Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlıklar sürüyor

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlıklar sürüyor

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den alınan alüminyum vergisine yüzde 20, çelik vergisine de yüzde 50 zam yaparak iki katına çıkardığını Twitter hesabından duyurmuş ve ardından Dolar ile Euro hızlı bir şekilde yükselmeye başlamıştı. Bu karara tepki gösteren Ankara ise, yapılan bu artışın Dünya Ticaret Örgütü yasalarına uymadığını söylemişti. ABD ise, ulusal güvenlik yasalarına göre, buna hakları olduğunu iddia etmişti. Ayrıca, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının durdurulmasına yönelik olan tasarıyı imzalayan Donald Trump, Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da yükseltmişti.

Dolar ve Euro’nun hızla yükselmesine karşı, Merkez Bankası çeşitli önlemler almıştı. Konu hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Türkiye’nin ekonomisinin sağlam olduğunu vurgulayarak, savaşa hazır olduğumuzu söylemişti. Ayrıca, ABD’nin elektronik ürünlerine boykot kararı da alan Cumhurbaşkanı, ABD’nin iPhon’u var ise, bizimde Vestel’imiz var diyerek, dövize gidilirse batılacağını ancak, Türk Lirası ile yola devam edilirse ilerlenebileceğini ifade etmişti.

ABD ürünlerine ek vergi getirildi

Geçen gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ürünlerine boykot uygulanacağını açıklamasının üzerine resmi gazetede yayınlanan karar göre pek çok ABD menşeli ürünlere ek vergi konuldu. ABD’den Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara karşı bir hareket olan yeni düzenlemede alkol derecesi 80’den az olan içkilere yüzde 140, otomobiller ve motorlu taşıtlara yüzde 120, kişisel bakım, kozmetik ürünleri, plastik malzemeler ile tütün ürünlerine yüzde 60 oranında ek vergi uygulanacağı bildirildi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot edilecek dediği elektronik ürünlerin listede yer almaması ise, dikkatlerden kaçmadı.

Katar’dan Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım

Katar Emiri Al Sani ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdiği görüşmeden sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Katar Emiri Al Sani'nin Türkiye’ye doğrudan 15 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Dolar düşüşte!

Katar’dan Türkiye’ye yapılacak olan 15 milyar dolarlık yatırım ve AB ile olan ilişkilerin güçlenebileceği ihtimali ile Dolar, düşmeye başladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve BDDK tarafından atılan adımlar, AB ile ilişkilerin yolunda gitmesi ve Katar’dan gelecek olan 15 milyar dolarlık yatırımın hızlı bir şekilde doğrudan bankalara ve finansal piyasalara hızlı kaynak girişinin olacağının duyurulmasının ardından düşüşe geçen Dolar, güne 5.78 Euro ise, 6.59 seviyelerinde başladı.

Türkiye’nin ekonomik gücü Almanya için çok önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşen  Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin ekonomik olarak sahip olduğu gücün Almanya açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Ekonomik alanda gelişen bir Türkiye’nin olmasının Almanya’nında çıkarlarına yönelik önemli olduğunu belirten Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ve temaslarla iş birliğinin daha da sağlamlaşması hakkında kararlılıklarını doğruladı.

Brunson serbest kalsa da, vergiler indirilmeyecek

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sander, yaptığı açıklamada rahip Brunson’ın ve diğer tutuklu diplomatik ABD vatandaşının  serbest bırakılması dahilinde, uygulanan yaptırımların kaldırılabileceğini ancak vergilerin indirilmeyeceğini söyledi.

Öte yandan, basın açıklaması yapan Sarah Sanders, hem rahip Brunson’ın hem de tutuklu olan diğer diplomatik ABD vatandaşlarının serbest bırakılmamasından dolayı ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Pence’den Türkiye’ye uyarı!

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, rahip Brunson hakkında Türkiye’ye uyarılarda bulundu. Rahip Brunson’ın masum olduğunu ileri sürerek, hem rahibin hem de diğer ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını istediklerini ve Türkiye’nin Donald Trump’ın bulduğu çözümdeki kararlılığını sınamamasını söyledi.

Yeni yaptırımlar getirilebilir

Beyaz Saray’dan kimliği açıklanmayan bir yetkili, Türkiye rahip Brunson’ı serbest bırakmaz ise, ABD’nin yeni yaptırımlar uygulayacağını iddia etti. Ayrıca, Türkiye Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Beyaz Saray Güvenlik Danışması John Bolton arasında gerçekleşen görüşmeden de bir çözüme ulaşılmadığını, getirilecek yeni yaptırımların ise, ekonomik alanda olacağını ileri sürdü.

Türk Lirası olması gereken değerinin altında

Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomisti Robin Brooks, yaptığı açıklamada, Türk Lirası’nın değerinin çok altında olduğu söyleyerek, Dolar/TL’nin makroekonomik temellere göre değerinin 5 ile 5.50’ye yakın olduğunu ifade etti.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık