05 Ekim 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Bakan'dan İstanbul tahliye planı! Deprem uzmanından riskli ilçeler

Bakan'dan İstanbul tahliye planı! Deprem uzmanından riskli ilçeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul depremi için tahliye planının hazır olduğunu söyledi. 6 Şubat depremlerinde yerin kaydığını ve tapuların koordinatlarının değiştiğini belirten Uraloğlu, “Boş arazi yok, Hatay havalimanı ayrı yere yapılacak” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, “Türkiye hızlandı ve daha da hızlanıyor” diye konuştu.

YAPILARIMIZI DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE YAPIYORUZ

Uraloğlu, 6 Şubat’ta depremde çok Bakanlığın bütün birimlerinin bölgede çalıştığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“11 ilde Bakanlık olarak biz vardık. Demir yoluyla, deniz yoluyla, birçok misafirimize esasında İskenderun Limanı’nda, ulaştırdığımız konaklanabilecek gemilerle beraber misafir ettik. Demir yoluyla taşıdık. Biz sadece karayolları olarak 3 bin 400 civarında makine gönderdik. Bu makinelerin yüzde 20’si kendi makinemizdi. Geri kalanı bizim yüklenicilerimizin makineleriydi. O yüklenicilerimiz aşağı yukarı kırk gün civarında bila bedel çalıştılar.”

Depreme hazırlık olma noktasında çalışmalar yaptıklarının altını çizen Uraloğlu, Bakanlık olarak bütün yapıları Deprem Yönetmeliğine göre yaptıklarını anlattı. Uraloğlu, “Önceki yapıları da Deprem Yönetmeliğine göre peyderpey düzeltiyoruz.” dedi.

İSTANBUL İÇİN TAHLİYE PLANIMIZ VAR

İstanbul’da olası bir deprem için Bakanlığın yaptığı çalışmaların sorulması üzerine Uraloğlu, “İstanbul’daki iki tane köprümüzün askı halatlarını birinin yeniledik. 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de devam ediyoruz. Askı halatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyolları üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Seyahat ederken otoyolda, enine geçen bir köprüden geçerken dikkat edin, hemen o kirişlerin altına böyle ilave çelik plakalar koyulmuştur, eğer orada kiriş düşerse tamamen devre dışı kalmasın, onun üzerine düşsün diye. Dolayısıyla bu tespitleri yaptık ve devam ediyoruz, şu anda da bu anlamda İstanbul’da devam eden bir çalışma var.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul’un aort damarı gibi olduğuna işaret ederek, “Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü’nden ve Kuzey Marmara Otoyolu’ndan da sağlamış olacağız. İstanbul’da bir tahliye planımız var.” dedi.

11 ilde yaşanan 6 Şubat Depremlerinin etkisiyle bazı arazilerin bile yerlerinin kaymasına neden olduğunu anımsatan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Fay Hattı’nın geçtiği yerde yol 3 metre 4 metre ötelenmiş durumda. Sizin binanızın artık koordinatları kaydı. Bu bütün deprem bölgesinde kaydı. Deprem bölgesindeki sanayi ile ilgili bir çalışma var. Bittiğinde bu dert ortadan kalkmış olacak. Vatandaşın sadece geçiş sürecinde belki bazı inisiyatiflerini engelleyecek ama sonrasında serbest hale gelmiş olacak. Bu sanayinin Anadolu’ya doğru kaydırılması noktasında deprem riskinin daha az olduğu bölgeler Konya ve Kayseri’dir. Buralar öngörülüyor.  Ama bu hemen olabilecek bir iş değil. Ama süreç başlatılmıştır.”

Uraloğlu, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle, bölgeye gidecek gemilerle ilgili risk ve sıkıntının devam ettiğini ancak Karadeniz’de Romanya ve Bulgaristan’a gidecek gemilerle ilgili bir sıkıntının bulunmadığını bildirdi.

İSTANBUL'DA ZEMİN SIVILAŞMASI

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, haritalar üzerinden İstanbul'un depremde en riskli ilçelerini değerlendirdi. AFAD İstanbul'daki olası bir depremde en riskli ilçeleri daha önce açıklamıştı. İstanbul'un neredeyse tüm ilçeleri olası bir depremden etkilenecekken, özellikle zemini daha kötü olan ilçeler depremi daha çok hissedecek ve daha fazla hasar alacak. Özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.

Bu durumun ana sebepleri olarak; belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler sayılabilir.

Beylikdüzü ve Ataşehir: Nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçeler. Özel okullar da bu bölgede yoğunlaşmış durumda.

Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinin heyelan bölgesinde bulunmaları sebebiyle çökmeler gerçekleşebiliyor.

Esenyurt: Yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu ile depremden etkilenme riski yükselen bir ilçe.

Silivri ve Tuzla: Aktif fay hattına yakın olmaları, alüviyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler ile depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçeler.

Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu: Bu ilçelerin tamamının etkileneceği öngörülüyor. Özel, devlet ve şehir hastanelerinin, okulların bu ilçelerde yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, olası etkiyi artırıyor.

Adalar: Fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşımakla birlikte, nüfus ve yoğunluğunun azlığı, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı, trafik problemi olmaması ilçeye ait diğer özellikler olarak ortaya çıkıyor.

Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar: Kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.

İstanbul'un birçok yerinde dere yatağı olduğunun altını çizen Ersoy, dere yatağındaki yapı stoklarının risk altında olduğunu söyledi. Ersoy, "Anadolu Yakasın'da, Tuzla, Kartal, pendik Kadıköy, Maltepe ilçelerinin kıyı kesimleri sıvılaşmaya müsait. Kadıköy'de Kurbağalı dere var. Burada sıvılaşma potansiyeli çok fazla. Kağıthane'de dere yatağı var, burada da sıvılaşma ihtimali yüksek." ifadelerini kullandı. Ersoy buna bağlı olarak, Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Bakıköy, Kağıthane, Üsküdar ve Kadıköy için önemli uyarılarda bulundu. Vatandaştan en çok gelen, 'nereye taşınmalıyız?' sorusuna ise Ersoy, "Bir yere taşınmayacağız. Bulunduğumuz yerde güvenli evler oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık