Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Trump o belgeyi imzaladı! Türkiye ile ABD arasında F-35 krizi

Trump o belgeyi imzaladı! Türkiye ile ABD arasında F-35 krizi

ABD Başkanı Donald Trump, son teknoloji ile üretilen F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının durdurulmasının da bulunduğu tasarıyı New York’ta Fort Drum askeri üssündeki imza töreninde imzalayarak onayladı. Yürürlüğe sokulan tasarı ile ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin artarak devam etmesine neden oldu. ABD’nin savunma bütçesini tanımlayan tasarıda bulunan Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici bir süre durdurulmasını ön gören belgeyi imzaladı ve buna gerekçe olarak da Rusya’dan alınan S-400’ler gösterildi. Bu karar doğrultusunda Türkiye’nin,  F-35 savaş uçaklarını teslim alması uzayacak.

Pentagon’dan 90 gün içerisinde F-35 raporu bekleniyor

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu onayladıktan sonra Donald Trump’ın imzalayarak yürürlüğe soktuğu 716 milyar dolarlık savunma harcamaları kanunu kapsamında, Pentagon’dan Türkiye ile ABD ilişkileri hakkında 90 gün içerisinde rapor hazırlaması isteniyor. ABD Savunma Bakanlığı’ndan beklenen bu raporun kongreye iletilinceye kadar ise, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesinin durdurulması talep ediliyor.

Türkiye’nin Rusya’dan almış olduğu S-400’lerin askeri bağlantılara olan etkisi ve F-35 savaş uçağının teslim edilmemesi durumunda ABD sanayisinin nasıl etkileneceğinin değerlendirilmesinin istendiği Pentagon’un raporundan sonra, uçakların Türkiye’ye teslim edilmesi ya da teslimatın durdurulması için karar verilecek.

Önümüzdeki sene Türkiye’ye  teslim edilmesi ve 2020’de de faaliyete başlaması beklenen F-35 savaş uçakları hakkında Pentagon’nun sunacağı rapor beklenecek.

Pentagon F-35’lerin teslimatının durdurulmasını istemiyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Tükiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının durdurulmasını istemiyor. Uçak fiyatlarının yükselmesine ve tedarik düzeninde sorunlara sebep olacağını vurgulayarak F-35’lerin Türkiye’ye teslimatın durdurulmasına karşı çıktığını ifade eden bir mektubu Kongre üyelerine Temmuz ayında gönderen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, konu hakkındaki düşüncelerini dile getirmişti.

F-35’in özellikleri

Yüksüz ağırlık: 13.154 kg

Azami kalkış ağırlığı: 31.800 kg

Menzil  > 2.200 km

Dahili Yakıtla muharebe yarıçapı: 1239 km

İtme gücü/ağırlık: Ful yakıt 0,87, yüzde 50 yakıt: 1,07

Dahili yakıt: 8.391 kg

Kanat alanı: 42,7 m2

Rahip Brunson yasa taslağında

Donald Trump’ın imzaladığı yasa tasarısında yer alan başka bir madde de ise, Türkiye’den rahip Brunson ile başka ABD vatandaşı olan mahkumlarında serbest bırakılmaları talep ediliyor.

Dolar dalgalandı

Donald Trump’ın imzalamasından sonra akşam saatlerinde 7’nin üzerine çıkan Dolar/TL kuru, bu sabah saatlerinde güne 6.80 seviyelerinde başladı.

Türkiye’yi yakından takip ediyorlar

Türkiye’nin ekonomik durumunu yakından takip ettiklerini ifade eden Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hassett, Türkiye’deki gelişmeleri ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile birlikte çok yakından takip ettiklerini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi kararının Tükiye’nin sahip olduğu ekonominin büyüklüğünün çok ufak bir parçası olduğunu ancak, değer kaybındaki bu yüzde 40’lık düşüşün, ülkede var olan ekonomik düzenlemelerde eksiklik olduğunu gösterdiğini söyledi.

Trump’tan imza paylaşımı

Tasarıyı imzalayan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından konu ile ilgili paylaşımda bulundu:

“Yeni Savunma Kanununu imzalamak ve dünya tarihindeki en büyük askere övgüde bulunmak benim için büyük onurdu: ABD ORDUSU. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, askerlerimiz ve savaşçılarımız için modern tarihin en önemli yatırımıdır!”

Editör: Buğurcan Baştuğ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık