Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

27 Nisan 2024, Cumartesi

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı

Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini 475 baz puan artırdı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltildi.

BBC Türkçe'den edinilen bilgilere göre; karar sonrası Dolar/Tl kuru 7,51'e indi. Kur halen 7,60'ın altında.

Para Politikası Kurulu, görevden alınan Murat Uysal'ın yerine Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığına atanmasının ardından ilk kez toplanmıştı. Kurulun alacağı faiz kararı merakla bekleniyordu.

Merkez Bankası'nın kararı piyasanın beklentisine paralel bir şekilde gerçekleşti.

Reuters haber ajansının 21 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre TCMB'nin Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artışla 'e yükseltmesi bekleniyordu.

Merkez Bankası, faiz kararını açıkladığı metinde, "Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir" denildi.

Bu ifade de Merkez Bankası'nın faiz yönetiminde sadeleşmeye gittiğini, faiz koridorundan ziyade fonlamanın politika faizi üzerinden gerçekleştirileceğini gösteriyor.

Ekonomistler bu ifadeyi ve Merkez Bankası'nın kararını olumlu olarak değerlendirdi.

Açıklamada rezervlere de yer verildi

Merkez Bankası'nın açıklamasında aynı zamanda şu ifade yer aldı:

"Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir."

Merkez Bankası, kuru baskılamak için rezervlerini azalttığı gerekçesiyle uzun zamandır eleştiriliyordu.

Ekonomistler, rezervle ilgili bu ifadenin açıklama metninde yer almasını iyi bir iletişim ve olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, "Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz lazım" demişti.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık