Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Nisan 2024, Pazartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Türklerden Disney'e Atatürk dizisi için büyük tepki! İlk açıklamalar geldi!

Türklerden Disney'e Atatürk dizisi için büyük tepki! İlk açıklamalar geldi!

Türkiye’de geçen yıl yayına başlayan ve abone sistemiyle kazanç sağlayan dijital platform Disney Plus, oyuncu Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisini duyurmasının ardından yerli içeriklerini platformdan kaldırma kararı aldı. “Atatürk” dizisini yayınlamama anlamına gelen bu karara çığ gibi tepki geldi. Konuyla ilgili #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi hashtag üzerinden karara tepki gösteren tweet sayısı 20 binin üzerine çıkarken Twitter gündeminde trendlerde birinci sırayı koruyor. Disney’in Atatürk dizisinin yayınının iptaline ilişkin karar konuşulurken bir Ermeni haber sayfasının “Disney’in Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz” paylaşımı da tartışmalara neden oldu.

ANCA’DAN SKANDAL PAYLAŞIM

Washington’da çok etkili olan Ermeni lobisinin en öne çıkan kurumlarından olan ANCA da resmi Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu…

Türkiye’ye ve Türk halkının değerlerine hakaret edilen paylaşımda, “ANCA’nın Disney’in Türk katil Kemal Atatürk’ün toplu katliamını övmesine karşı yürütülen kampanyaya katılan herkese teşekkür ederiz” denildi.

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Disney Plus hakkında inceleme başlatılacağını duyurarak şu açıklamayı yaptı: “Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır.”

DISNEY PLUS TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA GELDİ

“Atatürk” dizisine ilişkin tartışmalar devam ederken dijital yayın platformu Disney Plus'ın Türkiye yetkilisi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

tepkiler üzerine Disney’in yurt dışı bürosuna rapor hazırladıklarını belirten yetkili, aldıkları çağrılar üzerine raporlar oluşturduklarını ifade ederek “Aldığımız çağrılarda bir kısım izleyici aboneliğini iptal etti. Bazıları ise aboneliğini sürdürüp süreci izliyorlar. Netlik kazanması isteniyor. Disney Plus’ın global bir açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi.

Yaşananları sosyal medyadaki “spekülatif bir olaydan ibaret bir algı” olarak niteleyen yetkili, “Atatürk’ü görmek istemeyen kesimler var. Onların başlatmış olduğu bir kampanya. Bizlere olumlu ya da olumsuz herhangi bir bilgi henüz verilmedi” diye konuştu.

“DİZİ İLE DEĞERLENDİRME SÜRECİ VAR”

Yetkili, Disney’in global şirketinde konuyla ilgili inceleme yapıldığını belirterek “Atatürk içeriği yayınlanırsa, tüm dünyada yayınlanacak. Global bir tartışma diyebiliriz. Yurt dışında yayınlanmasını istemeyenler var. Global içerik olduğu için ülkelerden alınan geri bildirimler önemli. Tepkiler ne kadar fazla olursa o kadar göz önünde oluyor. Türkiye tarafından yerel raporlamamızı yapıyoruz. Açıklama yapılmamasının sebebi, halen inceleme yapılması. Bu tepkiler inceleniyor. Yurt dışı tarafı olarak belli bir plan yaptıklarını düşünüyoruz ama durumu değerlendirme süreci var” ifadelerine yer verdi.

“BİR İKİ, GÜN İÇİNDE DUYURU YAPACAĞIZ”

Disney’in yurt dışındaki ekibinin tepkileri incelediğini belirten yetkili, henüz kesin bir karar iletilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bundan birkaç ay önce bazı yerli içerikler kaldırılmıştı. Sadece global içerikler kalmıştı. O dönem de yine ‘Atatürk’ ile ilgili sosyal medyada bazı paylaşımlar yapılmıştı. O zaman bir dosya oluşturup yurt dışındaki birime raporluyorduk. Şimdi de benzer bir durum oldu. Yine dosya oluşturuyoruz. Kaldırılacak ya da kesinlikle yayınlanacak diye bir bildirim yapılmadı. Muhtemelen bir iki gün içinde duyuru yapacağız. Eğer kaldırılma kararı olursa Disney global paylaşım yapıyor.

Türkiye tarafında yaşananlar şu anda olumsuz bir algı oluşturuyor. Biz dosyamızı ilettik geri dönüş bekliyoruz. Disney Plus’tan abonelik iptalinin sayısını göremiyoruz. Ama aldığımız çağrılarda bir kısım izleyici aboneliğini iptal etti. Bazıları ise aboneliğini sürdürüp süreci izliyorlar. Sosyal medyada eski paylaşımların da altında hastagh ile tepkiler veriliyor. Netlik kazanması isteniyor. Bugün veya birkaç gün içinde Disney Plus’ın global bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Hem Atatürk dizisi ile ilgili hem de ‘baskı, lobi’ iddialarıyla ilgili açıklama yapılmasını talep ettik.

 “DİSNEY TÜRKİYE’DEN ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNMÜYOR”

Öte yandan yetkili, ‘Disney Türkiye’den çekilecek’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek “Bizler tarafında böyle bir ihtimal bulunmuyor” dedi.

ATATÜRK ÖNCE FOX TV'DE ARDINDAN SİNEMALARDA

Açıklamaya göre FOX ve Lanistar Medya, ‘Atatürk’ içeriğini iki film olarak televizyonda ve sinemalarda yayınlayacak. TV’ye özel ilk film29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaFOX kanalında yayınlanacak. Ardından ilk film 3 Kasım’da ikinci film ise 22 Aralık tarihinde sinemalarda gösterime girecek. 2024 yazında ise her iki film FOX ekranlarında olacak.

"Atatürk" yapımının yayın takvimi aşağıdaki gibidir.

29 Ekim, 1. film TV özel versiyon FOX ekranlarında

3 Kasım, 1. film sinemalarda

22 Aralık, 2. film sinemalarda

Bu açıklamaların ardından Disney Plus'ın Türkiye'de ciddi bir boykot kampanyasına maruz kalması bekleniyor.

KAYNAKLAR:

Sözcü, Milliyet, BirGün, Donanım Haber

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık