Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Yerel seçimlere siyasi partiler hazır mı?

Yerel seçimlere siyasi partiler hazır mı?

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan yerel çalışmalarında siyasi partiler aday belirleme çalışmalarına son sürat devam ediyor. AK Parti ile MHP yerel seçimlere Cumhur İttifak ile hazırlanırken, CHP'de İYİ Parti ile ittifak yaparak Mart'taki yerel seçimlere hazırlanıyor. AK Parti ile MHP liderlerinin görüşmesinde 49 ilde yeniden gözden geçirileceği açıklandı. CHP-İYİ Parti arasında ittifak konusunda hemen hemen her konuda anlaşma sağlanmış durumda. CHP - İYİ Parti ittifakından rahatsız olan her iki partinin bazı İl , ilçe başkanları ve parti delegeleri tepki göstererek istifalarına partilerine sunarken, özellikle CHP'nin bazı il ve ilçelerinde sorun yaşamaya devam ediyor. Özellikle öne çıkan il ise İstanbul. İstanbul'da Büyükşehir belediye başkanını açıklayan CHP, ilçelerde belediye başkan adaylarını bir kısımı daha açıklamayada. CHP içinde yaşanan bu sorun, partinin üst yönetimde ve ilçelerinde istifalarıda peşin sıra gelmeye devam ediyor. Partinin önde gelen isimlerinden olan Gürsel Tekin parti içinde yaşanan rahatsızlığından dolayı pazartesi günü bir açıklama yapacağını sosyal medya hesabından duyurdu. Seçimlere hazırlanan siyasi partilerin gündem oluştaran haberleri kısaca sizler için özetledik.

AK Parti - Milliyetçi Hareket Partisi
Başkan Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli görüşmesindeki ayrıntılar netleşti

31 Mart yapılacak olan yerel seçimlerinde Cumhur İttifak ile seçimlere girecek olan AK Parti ve MHP liderleri 49 ili yeniden gözden geçirmeye karar verildiği açıklandı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada. Cumhur İttifakı’nda 49 il bir kez daha gözden geçirilecek. 49 ilin 49’unda da ittifak olacağı anlamına gelmiyor. Belirli kriterlere göre eleme yapılacak. Bu çalışmayı ise AK Partili Mehmet Özhaseki ile MHP’li Sadir Durmaz yönetecek. 19 Şubat’a kadar bu çalışma bitirilecek. HDP’nin kazandığı Hakkari, Şırnak, Batman, Siirt, Ağrı, Bitlis, Tunceli gibi illerde de ittifak yapılıp yapılmayacağına bakılacak. CHP ve İP’in ittifak yaptığı 26 il de gündemde olacak. Kaç ile ulaşılırsa o illerde ittifak için iki lidere sunum yapılacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
CHP'de aday çalışmaları hala netleşmedi

Cumhuriyet Halk Partisi'nde 31 Mart'ta yapılacak olar yerel seçimlerde İl ve ilçe adayların belirlenmesinde kriz yaşanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde açıklanan adayların bazıların geri çekilmesi, istifaların parti içindeki aday belirlemelerindeki rahatsızlığı öne çıktı. İstifaların da peşi sıra gelmeye başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul'daki bazı ilçe belediye başkan adayların açıklanmasından sonra rahatsız olan parti delegeleri ve yöneticileri tek tek istifalarını açıklamaya devam  ediyor. Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin twıtter hesabından CHP’de yaşanan süreçle ilgili yaptığı açıklamada: “Süreçle ilgili değerlendirmemi pazartesi günü paylaşacağım” demesi dikkat çekti.

Genel merkezden genelge

Yerel seçim adaylarının açıklanmasında sancılı bir süreç yaşan ve 40'a yakın il ve ilçede adayların henüz belirlenmediği CHP'de PM'den alınan yetkiyle bütün il ve ilçelere bir yazı gönderildi. Parti merkezi, teşkilata, "MYK, tüm listelerin teslimine ve kesinleşmesine kadar tüm seçim çevreleri için değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tutar' ifadesini içeren bir genelge gönderdi. Genel Merkez'den gönderilen genelgeye göre, çeşitli tarihlerde belediye meclis üyeliği için eğilim yoklaması yapılan ve çift numaralı sıraları eğilim yoklamasıyla belirlenen illerin, tüm seçim çevrelerinde belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyelikleri aday listelerinin onama yetkisinin de MYK'de olduğu belirtildi. Parti teşkilatında tepkiye neden olan genelgeye göre, tüm seçim çevreleri için belediye başkan adaylığı listelerinin genel merkez tarafından hazırlanarak onanacağı belirtildi. MYK, tüm listelerin teslimine ve kesinleşmesine kadar tüm seçim çevreleri için düzenleme, onama, teslim, değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tutacak ve gerek gördüğünde doğrudan müdahale edebilecek.

CHP'deki gündemde olan başlıklar kısaca şöyle

Muharrem İnce, Atatürk'ün partisine küsülmez

CHP’nin 24 Haziran seçimlerindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Manisa’nın Salihli ilçesinde partisinin Belediye Başkan adayı Mazlum Nurlu’ya destek ziyaretinde bulundu. İnce burada yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Parti yerel seçimlerde İYİ Parti ile bir ittifak yapmış. Doğrudur yanlıştır, ama parti bu kararı vermiş. Parti bu kararı verdi mi arkasında duracaksınız. Kızmak ve küsmek yok, hepiniz adayın arkasında duracaksınız. Parti yerel seçimlerde İYİ Parti ile bir ittifak yapmış. Doğrudur yanlıştır, ama parti bu kararı vermiş. Parti bu kararı verdi mi arkasında duracaksınız. Hem büyükşehrin, hem de ilçe belediye başkanının arkasında duracaksınız. Kızılsaydı, küsülseydi ben küserdim. Çünkü Atatürk’ün partisine küsülmez."

Hamzaçebi görevinden istifa etti

Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP Genel Sekreterliği görevinden istifa etti. Hamzaçebi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamadada, "12 Şubat 2018 tarihinden bu yana onurla yürüttüğüm CHP Genel Sekreterliği görevinden ayrılmış bulunuyorum. Bundan sonraki süreçte de CHP olarak Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşıma mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Gürsel Tekin, süreçle ilgili Pazartesi günü açıklama yapacağım

31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçim aday aday belirlemede CHP’de yaşanan son olaylar nedeniyle Gürsel Tekin’de sesizliğini bozdu. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin twıtter hesabından CHP’de yaşanan süreçle ilgili açıklama yaptı. CHP’li Gürsel Tekin’in de sosyal medyadan “Siyasette, sokakta çalışma yaparken, aday belirlerken, kampanya yürütürken en önemli unsur demokratik ilkelere uymak ve halkın sesine kulak vermektir. Süreçle ilgili değerlendirmemi pazartesi günü paylaşacağım” demesi dikkat çekti.

Siyasi partilerin diğer illerde aday belirleme ve istifalar

*CHP'nin Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan, bir yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini açıkladı. Çalışkan, "Yönetim kurulum, kadın kolları ve gençlik kolları başkan ve yönetim kurulları da bu koşullarda görevlerini devam ettiremeyeceklerini bildirmiştir" dedi.

* İzmir'de, CHP'nin Seferihisar Belediye Başkan Adayı Yelda Celiloğlu adaylıktan çekildi. CHP İlçe Başkanı Senem Solak, gazetecilere yaptığı açıklamada Celiloğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilme kararı aldığını söyledi. Celiloğlu'nun kararını kendilerine ilettiğini aktaran Solak, yeni adayın en kısa sürede belirleneceğini ifade etti. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak açıklanmasının ardından Celiloğlu aday gösterilmişti.

*Cumhuriyet Halk Partisi Maltepe İlçe Başkanı  Engin Özkan, ilçe yönetim kuruluyla istifa ettiklerini açıkladı. Engin Özkan, şunları kaydetti: "Örgütümüz hassasiyet ve taleplerinin aday belirleme sürecinde gözardı  edildiği, son ana kadar yönetim kurulu olarak aday belirleme konusunda yetkili  kurullarımıza yapılan tüm uyarılarımıza rağmen tepkisiz kalındığı tarafımızca  gözlemlendiğinden yerel seçim çalışmaları için gerekli olan motivasyonu  sağlayamayacağımız konusunda yönetim kurulumuz ile mutabakata varmış  bulunmaktayız. Yaptığımız değerlendirme sonucunda, karar alma süreçlerinde yaşadığımız  sıkıntılar ve hissettiğimiz güvensizlik neticesinde süreç bizleri yönetim  kurulumla birlikte istifa etme kararını alma noktasına getirmiştir. Yönetim  kurulumla birlikte istifa etmiş bulunmaktayız."

Editör:

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık