Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

28 Nisan 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Taksim İstiklal Caddesi’nde patlama! 6 ölü, 81 yaralı! Terörist yakalandı! İşte ilk ifadesi!

Taksim İstiklal Caddesi’nde patlama! 6 ölü, 81 yaralı! Terörist yakalandı! İşte ilk ifadesi!

İstanbul’un en kalabalık lokasyonlarından biri olan Taksim İstiklal Caddesi'nde patlama meydana geldi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi de yaralandı. Patlama sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibariyle ilk incelemelerde, 'kesin olarak bu terördür' dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var" dedi.

SÖZCÜ'den Habip Atam ve Fırat Fıstık'ın aktardıklarına göre; İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde saat 16.13’te bir patlama meydana geldi. Bölgeye çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Patlamanın sesi Beşiktaş ve Şişli’den duyulurken, caddede yürüyen vatandaşların kaçıştığı görüldü. 

Polis ekipleri, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı araç ve yaya trafiğine kapattı. Caddeye geçişlere izin verilmezken, Taksim Camisi de kapatıldı. Güvenlik amacıyla helikopterle de havadan denetim yapıldı. Patlama nedeniyle Taksim bölgesindeki bazı yollarda trafik geçici olarak durduruldu. Taksim Cumhuriyet Caddesi alt geçidi Şişli-Tarlabaşı yönü ile Unkapanı (Atatürk) Köprüsü Taksim yönü de geçici olarak trafiğe kapatıldı.

Caddedeki pek çok işyerinin camları kırıldı. Patlamanın etkisiyle şoke olan vatandaşlar çevredeki dükkanlara sığındı.

"Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

*16.20 sularında İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allahtan rahmet yaralılar acil şifalar diliyorum. Hain saldırının hemen akabinde olay yerine hemen emniyet ve sağlık birimleri sevk edilmiş yaralılarımızın süratle çevredeki hastanelere intikali sağlanmıştır.

*Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki failleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

*Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz İstiklal Caddesi’ndeki olayın önündeki ve arkasındaki olayın önündeki ve arkasındaki tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. İstanbul Vali’mizden intikal eden rakam 4’ü olay yeri, 2’si ise hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayımız ise, 53.

*Bunun dışında çizikti vs. gibi farklı rakamlar gelebilir. Bu rakam valimizden bizzat aldığım rakamdır. Bunlar üzerinde de hastanelerde gerekli müdahaleler yapılmıştır. Yapılıyor. Kısa zamanda bu vatandaşlarımız da taburcu edilecektir.

Vali Yerlikaya'dan açıklama

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Bugün İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada maalesef ölü sayımız 6’ya, yaralı sayımız ise 53’e yükseldi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Soruşturma başlatıldı, yayın yasağı geldi

İstiklal Caddesi’nde meydanında gelen patlama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada 8 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. Ayrıca İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından patlama olayı ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise, “İstanbul'daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın ardından İstanbul’a gitti. Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstiklal Caddesi’ndeki patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcıvekili görevlendirildiğini bildirdi.

İmamoğlu'ndan açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, patlama meydana gelen İstiklal Caddesi’nde açıklama yaptı. İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

*İstanbul'umuza geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Takdir edersiniz ki süreci şu anda emniyet birimlerimiz ve tabii sağlık birimlerimiz yürütmekte. Biz de içeride, olay yeri incelemesinin yapıldığı bölümde süreci uzaktan takip ettik. Şu an ne yazık ki İstanbul Valimizin de açıkladığı üzere kayıplarımız var, yaralılarımız var. Muhtelif hastanelerde takibi yapılıyor.

*Farklı ihtimaller üzerinde çalışmalar sürüyor ama bütün bunların açıklama konusundaki yetkilisi emniyet birimlerinin raporlarına göre yapılacaktır. Biz de süreci buradan takip ediyoruz. Milletvekillerimiz ile birlikte olay yerine gittik.

*Geçmiş olsun. Bu yarayı sarmak hepimizin sorumluluğu. Hep birlikte bu zor anları aşarız. İstanbulluların gönlü bu anlamda ferah olsun. Hep birlikte aşarız, birlikte hareket etmeliyiz ve birlikte süreci yönetmeliyiz. Bu manada devletimizin hangi kurumu olursa olsun hep birlikte sürece dair sorumluluk alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Farklı yorumlar var ama şu anda net bir bilgi verebilmemiz mümkün değil.

Yaralı sayısı 81'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstiklal Caddesi’nde Mis Sokağı kavşağında talihsiz bir olayla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Tüm ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun, geçmiş olsun diyoruz. Şu an itibarıyla kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın, bir bombayı patlatması sonucu bu kavşakta oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz şu ana kadar ki elde edilen bilgiler çerçevede.” diye konuştu.

Durumların netleştikçe basınla, medyayla ve milletle paylaşılacağını dile getiren Oktay, şu bilgileri verdi:

“An itibarıyla 4’ü olay yerinde olmak üzere 6 kişiyi kaybetmiş durumdayız. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına da tekrar baş sağlığı diliyoruz. 2’si ağır olmak üzere 81 de yaralımız var. İlk etapta Taksim İlk Yardım Hastanemiz olmak üzere çeşitli, farklı hastanelerde bu yaralılarımız da tedavi altında. Ümit ediyoruz hepsi de biran önce sağlığına kavuşurlar.”

Oktay, emniyet güçlerinin, savcılığın ve adli birimlerin çalışmalarını yürüttüklerini, olay yeri incelemenin tüm hızıyla devam ettiğini, olay yerinde görevli 8 savcı olduğunu, Adli Tıp’ta da 6 savcının ilave olarak çalışmalarını devam ettirdiğini kaydetti.

Bu sayıların gerektiğinde artırılarak tüm lojistik destek ve gerek adli gerekse de idari boyutta tüm çalışmaların güvenlik boyutunda yapıldığının altını çizen Oktay, son ana kadar da olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Bozdağ atlamayla ilgili detayları açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı televizyon programında patlamayla ilgili detayları paylaştı. Bozdağ, şu ifadeleri kullandı;

*Bir kadın oradaki banklardan birine 40 dakikadan fazla oturuyor, sonra kalkıyor. Kalktıktan 1- 2 dakika sonra patlama meydana geliyor.

*İki ihtimal var. Ya o poşet veya çanta onun içinde düzenek var kendi patlıyor ya da uzaktan birisi patlatıyor. Şu anda bunların hepsi inceleniyor.

*İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu olayı yapanların elbette hesabı var. Türkiye’nin güvenilirliğini, huzurunu kaçırmak, birliğimize yönelik bir saldırıdır.

*Özel seçilmiş bir bölge. Yabancılar var dünyaya mesaj vermek istemiş olabilirler. Türkiye güçlü bir devlet. Her defasında milletin gücünü arkasına almış 20 yıllık güçlü bir irade var Türkiye’de.

39 kişi taburcu edildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstiklal Caddesi’ndeki patlamada yaralanan 81 kişiden 39'unun taburcu edildiğini açıkladı.

Patlamada yaralanan 2 kişinin durumu kritik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamadan yaralananlar hakkında son bilgileri paylaştı, Koca’nın açıklaması şu şekilde:

"İstiklal Caddesi’ndeki patlamada yaralanan 81 kişiden 55’i tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. 5’i yoğun bakımda olmak üzere, 26 hastamızın tedavisi devam ediyor. Yoğun bakımdaki iki hastamızın durumu maalesef ciddiyetini koruyor."

İstiklal Caddesi’ne bombayı bırakan terörist yakalandı

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; İstanbul İstiklal Caddesi'nde dün saat 16.13 sıralarında, beton saksıya bitişik banka bırakılan bomba, ikisi çocuk altı kişinin canını aldı, 81 kişi ise yaralandı.

Yaşanan terör saldırısı sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü teyakkuza geçti. Ekipler güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Bombayı bırakan şüphelinin kadın olduğu belirlendi. Başında şal, deri ceket ve kamuflaj pantolon giymiş olan kadınla ilgili bilgiler tüm ekiplere bildirildi. Bölgede arama yapılırken, bir yandan da kamera kayıtları incelendi. Kadının gittiği yön belirlendikçe gidiş istikametinde yeni görüntüler arandı. Geliş yönünü belirlemek için de geriye doğru görüntü taraması yapıldı.

 

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube birimleri saatler süren çalışmaların ardından kadının kullandığı araçları ve gittiği adresi tespit etti. Belirlenen adrese Özel Harekat polisi ve TEM operasyon timi eşliğinde girildi. TEM polisi şüpheli kadını kıskıvrak yakalamayı başardı. Ayrıca kadına yardım ve yataklık edenler de gözaltına alındı. Aramalarda ise bir tabanca, çok sayıda mermi, bir miktar döviz, altın ve Türk Lirası bulundu. Adreste, bomba bulma eğitimli dedektör köpek de kullanıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Olayı gerçekleştiren 1999 Halep doğumlu, Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli şahıs sağ olarak ele geçirilmiştir. Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG Terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir.

PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani'deki merkezinden İstanbul'da eylem talimatı alarak 13.11.2022 Pazar günü saat 16:20 sıralarında Bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir. Olayla ilgili başlatılan çalışmalar çok yönlü olarak devam etmektedir."

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili saldırganın PKK’lı terör örgütüne bağlı olabileceğine inandığını fakat aynı zamanda IŞİD ihtimalinin de gündemde olduğunu aktardı. Türk yetkili, Türkiye’nin Suriye ve Türkiye’de yapılan operasyonlarla hem PKK’lıları hem de IŞİD’lileri kızdırdığını söyledi.

İşte İstiklal bombacısının ilk ifadesi

Taksim İstiklal Caddesi'ne bomba bıraktıktan sonra kaçan Suriye uyruklu terörist Ahlam Albashir gece yapılan operasyonla Küçükçekmece'de yakalandı.  Teröristin sorgusunda PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin-İdlib üzerinden Türkiye'ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını söylediği öğrenildi.

Bombayı bırakan o kadın böyle uzaklaşmış

 

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği 81 kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen şüphelinin, patlamadan hemen sonra kaçtığı anlara ait görüntüler ortaya çıktı. İstiklal Caddesi'nde patlamanın yaşandığı saat 16.13’te herkes panik yaşarken, patlamanın ardından şüpheli kadının aynı dakika içerisinde koşarak olay yerinden uzaklaştığı görülüyor.

Taksim’deki patlamada bakanlık çalışanı ve kızı yaşamını yitirdi

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler arasında bir bakanlık çalışanı ile kızının da olduğu açıklandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada   şu ifadeleri kullandı;

*Yüreğimiz İstanbul’daki hain saldırıdan gelen acı haberle yandı. Çalışma arkadaşımız Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’i kaybettik.

*Ailesinin, yakınlarının ve çalışma arkadaşlarımızın başı sağ olsun. Bir baba ve kızının hayatını kaybetmesine neden olan bu kalleş saldırıyı lanetliyorum.

*Devlet olarak tüm imkanlarımızla hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerinin ve yaralılarımızın yanındayız. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya hiçbir şer odağının gücü yetmeyecek.

Yusuf Meydan’ın Adana’da Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğünde görev yaptığı ve İstanbul’a ailesiyle izinli gittiği öğrenildi. Adli Tıp Kurumunda otopsi işlemi tamamlanan Yusuf Meydan (34) ve kızı Ecrin Meydan’ın (9) cenazeleri anneannesi Meryem Karataş ve dayısının oğlu İbrahim Ünal’a teslim edildi.

Saldırıdan sağ kurtulan İtalyan turist yaşadıklarını anlattı

Saldırı anında İstiklal Caddesi’nde olan İtalyan öğrenci Massimo D’Angelo yaşadıklarını anlattı. Arkadaşlarıyla Taksim’de olan 30 yaşındaki D’Angelo, İngiliz Mirror gazetesine olayı anlattı. D’Angelo, “Hayatta olduğum için çok şanslıyım. Bomba patladığı sırada İstiklal Caddesi’nde yürüyordum. Harika ve güneşli bir sonbahar günü bir kabusa döndü. Arkadaşlarım ve sınıf arkadaşlarımla birlikte bir müzeye gitmiştik ve çıkışta kahve içmeye karar verdik. Taksim Meydanı’ndan Galata’ya giderken İstiklal’den geçtik. Aniden iki patlama duyduk ve sessizlik oldu. Sanırım herkes ne olduğunu anlamaya çalıştı. Ben silahlı saldırı olduğunu düşündüm” ifadesini kullandı.

İtalyan öğrenci yaşadıklarını, “Daha sonra barut olduğunu düşündüğüm bir koku aldım. Bir şey yanıyormuş gibi kokuyordu ama gerçekten çok garipti, o kokuyu hatırlıyorum. Daha sonra binlerce olmasa da yüzlerce insanın koştuğunu ve bağırdığını gördüm. Her şey bulanıktı fakat ben de koşmaya başladım çünkü onun güvenli olacağını düşündüm” sözleriyle anlattı.

Hayatında hiçbir zaman daha hızlı koşmadığını belirten D’Angelo, “İnsanların masaların altına saklandığını gördüm ve bu beni korkuttu. Eğer başka bir bomba varsa nereye kaçmam gerektiğini düşündüm” dedi.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık