Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Beşiktaş'ta bir ilk! Genç Başkandan yaş almış insanlara Yaşam Ofisi!

Beşiktaş'ta bir ilk! Genç Başkandan yaş almış insanlara Yaşam Ofisi!

Beşiktaş Belediyesi tarafından, 65+ Yaşam Ofisi hayata geçirildi. Edinilen bilgilere göre; 65+ Yaşam Ofisi, yaşlı haklarının korunmasına katkı sağlayacak, aktif ve sağlıklı yaşamayı destekleyecek, Türkiye'deki yerel yönetimler içerisinde gerontoloji çalışmalarının yürütüleceği ilk ve tek ofis olma niteliği taşıyor.

Twitter hesabında konu hakkında paylaşımda bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, "Örnek Yaşlı Dostu Kent olma yolunda Beşiktaş’ımıza 65+ Yaşam Ofisimizi kazandırdık. Gerontologlar ve sosyal çalışmacıların yer alacağı ofisimiz yerel yönetimlerde bir ilk. İleri yaştaki komşularımızın daha kaliteli ve güvenli yaşam sürmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Beşiktaş Belediyesi'nin 18 Mart Dünya Yaşlılar Haftası kapsamında hayata geçirdiği 65+ Yaşam Ofisi açılış töreninde konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, aşağıdaki ifadelere yer verdi:

"Beşiktaş Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşlı Dostu Kentler ağına üye olmuş bir belediye. Bu konuda bütün sorumlulukları yerine getirmeye çalışan ve her yaptığı işte yaşlı dostu, çocuk dostu, engelli dostu bir belediye omanın sorumluluğunu taşıyan bir organizasyon. Dolayısıyla her yaptığımız işte bu sorumluluğu, bu duyarlılığı taşıyoruz. Bu yaptığımız girişimin de aslında bu noktada hassasiyetimizi göstermek açısından sorumluluk alanımızı göstermek açısından bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu bir ilk adım, vizyon aslında.

Beşiktaş Belediyesi bu konuda çok iddialı bir noktaya gelecektir. Bir süre sonra nasıl ki bugün Türkiye'deki tek gerontoloji merkezi ofisi olan belediye olduysak, bugünden sonra yaptığımız işlerin merkezine yaşlı dostu bir belediye olmanın sorumluluğunu ortaya koyacağız. 

Çalıştay düzenleyeceğiz, bu çalıştaylar sonucunda bir rehber oluşturacağız. Bu rehberi de belediye meclisimizden geçireceğiz. Dolayısıyla bunu bir karar haline getireceğiz. Bunu buradaki sivil toplum kuruluşlarıyla beraber, kent konseyimizle beraber, buradaki bütün paydaşlarımızı biraraya getirerek, vereceğimiz hizmetleri biraraya getireceğiz. Burda da yaşlılarımız gelecek, 65+ yaş komşularımız gelecekler ve hangi konuyla ilgili gelirlerse gelsinler, bu birimde hizmet alacaklar. Bu hizmetleri de aslında burda ortaklaştırıyoruz.

Beşiktaş Belediyesi olarak biz, geçtiğimiz aylarda kurduğumuz aşevinden çıkan yemekleri her türlü ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü komşularımıza ulaştırıyoruz. İhtiyacı olanlara hasta bezi, yatak ve tekerlekli snadalye temin ediyoruz. Pandemide sokağa çıkamayan kesimlerin başında yine 65 yaş üstü komşularımız var. Bunlara da gıda kolisi ve hijyen kiti ulaştırdık hızlıca. Biz buna düzenli olarak devam ediyoruz.

Saha Çözüm Hareketi Beşiktaş'ta oluşturduk. Bu kapsamda 65 yaş üstü hem de bugüne kadar hiç taımlamadığımız ihtiyaç sahibi kesimleri tespit ettik. Bu tespitler neticesinde Beşiktaş'ta 1228 ailenin ihtiyaç sahibi olduğunu tespit ettik. Hızlıca Hal Market ve Halk Mağaza'yı ve Aşevi'ni kurduk. Ve burdan da yine 65 yaş üstü komşularımız hem sağlıklı gıdaya, mobilyaya, tekstil ürünlerine ulaşabiliyorlar. Halk Kartları olauşturduk. Bu ihtiyaç sahibi ailelerimize Halk Kartları dağıtıyoruz ve onlar ordan bu ihtiyaçlarını temin edebiliyorlar. 75 yaşın üzerinde yalnız yaşayan komşularımıza yönelik sürdürdüğümüz Esenlik Hizmetlerimiz devam ediyor. Ayda iki kez ücretsiz olarak evde temizlik, kuaför ve pratik ev düzenlemesi hizmetlerini veriyoruz.

Evde sağlık desteği veriyoruz. Doktor muayenesi, fizyoterapist desteği, enjeksiyon, pansuman gibi hizmetleri evde sunuyoruz. Ayrıca yatan hastaların öz bakım gibi ihtiyaçları hemşirelerimiz ve hasta bakıcılarımız tarafından düzenli bir şekilde gideriliyor. Acil ambulanslarımız ve hasta nakil ambulanslarımız komşularımıza hizmet vermeye devam ediyor.

Dost Eller taksi hizmetimiz ve tekerlekli sandalye kullanan komşularımıza sağlık hizmetlerine, eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine erişimini sağlıyoruz. Ayrıca diyaliz hastalarına nakil aracımız var, diyaliz merkezlerine onları ulaştırıyoruz.

İleri yaştaki komşularımıza yönelik  hizmetlerimizin başında sosyal yardımlar geliyor. Bütçemiz el verdiği ölçüde nakdi yardımları da  yaş ve üstü yılında  komşularımıza ulaştırıyoruz.

Beşiktaş'ta 2008 yılından beri faaliyet gösteren Yaşam Evlerimizde sosyalleşme ve aktif olma imkanı buluyorlar 65 yaş üstü komşularımız. Burada spordan bilişsel becerileri geliştiren oyunlara grup terapisinden belgesel gösterimlerine kadar pek çok aktivitelerde bir araya getiriliyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Yaşlı Dostu Kentler ağına 2019 yılında üye olmaya hak kazandık ve bu sorumluluğu bugün açtığımız merkezde de yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu sayede belediyemiz hem deneyimlerini dünyadaki diğer belediyelre aktarma hem de onların da deneyimlerinden de faydalanma fırsatı yakalıyor. Dünyayla eş zamanlı belediyecilik anlayışımız bu ileri yaştaki komşularımızı da kapsıyor.

Türkiye'deki ilk gerontoloji ofisi olan belediye oluyoruz bugün açtığımız merkezle beraber. Verdiğimiz çeşitli hizmetleri burada tek çatı altında toplayacağız. Buradaki en önemli konulardan bir tanesi bu. Burda 65 yaşın üstündeki komşularımıza sağlıklı aktif yaşlanma, demanstan korunma, yaşlanma, yaşlılık hakları, kurum bakımı, belediye hizmetleri gibi konularda bilgi ve danışmanlık hizmeti sunacağız. Onlara, onlarla birlikte yeni projeler üreteceğiz. Amacımız, yaşlanma sürecinde komşulaırmızın tecrübe ettiği fiziksel, psikolojik, toplumsal ve güncel sorunları en aza indirgemek, kentimizi onlara daha uygun hale getirmek, bilgi eksikliği yaşadıkları her konuda onlara yardımcı olmak, onların yanında olmak.

Her insanın bilişsel durumu, eğitim düzeyi, ilgi alanları ve baş ettiği sorunlar farklı olduğu için, burada kişilere özel hizmet vereceğiz. Yaş almış insanlarımıza dönüp kapsamlı hizmet etmeyi burada çok önemsiyoruz.

Beşiktaş ilçesinin 5'te 1'i 65 yaş ve üstü nüfustan oluşuyor. Dolayısıyla göreve geldiğimiz an itibariyle bu doğrultuda hareket ediyoruz. Bu açtığımız alanda da ifade ettiğim gibi verdiğimiz hizmetleri bu çatı altında toplayacağız. Bu hizmetleri bir adım öteye götürebilmemiz için toplantılar yapmamız gerekiyorsa, hangi kararları almamız gerekiyorsa alacağız. Burada bu vizyonu bugün kuruyoruz. Ama ben siyasi yaşamım boyunca bulunduğum bütün yerlerde yaşlı dotstu, engelli dostu, çocuk dostu bir siyasetçi, yönettiği yerleri de buna göre uyarlayan bir yerel yönetici olacağıma dair bu açıklamayı yapmak gereğini duyuyorum ve bundan sonra yapacağımız kentsel dönüşüm projeleri dahil olmak üzere, yapacağımız bütün işlerin merkezine de bu anlayışı koyacağız. 

Beşiktaş'ı daha sağlıklı, daha yaşanılabilir ve örnek yaşlı dostu bir kent haline getirme hedefimizi burdan yineliyorum. 65+ Yaşam Ofisi'mizin açılışına katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum."

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık