Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Türkiye-ABD geriliminin, ülkede ve dünyada yansımaları

Türkiye-ABD geriliminin, ülkede ve dünyada yansımaları

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabından Türkiye’den alınan alüminyum ve çelik vergilerine zam getirdiğini duyurması ile hızlı bir şekilde Dolar ve Euro yükselmeye başlamıştı. Ardından F-35 savaş uçaklarının da Türkiye’ye teslimatının durdurulması, gerginliği daha da yükseltti. Bu durum beraberinde hem Türkiye’de hem de dünyada endişe uyandırmıştı. Katar’dan yapılacak olan 15 milyar dolarlık yatırım haberinin üzerine Dolar/TL düşüşe geçerek 5.78 civarına seyretse de, tekrardan yükselişe geçerek 6,01’i buldu. Ayrıca Euro’da 6,92 seviyelerinde satışı yapılıyor.

Altında ise, dalgalanmalar devam ediyor. Geçen hafta 400 TL’yi geçen çeyrek altının fiyatı güne ufak bir düşüşle başlasa da yine yüksek bir fiyattan 379,47 TL’den satılıyor. Gram altın 229, 35 TL’den satılırken, yarım altın 757,71 TL’den, Cumhuriyet altını ise 1550 TL’den satılıyor.

Türkiye’nin puanını düşürdüler

Moody’s, Fitch ve Standard&Poor’s yaptıkları açıklamalarda Türkiye’nin puanını düşürdüler. Türkiye’nin kredi notunu Ba3’e düşüren Moody’s, not görünümünü ise negatife çevirdi. Fitch Ratings , kredibiliteyi inşaa etmek için Türkiye’nin yetersiz olduğunu söylerken, Standard&Poor’s ise; Türkiye’nin puanını düşürdüğünü bildirdi.

Türkiye’ye ekonomik darbe yapılmaya çalışıldı

AKP 6. Olağan Büyük Kongersi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye ekonomik darbe yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Ankara’da açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, isim vermeden konuşarak, birilerinin Türkiye’yi ekonomi ile, dövizle, enflasyonla ve faizle tehdit etmeye çalıştığını belirterek, oyunlarını gördüğümüzü ve meydan okuduğumuzu söyledi.

Dünyayı sömürüp, kendilerine bolluk ve rahatlık içinde yaşayacakları bir düzen kuranlara asla boyun eğmeyeceğimizi vurgulayan Erdoğan, Türkiye’ye stratejik ortak gibi görünerek, stratejik hedef durumuna getirmek için uğraşanlara teslim olmayacağımızı ifade etti.

Trump, “Bu iş bitmedi” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, rahip Brunson ile ilgili Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin uzun zamandır bir sorun olduğunu, rahip Brunson’un çok uzun zaman önce geri verilmesi gerektiğini ancak Türkiye’nin rahip hakkında uydurma bir suç ile oldukça kötü davrandığını ve bu işin bitmediğini söyledi.

Vestel ile Türk Telekom’dan işbirliği

Cumhurbaşlanı Erdoğan’ın ABD ürünlerine boykot uygulanacağını açıklamasından sonra, Türk Telekom ile Vestel işbirliği anlaşması yaptıklarını duyurdu. Yapılan bu anlaşmaya göre, Vestel Venüs akıllı telefonlarının satışı Türk Telekom’un altyapısı tarafından yapılacak.

Sanayi Bakanlığından önlem planı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklaya göre, sanayi ve girişimcilere, tasarruf ilkeleri doğrultusunda bütçeye ek bir yük olmayacak şekilde yeni bir paket ile desteklenecekleri bildirilerek, 16 maddelik destek ve önlem planı yapıldığı duyuruldu.

Samsung akıllı telefonlarının fiyatları arttı

Samsung’un telefon fiyatlarına zam yaptığını resmi olarak duyurmasının üzerine, Türkiye’de satılan Samsung Galaxy S9 5.349 TL, Samsung Galaxy Note 8 6.149 TL, Samsung Galaxy S9+ ise 6.199 TL oldu.

Çin, Türkiye’ye destek verdi

Türkiye’nin geçtiği zor dönem hakkında açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin geçici olarak yaşadığı bu ekonomik zorlukların üstesinden gelebilecek güçte olduğunu söyledi. Ayrıca Çin, Türkiye ile Çinli şirketlerin iş ortaklığı proje anlaşmalarını yapmalarına destek veriyor.

Merkel, “Türkiye Almanya için çok önemli” demişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda yaptığı görüşmede, Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesinin Almanya içinde önemli olduğunu ifade etmiş, yapılan görüşmede her iki tarafta iki ülke arasında üst düzey temaslarda bulunarak işbirliğinin sağlamlaşmasının önemini vurgulamıştı.

Hem Türkiye için hem de ABD için bu durum zararlı

Londra merkezli “The Economist” adlı dergi, Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerginlik hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin göz ardı edilemeyecek derecede  önemli bir ülke olduğunu belirterek, yaşanan bu durumun kısa sürede Türkiye için, uzun süreli ise ABD için zararlı olacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşarak, ekonomi politikalarında da ılımlığı bıraktığını yazan dergi, Türkiye’de döviz krizi yaşandığını ve bu durumu rahip Brunson’un serbest bırakılmamasından dolayı ABD tarafından yaptırımların uygulanmasının hızlandırdığını ifade etti.

The Economist , gelişmekte olan ülkelere bu durumun yayılarak, yatırımcıların kaçabileceği ya da Türkiye’de ekonomik durgunluk yaşanabileceği, Batı ile yıpranan bağların büsbütün kopabileceği risklerini ileri sürdü.

Öte yandan dergi, rahip Brunson hakkında ABD Başkanı Donald Trump’ın haklı olabileceğini fakat, bu durum yüzünden gümrük vergilerine ek vergiler getirerek baskı yapmasının yanlış bir davranış olduğunu yazdı.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık