Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

29 Mart 2024, Cuma

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

N95 maskedeki tehlike! Virüsü engellemiyor

N95 maskedeki tehlike! Virüsü engellemiyor

Corona virüsü salgınıyla birlikte yüz maskeleri hayatımızda önemli bir yere sahip oldu. Üç katmanlı maskelerden, valfli kapaklı maskelere, renkli versiyonlarından bez maskelere kadar her yanımız maske çeşitleriyle doldu taştı.

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; Amerika’da yapılan bir araştırmada N95 diye bilinen, valfli yani kapaklı maskeleri incelendi.  Araştırma sonucunda N95 maskelerin solunan hava akışlarının kaçmasına izin vererek işlevsiz hâle geldiğini gösterdi.

Araştırmada hava akışı modellerini filme almak için yüksek hızlı kayıt yapabilen kameralar kullandı. Maskesiz, valfsiz bir maskeden ve valfli bir maskeden gerçekleşen solunum kaydedildi. Görüntüler, valfsiz maskelerin solunan nefesteki damlacıkların çoğunu başarıyla filtrelediğini ve böylece Covid-19 bulaşma riskini azalttığını gösterdi.

VİDEOLARDAKİ GÖRÜNTÜLER ÇARPICI

Maryland’daki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nden Makine Mühendisi Matthew Staymates, “Maskelerin salgın sırasında ilk olarak hedeflediği nokta giyenin nefesini filtre etmektir. Kaydettiğimiz videoları yan yana getirdiğimizdeki fark çarpıcı. Bu videolar, valflerin havanın maskeyi filtrelenmeden terk etmesine nasıl izin verdiğini gösteriyor, bu da maskenin amacını bozuyor” dedi.

Staymates şöyle devam etti:

“VALFLİ MASKELER İNŞAAT İŞÇİLERİ İÇİN”

“Valfli maskeler, nefes almaları daha kolay ve daha rahat oldukları için popüler hale geldi. Gelen partikülleri filtrelemek için tasarlanmışlardır ve bu nedenle inşaat işçilerini tozdan ve hastane personelini enfeksiyonlardan korumak için kullanılırlar.

Bununla birlikte, COVID-19’un yayılmasını durdurmak için gereken maskeler, esas olarak diğer insanları, kullanıcının kendisinin enfekte olma riskinden korumak içindir.

Kendimi korumak için maske takmıyorum. Komşumu korumak için takıyorum çünkü asemptomatik olabilirim ve virüsü bilmeden yayabilirim. Ama üzerinde valf olan bir maske takıyorsam, yardımcı olmuyorum”

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri, insanları valfli maskeleri kullanmamaya çağırdı ve bazı ABD şehirleri bunları tamamen yasakladı.

Çalışmanın tüm bulguları Physics of Fluids dergisinde yayınlandı.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık