından inşa edilen 1,7 milyar dolarlık kruvaziyer limanı Galataport gecikmelerle karşılaşmış ve 2021’de açılmıştı.

İstanbul Boğazı’nda 1,2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan limanın yılda ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcu ağırlaması hedefleniyordu.

Doğuş, Bilgili ve Qatar Investment Authority konuya ilişkin Bloomberg’e yorum yapmadı.

İSTİNYE PARK VE D.REAM’İ SATMIŞLARDI

Bir zamanlar Türkiye’nin en zengin insanı olan Şahenk, Türkiye Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol BBVA’ya yaklaşık 5 milyar dolara sattıktan sonra otel, marina ve restoranlara büyük harcamalar yaptı. 

Şahenk’in şirketi Doğuş Holding son birkaç yıldır nakit toplamaya ve borç yapılandırmasının bir parçası olarak bankalara verdiği taahhütleri yerine getirmeye çalışıyor.

Şirket, 2020 yılında İstanbul’daki alışveriş merkezi İstinye Park’ın yüzde 30 hissesini Katar Varlık Fonu’na satmıştı. Ardından geçtiğimiz yıl restoran zincirlerinin çatı markası d.ream’in yüzde 20’si 300 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi tarafından satın alınmıştı.

KATAR'IN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Son yıllarda Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişki içinde olan Katarlılar, gayrimenkulden finansa, sanayiden medyaya kadar birçok alanda yatırıma imza attı. Katar Emiri Türkiye'ye her geldiğinde yeni alımlar yaptı. İşte Katar'ın satın aldığı veya ortak olduğu mülk ve şirketlerden bazıları: Digiturk, Finansbank, Abank, Borsa İstanbul, Beymen, Network, BMC, İstinye Park, Antalya Limanı, SeaPearl Ataköy, Banvit, Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı, Süleymaniye kentsel dönüşüm projesi.

DÜNYALARI ALDI

335 milyar dolarlık varlığıyla dikkat çeken QIA, petrol ve doğalgaz fazlasını yönetmek için Katar’ın önceki emiri Hamad bin Khalifa Al Thani tarafından 2005’te kuruldu.

QIA, küresel çapta en büyük ve en aktif bağımsız varlık fonları arasında yer alıyor. Pek çok sektörde ve bölgede çeşitli alanlara yatırım yapan QIA, Katar Devleti’nin refahına katkı sağlayacak nitelikte, küresel ve çeşitli bir yatırım portföyü oluşturmak üzere dünya çapında önde gelen kurumlarla işbirliğine odaklanıyor.

Bu kapsamda, dünyaca ünlü bankacılık devi Barclays'in yüzde 12.7'sini, Volkswagen Group, Porsche, Hochtief Sainsbury's de yüzde 17'lik payı bulunan QIA, Technip, Air Liquide, Vinci SA, GDF Suez, Veolia, Vivendi, Royal Monceau, France Telecom, Areva, Credit Suisse gibi devlere de ortak.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık