Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

23 Nisan 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Yeni sistemin ilk kabinesinde yer alan isimler

Yeni sistemin ilk kabinesinde yer alan isimler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'deki Külliye'de merakla beklenen yeni sistemin ilk kabinesini açıkladı. Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Bakanlar Kurulu’da dikkat çeken isimlerin yanı sıra, özel sektörden de çok sayıda başarılarıyla bilinen isimler de yeni sistemin kabinesinde yer aldılar. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'da Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Kabinede ilk kez milletvekili olmayan sürpriz isimler de yer aldı. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ile bakanlıklara atamaya ait kararlar Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesini onaylayarak göreve başladı. Yeni Hükümet Sistemin'de kabine de yer alan isimler şöyle:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: 
FUAT OKTAY

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni sistemde kabinede Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevine getirildi. Fuat Oktay Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde bulunuyordu. Fuat Oktay Yozgat'ın Çekerek ilçesinde 1964 yılında doğdu. Oktay Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam etti. Fuat Oktay 1990 yılında ABD'de, Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nde yüksek lisans programlarına katıldı. ABD'de kaldığı süre boyunca Ford, General Motors ve Chrysler firmalarında otomotiv endüstrisi üzerine çalışmalar yaptı. Bir çok şirkette hem özel hem de kamuda danışmanlık hizmetleri görevlerini yapan Fuat Oktay, genel müdürlük, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini de üstlendi. Oktay, Beykent Üniversitesi'nde Dekan Yardımcılığı ve İşletme Bölüm Başkanlığı görevlerinin yanı sıra, Türk Hava Yolları (THY) Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini de üstlendi. Oktay bu görev sırasında THY Teknik A.Ş. bünyesinde çeşitli projelerini hayata geçirdi. Türk-İngiliz, Türk-Alman ve Türk- İspanyol İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyeliklerinin yanı sıra, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda bulunan Oktay, 2012-2016 yılları arasında TC Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yaptı. Fuat Oktay son olarak 65 hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Son Başbakanlık Müsteşarıl olarak tarihe geçen Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemin'nin ilk kabinede yer alarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Türk Telekom AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Türk Havayolları Teknik AŞ yönetim kuruluğu üyeliği de yapan Fuat Oktay İngilizce biliyor. Oktay evli ve 3 çocuk babası.

Adalet Bakanlığı: 
ABDÜLHAMİT GÜL

Gaziantep'in Nizip ilçesinde 1977' yılında doğan Abdülhamit Gül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gül bir süre avukatlık yaptı. Gül AK Parti'de üst yönetimin çeşitli kademelerinde görev aldı. Bu görevlerin ardından AK Parti'den 25. ve 26. dönemlerde Gaziantep milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. Gül daha sonra Adalet Bakanlığı görevine getirildi. 24 Haziran seçimlerinde yeniden Gaziantep'den vekil seçildi. Abdülhamit Gül evli ve 3 çocuk babası.

Dışişleri Bakanlığı: 
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Yeni sistemin ilk Dışişleri Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu, 1968 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi siyasal Bilgiler Fakültesi uluslararası lisans derecesi alan Mevlüt Çavuşoğlu, New York Long Island Üniversitesi'nden ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Mevlüt daha sonra Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, Avrupa Birliği Uzmanlığı Programını bitirdi. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde özel öğrenci olarak doktora programına başlayan Mevlüt Çavuşoğlu, Jean Monnet bursuyla London School of Economics'de (LSE) doktora çalışmasına devam etti. AK Parti kurucular üyesi olan Mevlüt Çavuşoğlu 22, 23 ve 24. dönemlerde Antalya milletvekilliği yaptı. AK Parti'de üst kademelerdi çeşitli görevler üstlenen Çavuşoğlu, TBMM Türkiye - ABD ve Türkiye-Japonya paramentolar arası dostluk grubu başkanlığı görevini yaptı. Mevlüt Çavuşoğlu, sırasıyla, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) Başkan Yardımcılığı, Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komitesi Başkanlığı, Göç Alt Komitesi Başkanlığı, Turizm Kalkınma Alt Komitesi Başkanlığı, Denetim Komitesi, Ekonomik İşler ve Kalkınma Komitesi, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi, Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi üyelikleri ve Avrupa Demokratik Grup Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerini de bulundu. Çavuşoğlu, AKPM Başkanlığına seçildi. AKPM Başkanlığı yapan ilk Türk Parlamenter oldu. AKPM Onursal Başkanı unvanı da taşıyan Mevlüt Çavuşoğlu, Venedik Komisyonunda AKPM'yi temsil etti. Çavuşoğlu, Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanlığı görevini yürüttü. Çavuşoğlu ayrıca Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci görevlerini de yaptı. 62. dönem hükümetinde Dışişleri Bakanı görevine getirilen Çavuşoğlu 64. ve 65. Dışişleri Bakanı olarak yeniden atandı. Japonca, Almanca ve İngilizce bilen Mevlüt Çavuşoğlu, evli ve 1 çocuk babası.

İçişleri Bakanlığı: 
SÜLEYMAN SOYLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı kabinesinin ilk İçişleri Bakanı unvanını alan Süleyman Soylu, 1969 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Plevne Lisesi'nden başlayarak Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni tamamlayan Süleyman Soylu, siyasi hayatına DYP İstanbul İl Gençlik Kolları'nda girdi. Daha sonra Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı seçilen Soylu, Gaziosmanpaşa belediye başkan adayı oldu. 1999-2002 yılları arasında Türkiye'nin en genç il başkanlık görevinde bulunan Soylu, 2008 yılında Demokrat Parti Genelbaşkanlığı'na seçildi. Süleyman Soylu'nun 2009 yılında kendi talebiyle kongrede genel başkanlığı bıraktı. Soylu 2010 referandumunda evet oyu tercihi anlamak için "Demokrasi buluşmaları" adı altında toplantılara yaparak Türkiye'yi dolaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davetiyle AK Parti'ye katılan Soylu, AR-GE'den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Soylu daha sonra Teşkilat Başkanlığı görevini yaptı. 7 Haziran ve 1 Kasım milletvekili genel seçimlerine Trabzon'dan aday olarak vekil seçildi. Vekil seçilen Soylu hükümet kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yaptı. Soylu, bu görevinin ardından daha sonra İçişleri Bakanı oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerine İstanbul 2. bölgeden aday olan ve milletvekili seçilen Soylu, evli ve biri kız 2 çocuk babası.

Milli Savunma Bakanlığı: 
HULUSİ AKAR

Yeni sistem kabinesinde yer alan Hulusi Akar 1952 yılında Kayseri'de doğdu. 1972 yılında Kara Harp Okulu, 1973 yılında da Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1982 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1985 yılın da da Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 29. Genelkurmay Başkanı Akar, evli ve iki çocuğu var. 

Milli Eğitim Bakanlığı:
ZİYA SELÇUK

Ankara'da 1961 yılında dünyaya gelen Ziya Selçuk Ankara Üniversitesi Eğitim Fakoültesi'nde okudu. Aynı üniversite de yüksek lisans yaptı. Selçuk daha sonra Hacettepe Üniversitesi'nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktora yaptı. Gazi Üniversitesi'nde de görev yapan Ziya Selçuk doçent ve profesör unvanlarını almaya hak kazandı. Daha sonra doktora eğitimine devam eden Selçuk, 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamlamıştır. Sonrasında Gazi Üniversitesi'nde görev yapan Ziya Selçuk, doçent ve profesör unvanlarını almaya hak kazanmıştır. Bir çok görevlerde yer alan ve İngilizce bilen Selçuk, evli üç çocuk sahibi.

Sağlık Bakanlığı:
FAHRETTİN KOCA

Konya'da 1965 yılında dünyaya gelen Fahrettin Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirerek tıp doktoru unvanını aldı. Sağlık alanında bir çok görevlerde bulunan Fahrettin Koca, İngilizce biliyor. Koca, evli ve 4 çocuk babası.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı:
FATİH DÖNMEZ

1965 Bilecik'te doğan Fatih Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Dönmez, mezun olduktan sonra iş hayatına özel sektörde başladı. Daha sonra sırasıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ'ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında İştirakler Genel Koordinatörü, İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üyesi, Türkiye Elektrik Sanayi Birliğinin (TESAB) kurucusu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul üyeliği görevlerinde bulundu. EPDK'nin üyesi olduğu Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliğinde (ERRA) 2008 ve 2010 Genel Kurullarında üye ülkelerin temsilcileri tarafından yönetim kurulu üyesi seçilen Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yaptı. İngilizce bilen Fatih Dönmez, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı:
MEHMET CAHİT TURHAN

1960 Trabzon doğumlu olan Mehmet Cahit Turhan, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümünü mezunu. Turhan, çalışma hayatına karayollarında mühendis olarak başladı. Turhan daha sonra İstanbul Bölge Müdürü, Karayolları Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Turhan 2015'te Karayolları Genel Müdürü olarak atandı. Danıştay üyeliğin görevine seçilen Turhan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı da yaptı. Turhan evli ve 3 çocuk babasıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 
MURAT KURUM

Ankara'da 1976 yılında dünyaya gelen Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bitirdi. Kurum mezun olduktan sonra özel sektörde mühendis olarak çalıştı. Murat Kurum daha sonra sırasıyla, TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda, TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Murat Kurum evli ve 2 çocuk babasıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı:
BEKİR PAKDEMİRLİ

İzmir'de 1973 yılında doğan Bekir Pakdemirli, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmaları yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulunan Pakdemirli, uluslararası bir gıda şirketinde üst düzey yöneticilik yaptı. Bekir Pakdemirli, Turkcell, BİM ve Albaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında Tarihi Kemeraltı A.Ş. ve Türkiye Ruh Sağlığı Tedavi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliklerini, Anadolu Otizm Vakfı Mütevelli Üyeliğini, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Üyeliğini halen sürdürmektedir. Pakdemirli İngilizce biliyor. Evli ve 3 çocuk sahibidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 
MEHMET ERSOY

İstanbul'da 1968 yılında doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Üniversitesi'nde İngilizce İşletme okudu. Ersoy turizm sektörüne öğrencilik yıllarında yaptığı okul turları ile adım attı. Ersoy ikiz kardeşi ile birlikte ETS Tur'u kurdu. Mehmet Ersoy cruise sektörüne yatırım yaparak Türkiye'de bu alanda tek olarak cruise gemisi işletmecisi oldu. Ersoy ETS Tur'u Türkiye'nin en büyük turizm şirketi konumuna getirdi. Ersoy evli ve 2 çocuk babasıdır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı: 
MEHMET MUHARREM KASAPOĞLU

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Kasapoğlu, 1976 yılında İstanbul'da doğdu. ABD'deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde çalışan Kasapoğlu, Palm Beach Atlantic Üniversitesi'nde lisansını tamamladı. Kasapoğlu, İstanbul Üniversitesi'nden yaptığı çalışmayla doktora derecesi aldı. Kasapoğlu, Başbakanlık Müşavirliği'ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlendi. İngilizce ve Arapça bilen Mehmet Muharrem Kasapoğlu evli ve bir çocuk babasıdır.

Çalışma, Sosyal Hizmetler-Aile Bakanlığı: 
ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK

1979 yılında Ordu'da doğan eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da kızı olan Zehra Zümrüt Selçuk Bilkent Üniversitesi'nde ekonomi lisansı öğrenimi gördü. ABD'de Michigan Üniversitesi'nde ekonomi doktorasına yapan Selçuk, Teksas Üniversitesi'nde işletme doktorası sürerken, aynı üniversitede muhasebe ve enformasyon yönetimi yüksek lisansı da yaptı. Selçuk, Teksas Üniversitesi'nde araştırma asistanı, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde (SESRIC) kıdemli araştırmacı görevlerde bulundu. Selçuk, SESRIC İstatistik ve Enformasyon Direktörlüğü görevinde bulundu. Zehra Zümrüt Selçuk'un İngilizce ve Türkçe yayını, yabancı-yerli üniversitelerden  dereceler, burs ve sertifikaları da bulunmaktadır. Selçuk'un, KADEM Ankara temsilciliği ve Denetleme Kurulu üyeliği, Kadın Birliği Platformu üyeliği, Satrançla Büyüyorum Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve Bilkent Üniversitesi Mezunları Derneği üyeliği bulunuyor. Selçuk, evli ve İngilizce biliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: 
BERAT ALBAYRAK

1978 yılında İstanbul'da doğan Berat Albayrak, Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü lisans mezunu olduktan sonra, yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı. Albayrak daha sonra Bankacılık ve Finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi aldı. Albayrak, iş hayatında ekonomi, enerji ve finans başta olmak üzere farklı iş kollarındaki birçok farklı girişimlere yönetici olarak öncülük etti. Daha sonra özel sektörden ayrılarak Sabah Gazetesi'nde yazar olarak görev yapan Albayrak, Marmara Üniversitesi'nde finan ve bankacılık üzerine dersler verdi. 25, 26 ve 27. dönemlerinde İstanbul milletvekili olarak Meclis'e giren Albayrak 64. ve 65. hükümlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı. İngilizce bilen Berat Albayrak, evli ve 3 çocuk babası.

Ticaret Bakanlığı: 
RUHSAR PEKCAN

1958 yılında Manisa'da doğan Ruhsar Pekcan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Fakültesi mezunu. Pekcan lisansını aynı fakültede tamamladı. İş hayatına Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile başlayan Pekcan, çeşitli firmalarda çeşitli görevler ardından genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak devam etti. DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürüten Pekcan, Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanlığı görevini de yaptı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ruhsar Pekcan, evli ve 2 çocuk annesi, İngilizce biliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı:
MUSTAFA VARANK

1976 yılında Trabzon'un Of ilçesinde dünyaya gelen Mustafa Varank, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Eğitimi için ABD'ye giden Varank, Tallahassee Community College'da Ağ Hizmetleri Teknolojisi alanında eğitiminin yanı sıra Florida State Üniversitesinde uzman ve araştırmacı olarak görevinde bulundu. Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde yüksek lisansını tamamlayan Varank, Indiana University Pervasive Technology Institute'te araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonunda görev yaptı. Yurtdışı eğitiminden sonra Türkiye'ye dönen Mustafa Varank, Başbakanlık'ta çalışmaya başladı ve 2011 senesinde Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildi. Varnak daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle 2014 yılında Cumhurbaşkanı Başdaşınmanı oldu. İngilizce bilen Mustafa Varank evli ve 2 çocuk babasıdır.

Editör:

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık