Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Uzmanlardan deprem bölgesine giden gönüllülere hayati uyarılar!

Uzmanlardan deprem bölgesine giden gönüllülere hayati uyarılar!

Resmi rakamlara göre Pazarcık ve Elbistan merkez üslü iki depremde, yıkılan bina sayısı 6 bin 444, “yıkıldı” ihbarı gelen bina sayısı ise 11 bin 302 olarak açıklandı. Özellikle Pazarcık depreminin sabaha karşı 04.17’de olduğu düşünüldüğünde, basit bir hesapla her binada ortalama 5 ev, her evde 4 kişi olduğu düşünüldüğünde bile enkaz altında on binlerce insanın olduğu ortaya çıkıyor.

Bu çapta bir afete AFAD’ın yetişemediği depremin 6. gününe gelinmesine rağmen halen kurtarma ekibi eli değmemiş enkazlar olduğu bildiriliyor. Türkiye’nin dört bir yanından sivil vatandaşlar kendi çabalarıyla bir taraftan yardım malzemesi gönderirken, bir taraftan da gerek sivil toplum örgütleri, gerek bireysel olarak binlerce gönüllü de kurtarma ve yardım için bölgeye gitmeye devamediyor.

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; ancak bölgeye giden gönüllülerin koordinasyonunda da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Öyle ki Haluk Levent, bir mesaj yayınlayarak şu çağrıda bulunmak zorunda kaldı:

“Bölgeye kimse gönüllü olarak gelmesin. Gerçekten çok kişi var. İnanın yarardan çok zarar olabiliyor. Profesyonel ekip, araç, gereç vs. gelebilir ama kalbi güzel gönüllü çalışmak isteyenler için gün bugün değil! Yarınlarda başlanacak çalışmalar daha önemli! Lütfen gelmeyin.”

Her şeye rağmen bölgeye giden gönüllüler için uzmanlardan hayati önemde öneriler ve uyarılar geldi. Özellikle 1999 Büyük Marmara Depremi’nde çalışmış eski milli sporcu Cenk Tekkaya, “Sevgili gönüllü kardeşim, Gölcük depreminde çalışmış bir ağabeyin olarak söylüyorum. lütfen bu detayları/ uyarıları göz ardı etme” diyerek gönüllüler için önerilerini şöyle sıraladı:

“ÇEVREDE ÇOK HIRSIZ OLACAK” 

1. Önce “ sen “, kendini besle, kuru tut, ısıt..

2. Önce mal güvenliğin araç dahil hiç bir yer güvenli değil, ekipten bir kişi sürekli araçta kalsın, sabit noktanız olsun, herkes oraya gelip gitsin,

3. Yanınızda ki yiyeceğinizin ve suyunuzun hepsini dağıtmayın,

4. Kıymetli techizat, mal, kıyafet vs kimseye emanet etmeyin yüzde 90 çalınır.

“İŞİNİZE ODAKLANIN” 

5. Güvenlik çok önemli, çevrede çok hırsız olacak, kol / parmak kesip yüzük bilezik çalan tipler olacak bu kişiler ile tartışmayın, kavga etmeyin. İşinize bakın, göçük altında hayatta veya ölü bile olsa yardım bekleyen insana ve işinize odaklanın.

6. Hava soğuk olacak gündüz 2 saat çalış 1 saat dinlen yemek ye 5 dakika da olsa uyu, gece 45 dakika çalış 30 dakika dinlen. Evet; iş bırakmak çok zor, hayat var orada ama yorulursan dikkatin dağılıyor, tüm işi yapacak olan ellerin çok zarar görüyor.

Tırnak , parmak ve el çok kritik Eldiven şart sağlam eldiven olmalı. Elini koru.

7. Kırıcı, kesici, delici cihazlar çok tehlikeli, o işi uzmanlar yapsın, sen organize et, geri hizmet ver, illaki cihaz kullanacaksan gözlük tak gözlük yoksa güneş gözlüğü tak ama bir şey tak. Gözünü yaralarsan en az 1 kişi daha seninle ilgilenmek zorunda kalır, iş / zaman kaybı olur.

8. Elimde kesik, yara vs varsa kesinlikle cesede dokunma / kimseye ölü veya yaralı eldivensiz dokunma

9. Ellerin için yazdığım ayaklar içinde geçerli, sıkı/ sağlam ayakkabı şart. Enkaza tırmanırken demirler, kesici yüzeyler, çiviler, camlar ayağına batar veya keserse, sağlık ekibine yük olursun

10. Gece güvenlik güçlerinin olmadığı sokaklarda / binalarda çalışmayın. Organ mafyası dahil her yer hırsız, katil kaynayacak emin olun

“EKİBİNİZİ BÖLMEYİN”

11. Sakın grubunuzu bölmeyin, her çağırılan yere gitmeyin, gidip çalıştığınız binaların adını not alın, fotoğraf çekin. Kurtarılan kişilerin adını öğrenirseniz not alın/ sonra araştırma için gerekli olacak

12. Aracınızı olabildiğince yakına park edin, başına adam koyun, gideceğiniz yere varmadan su ve yakıt için aldığınız harici bidon veya depolarınızı doldurun,

13. Ayni Yardımları kontrolsüz dağıtmayın, toplama merkezlerine bırakın, sokaktaki yardım kovalayan halkın yarısı bedava mal peşinde olacak unutmayın. Ne yazık ki tecrübe ile sabit.

“MORALİNİZİ YÜKSEK TUTUN”

14. Çok riya olacak, moralinizi bozmayın. Siz yardıma ihtiyacı olan için gittiniz, hayat devam ediyor tüm çirkinliği ile, işinize bakın. Kimse işe kavga etmeyin.
Ahlak bozuk olacak. Yargı dağıtmayın, aracı olmayın, iyilikten maraz doğar unutmayın

15. Hiç yardım yok diye lanet etmeyin, ters ve agresif sosyal medya yayını yapmayın, unutmayın yardım sizsiniz ve oradasınız. Aktif olarak çalışın

16. İnsanlar parçalanmış olacak veya iş makinesi çalışırken insanları parçalayacak çok kötü şeyler göreceksiniz kafa olarak hazırlıklı olun

17. Mutlaka maske bulundurun/ toz ve koku içim çok önemli

18. Bol su için, mümkünse ılık su için, portakal ve mandalina alın yanınıza / muz götürün kendiniz için, pastil veya saplı şeker bile olur enerji için

19. Son sözüm sen kendine iyi bakıp dikkat etmezsen kimseye faydan olmaz. Elindekinin hepsini dağıtırsan yemek aramak için kıymetli vaktini harcarsın. Malının başında bekçin yoksa her şeyin çalınır.

20. 4 günden çok kalmayın. Zaten çok yorulunca katkınız olmaz. Kısıtlı yerel kaynakları tüketir veya hastanelik olursan çözüm değil sorun üretmiş olursun.

Dikkatli olun. Birbirinize sahip çıkın. Habersiz bırakmayın

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık