Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

20 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Nasıl oy kullanacağız?

Nasıl oy kullanacağız?

Seçimlere az bir süre kala Yüksek Seçim Kurulu'ndan seçmenlere nasıl oy kullanacakları konusunda açıklama yaptı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimi süreci işlerken Türkiye'de 57 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta sandığa  gidecek. 31 Mart'ta sandık başına gidecek seçmenlerin sandık başına giderken dikkat etmesi gerekenleri 6 başlık altında derledi.

1- İlk olarak nerede oy kullanacağınızı öğrenin

Seçmenler, ilk etapta nerede ve hangi sandıka oy kullanacağını öğrenecek. Nerede oy kullanacağı içeren seçmen bilgi kağıdı elinde olmayan ve ulaşamayanlar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun intert sitesinden e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağının numarasını öğrenecek.

2- T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi yanınızda getirin

Vatandaşlar, oy vermeye giderken yanlarında, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı  mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı  gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek. Aksi takdirde oy kullanamayacaklar.

3- Oy kullanırken kabine cep telefonu ile girilmeyecek

Oy kullanma sırasında kabine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici yanı sıra haberleşme sağlayıcı cihazlar yasak olacak. Bu sayılan cihazlar oy kullanma sırasında sandık kuruluna bırakılacak ve oy kullanmak için kabine gidebilecek. 

4- Mühür dışında oy pusulasına işaret kesinlikle koymayın

Seçmenin kullandığığ oyun geçerli olması için "TERCİH" veya "EVET" mührünün dışında, elindeki oy pusulasının herhangi bir yerine işaret konulmaması, imza atılmaması gerekiyor. Kullandığınız birleşik oy pusulalarını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyulmas gerekecek. Elinizdeki zarfa oy pusulaları dışında başka bir şey konulmayacak. Yanlış kullanılması durumunda yeni oy pusulası seçmene kesinlikle verilmeyecek.

5- Kullandığınız oy pusulasını tek zarfa koyulacak

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Trabzon, Van, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ'da oy kullanacak seçmenler:

"Büyükşehir Belediye Başkanı", "Belediye Başkanı", "Belediye Meclis Üyeliği" ile "Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti" için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde:
"İl Genel Meclisi Üyeliği", "Belediye Başkanı", "Belediye Meclis Üyeliği" ve "Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti" için oy  verilecek. 

Köylerde:
"İl Genel Meclisi Üyeliği" ile "Muhtarlık ve İhtiyar  Meclisi" için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

6- Seçmen oyunu kullandıktan sonra imza atmayı unutmasın

Vatandaş, zarfını kapatıp sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak ve kimliğini teslim alacak.

Editör:

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık